De meeste voetbalclubs zijn weer begonnen met de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. Voetbal is bij ons op kantoor vaak het onderwerp van gesprek. Er worden gepassioneerde gesprekken gevoerd over het wel en wee van onze favoriete voetbalclubs. Omdat er zoveel passie voor voetbal aanwezig is, is het natuurlijk interessant om dit te koppelen aan onze andere grote passie: online marketing.

Het valt op dat de voetbalclubs de weg naar het internet goed hebben gevonden. Veel websites zijn voorzien van een strak design en houden rekening met de gebruiksvriendelijkheid. Wat veel voetbalclubs wel vergeten, is om bezoekers die op een niet bestaande- of kapotte pagina landen te voorzien van een gebruiksvriendelijke 404-pagina. Voor ons reden om eens te kijken naar de 404-pagina’s van een aantal voetbalclubs in Nederland en de rest van Europa.

Wat maakt een optimale 404-pagina?

Als een bezoeker landt op een 404-pagina, dan wil je deze bezoeker wel behouden op je website. Er zijn 5 factoren die zorgen voor een optimale 404 pagina:

  1. Het ontwerp van de pagina’s in eigen huisstijl zodat bezoekers begrijpen dat ze nog steeds op de website zijn
  2. Toon altijd een navigatiemenu zodat bezoekers eenvoudig navigeren naar een ander onderdeel van de website
  3. Toon een zoekbalk zodat de bezoeker een zoekopdracht kan intypen om als nog de gewenste informatie te vinden
  4. Plaats links naar de belangrijke pagina’s van de website, bijvoorbeeld de meest populaire bestemmingspagina’s
  5. Stel de bezoeker op zijn of haar gemak door middel van een beschrijvende tekst

tip: Een 404-pagina met een humoristische insteek zorgt ook voor minder bezoekersverlies

Laten we eens gaan kijken hoe de voetbalclubs het ervan af brengen.

De 404-pagina’s van de Eredivisie

We beginnen uiteraard bij de Eredivisie. Hoe brengen onze Eredivisieclubs het ervan af?

AFC Ajax

We beginnen bij Ajax. Zij hebben niet zo lang geleden een geheel nieuwe website gelanceerd, dus zeer interessant om te kijken of zij de 404-pagina hebben geoptimaliseerd.

404-pagina AFC Ajax

Als je kijkt naar de 5 factoren waaraan een optimale 404-pagina moet voldoen, dan voldoet Ajax aan drie van de vijf punten. Het tonen van een zoekbalk en een set links naar de belangrijkste pagina’s zullen de gebruikerservaring verbeteren.

Feyenoord Rotterdam

Als tweede behandelen we Feyenoord, de aartsrivaal van Ajax.

404-pagina Feyenoord

Wat gelijkt opvalt, is de afbeelding van Jørgensen. Feyenoord voldoet aan twee van de vijf factoren. Zij kunnen winst behalen door een duidelijke zoekbalk toe te voegen, een set links naar de belangrijkste pagina’s te plaatsen en een begeleidende tekst op de pagina te zetten.

FC Utrecht

Als derde kijken we naar de FC Utrecht.

404-pagina FC Utrecht

FC Utrecht scoort de volle mep. Zij voldoen aan alle vijf factoren voor een optimale 404-pagina.

Vitesse Arnhem

We kijken ook naar Vitesse, de voetbalclub uit Arnhem.

404-pagina Vitesse

Vitesse voldoet aan vier van de vijf factoren. Het enige verbeterpunt dat zij nog kunnen doorvoeren is een zoekbalk toevoegen aan de 404-pagina.

SVB Excelsior

Een leuke 404-pagina om naar te kijken is die van Excelsior.

404-pagina Excelsior

Deze pagina voldoet aan 4 van de 5 factoren. Het toevoegen van een set links naar de belangrijkste pagina’s zal het voor de bezoeker nog makkelijker maken om naar de gewenste informatie te zoeken. Een extra pluspunt van deze pagina is de humoristische titel ‘Helaas, u staat buitenspel’.

ADO Den Haag

De 404-pagina van ADO Den Haag is ook zeker de moeite waard om te bekijken.

404-pagina ADO Den Haag

ADO Den haag voldoet aan 2 van de 5 factoren. Eigenlijk aan 2,5 omdat het wel duidelijk is dat de bezoeker nog op de website zijn door middel van het logo, maar het design van de website is niet terug te vinden. De vraag is in welke mate dit storend is voor de bezoeker. Ze kunnen het voor de bezoeker nog makkelijker maken door een navigatiemenu en een zoekbalk te tonen. Wat ADO Den Haag goed doet, is de humoristische insteek in de tekst door het Haagse accent erin te verwerken.

FC Groningen

De laatste club uit de eredivisie die we bekijken is de trots van het noorden, FC Groningen.

