Zoekend in Google bedenk je dat het voor jouw bedrijf een goed idee is om te investeren in meer online zichtbaarheid. Al snel kom je tot de conclusie dat Google Adwords een interessante optie is. Met Google Adwords, oftewel betaald adverteren in de zoekmachine van Google, ben je direct zichtbaar en kan je snel resultaat behalen. Het is een uitstekende tool voor adverteerders, mits de campagnes optimaal zijn ingesteld. Wat zijn 10 fouten die veel bedrijven maken in Google Adwords campagnes?

Vermijd zoekwoordtype ‘breed’ of irrelevante zoekwoorden

In plaats van de focus op zoveel mogelijk bezoekers kan je je beter focussen op zoveel mogelijk relevante bezoekers. Zoekwoorden worden vaak ingesteld op het zoekwoordtype ‘breed’. Dit betekent dat als je adverteert op ‘autobanden kopen’ de advertentie ook getoond wordt op mensen die zoeken op ‘fietsbanden kopen’.

Target relevante zoekwoorden om een optimaal resultaat te behalen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder bezoekers naar de website trekt, maar het percentage converterende bezoekers zal vele malen hoger zijn. Bovendien is de clickthrough rate hoger omdat de ingestelde zoekwoorden beter overeenkomen met de advertentie en de zoekwens.

Een uitzondering op bovenstaande regel is dat je eerst de zoekwoorden op breed instelt bij nichemarkten, zodat je meer informatie krijgt over de gebruikte zoekwoorden. Met behulp van deze informatie splits je de zoekwoorden vervolgens op in verschillende advertentiegroepen.

2. Stop niet alle zoekwoorden in één advertentiegroep

Stop niet alle zoekwoorden in één advertentiegroep omdat hierdoor de relevantie van de zoekwoorden in relatie tot elkaar afneemt. Het onderverdelen van advertentiegroepen is essentieel voor het behalen van een hoge kwaliteitsscore. Een hogere kwaliteitsscore zorgt voor een lagere cost per click. Bovendien scoren advertentiegroepen van hoge kwaliteit betere posities op advertentiegroepen/advertenties van concurrenten.

3. Onderschat de kracht van geografisch targeting niet

Veel bedrijven denken dat geografische targeting alleen voor lokale adverteerders een interessante optie is. Deze aanname biedt kansen. Zo is geografische targeting van toegevoegde waarde voor ieder bedrijf dat op nationaal niveau opereert. Als je regio’s of steden/dorpen target, kan je zien welke regio/stad converteert en welke regio/stad slecht presteert. Aan de hand van deze informatie kan je optimaliseren, bijvoorbeeld door meer budget toe te kennen aan regio’s/steden waar de campagne goed presteert. Zodoende haal je meer uit je campagnes!

4. Onderschat de invloed van landingspagina’s niet

De laadtijd van de landingspagina en de content op de pagina hebben een belangrijke impact op de kwaliteitsscore. Veel websites vergeten hun landingspagina te optimaliseren en gebruiken deze vervolgens wel als bestemmings-url voor de advertenties. Zorg ervoor dat de gebruikte zoekwoorden in Adwords op de landingspagina staan. Een snelle laadtijd in combinatie met relevante content zijn twee van de drie voorwaarden voor het behalen van een hoge kwaliteitsscore. Buiten de impact op de kwaliteitsscore zorgt een geoptimaliseerde landingspagina voor meer conversie. Denk aan een verbeterd design, duidelijke call-to-action knoppen (bijvoorbeeld bestelknoppen), aansprekende unique selling propositions, etc.

5. “Uitsluitingszoekwoorden? Wat zijn dat?”

Wist je dat het mogelijk is om uitsluitingszoekwoorden toe te voegen aan je campagnes? In het zoeknetwerk kan je zoekwoorden uitsluiten en in display campagnes kan je display zoekwoorden, onderwerpen, interesses en remarketing, geslacht, leeftijd en ouderlijke status uitsluiten. Vergeet ook niet de in-app advertenties uit te sluiten.  Uitsluitingen verbeteren de clickthrough rate en het aantal relevante bezoekers.

6. Gebruik relevante pagina’s als bestemmings-url

Een veelgemaakte fout is dat de homepage wordt gebruikt als bestemmings-url voor alle advertentiegroepen. Landingspagina’s zijn, zoals beschreven bij punt 4, erg belangrijk voor de bezoeker en hebben een impact op de kwaliteitsscore. Probeer het maximale uit Adwords te halen door relevant bezoekers te sturen naar relevante bestemmingspagina’s. Anders zullen de bezoekers de website verlaten. Creëer specifieke landingspagina’s en maximaliseer het conversieratio en de kwaliteitsscore.

10-fouten-met-Adwords

7. Een campagne starten zonder weet van de kosten per conversie

Een Adwords campagne kan je gebruiken voor diverse doeleinden. De meeste bedrijven gebruiken Adwords met als doelstelling om meer conversie te genereren. Naast meer conversie kan je Adwords ook inzetten voor het creëren van meer naamsbekendheid of het versterken van het merkimago. Dat zijn de drie voornaamste redenen om Google Adwords te gebruiken.

Het is belangrijk om aan elke doelstelling een kosten per conversie oftewel een kosten per opbrengst te bepalen. De kosten per conversie is een belangrijk gegeven dat je kan gebruiken als concrete stuurinformatie van de Adwords campagne. Zo voorkom je het probleem dat je meer uitgeeft aan Adwords dan dat er daadwerkelijk binnen komt. Zie adverteren in Adwords als een investering en niet als kosten.

8. Focus je niet op de posities van de concurrentie

Het streven naar een top positie in Adwords is een belangrijke doelstelling. De cost per clicks in een competitief zoekwoord landschap liggen erg hoog. Als je hier een hoge positie wil scoren, ben je binnen de kortste keren door je budget heen. Is het in zulke gevallen de juiste strategie voor een bedrijf om op deze woorden een top positie te scoren, omdat de concurrenten ook op dit woord adverteren? Zoekmachine adverteren vereist een slimme strategie met een focus op meetbaar resultaat. Alleen met een hoge positie ben je er nog niet.

9. Kies bij advertentieroulatie niet voor ‘optimaliseren voor klikken’

Schrijf bij elke advertentiegroep die je maakt twee advertenties om te A/B testen welke advertentie het beste presteert. Bij het maken van een nieuwe campagne staat ‘optimaliseren voor klikken’ standaard ingesteld bij de instellingen voor advertentieroulatie. Dit zorgt ervoor dat twee advertenties niet gelijkmatig worden weergegeven en je hierdoor niet kan zien welke advertenties het beste presteert. Om te bepalen welke advertentie het beste presteert, is het noodzakelijk dat je bij de campagne-instellingen kiest voor ‘rouleren voor onbepaalde tijd’ en dit regelmatig evalueert. Met deze instelling krijgt 50% van de bezoekers advertentie A te zien en de andere 50% van de bezoekers advertentie B.

10. Vergeet niet op de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen

Online marketing is een dynamische omgeving. Tactieken die vorig jaar werkte, zullen nu wellicht niet meer voldoende zijn om een optimaal rendement te behalen. Het op de hoogte blijven van de recente ontwikkelingen is dus cruciaal voor behoud van het resultaat. Als je geen tijd hebt om elke dag het nieuws bij te houden, schrijf je dan in voor nieuwsbrieven of bezoek zo nu en dan een webinar. Elke maand verschijnt er op dit blog een interessant artikel omtrent online marketing.

Veel bedrijven maken één van deze 10 fouten bij het starten van een nieuwe Adwords campagne. Houd rekening met bovenstaande punten om zo kosten te besparen! Stap af van de strategie om zoveel mogelijk bezoekers naar de website te trekken. Kijk hoe je met hetzelfde budget juist meer relevante bezoekers naar je websites trekt. Denk in relevantie en niet in aantallen.