404-pagina FC Groningen

FC Groningen voldoet aan alle 5 factoren. De huisstijl komt naar voren, het navigatiemenu wordt getoond, ze tonen de zoekbalk en er is een link naar de homepage. Groningen scoort bonuspunten met de afbeelding.

We hebben nu een aantal eredivisieclubs gehad. Nu is het tijd om te kijken naar de meest opvallende 404-pagina’s in de drie grootste competities van Europa. Spanje, Duitsland en Engeland

De 404-pagina’s van de Primera División

Atlético de Madrid

We beginnen met Atlético de Madrid, de nummer drie van het afgelopen seizoen in de Primera División.

404-pagina Atlético de Madrid

Atlético voldoet aan 3 van de 5 factoren. Zij kunnen de pagina verbeteren door het navigatiemenu te tonen en een zoekbalk te weergeven. Ze verdienen wel bonuspunten met de humoristische insteek.

FC Barcelona

De nummer twee van de Primera División, FC Barcelona, is aan de buurt. Eens kijken hoe de club van Messi en consorten het ervan af brengt.

404-pagina FC Barcelona

Real Madrid

Ten slotte kijken we in de Primera División nog naar de landskampioen en de Champions League winnaar van vorig seizoen, Real Madrid. Madrid heeft twee verschillende 404-pagina’s.
Een pagina met Cristiano Ronaldo:

404-pagina Real Madrid Ronaldo

En een pagina met Gareth Bale:

404-pagina Real Madrid Bale

De 404-pagina’s van de Bundesliga

FC Bayern München

We beginnen met de landskampioen uit Duitsland, FC Bayern München. De club van Arjen Robben.

Bayern voldoet aan alle 5 de factoren. De pagina is in de huisstijl.  Ze tonen het navigatiemenu,de zoekbalk, links naar belangrijke pagina’s en stellen de bezoeker op hun gemak. Zij scoren veel bonuspunten met de humoristische gif-afbeelding van Thomas Müller.

Borussia Dortmund

Vervolgens kijken we naar de club met de meeste toeschouwers in Duitsland, Borussia Dortmund. De nieuwe club van Peter Bosz.

404-pagina Borussia Dortmund

Borussia Dortmund voldoet aan 4 van de 5 factoren. Het enige verbeterpunt is dat de Duitse club met de Gelbe Wand kan doorvoeren is een zoekbalk tonen. Daarnaast ontbreekt er een ‘persoonlijke touch’ d.m.v. een afbeelding of een filmpje.

VFL Wolfsburg

De derde club waar we naar kijken in de Bundesliga is VFL Wolfsburg. De club waar Andries Jonker trainer is en Jeffrey Bruma en Riechedly Bazoer actief zijn.

404-pagina VFL Wolsburg

VFL Wolfsburg voldoet aan alle factoren. De pagina is in de huisstijl, ze tonen het navigatiemenu, ze tonen ook de zoekbalk, hebben links naar belangrijke pagina’s en stellen de bezoeker op hun gemak.

De 404-pagina’s van de Premier League

Nu zijn we aangekomen bij de premier league. De ‘sterkste’ competitie ter wereld waar iedereen van elkaar kan winnen en verliezen. We kijken naar de vijf opvallendste 404-pagina’s.

Arsenal

We beginnen bij de 404-pagina van Arsenal, de ploeg van Arsène Wenger.

404-pagina Arsenal

Everton

De volgende club die ons opviel was Everton, de club van Ronald Koeman en Davy Klaassen.

404-pagina Everton

De afbeelding scoort natuurlijk pluspunten!

Manchester City

Als we het over de Premier League hebben, dan mag een club uit Manchester niet ontbreken. En in dit geval is Manchester City de club met de opvallendste 404-pagina.

404-pagina Manchester City

Southampton FC

De volgende club waar we naar kijken is die van The Saints, oftewel Southampton, de club waar Virgil van Dijk (momenteel nog) speelt.

404-pagina Southampton FC

West Ham United

Last, but not least The Hammers, oftewel West Ham United. Hun 404-pagina ziet er als volgt uit.

404-pagina West Ham United

Wie heeft de beste pagina?

We hebben nu de 404-pagina’s van verschillende voetbalclubs in Europa gezien. Maar welke is dan de beste? De beste pagina voldoet in ieder geval aan de vijf factoren:

  1. Het ontwerp van de pagina is in de huisstijl
  2. Het navigatiemenu wordt getoond tonen
  3. Er wordt een zoekbalk getoond
  4. Er staat een set links naar belangrijke pagina’s
  5. Er is een stukje tekst om de bezoeker op zijn gemak te stellen

Daarnaast kan een club zich extra onderscheiden door een humoristische afbeelding te tonen op de pagina. Als we kijken naar deze factoren dan is FC Bayern München de absolute winnaar. Zij voldoen aan alle factoren en zijn als enige echt uniek met een humoristische GIF-afbeelding van Thomas Müller. Welke vond jij het beste? Laat het weten in de comments!

Lees ook onze andere artikelen over de 404-pagina: