Het is geen geheim meer dat het belangrijk is om ten opzichte van de concurrenten hogere posities te scoren in Google. Een voordeel van webshops is dat het in vergelijking met reguliere websites (gericht op het verkopen van diensten) eenvoudiger is om het rendement van de online marketing inspannen te meten. Met behulp van Google Analytics is het mogelijk om de omzetten per online kanaal of specifieke producten te zien. In dit artikel lees je 5 tips die je kan toepassen om meer omzet uit je webshop te halen.

#1: Stel e-commerce tracking in

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar je kansen laat liggen of welke kanalen/pagina’s juist goed converteren. Kortom: het inzichtelijk krijgen van de prestaties van de website. Maak je gebruik van Google Analytics? Stel dan e-commerce tracking in.

Na het instellen is het mogelijk om o.a. de volgende inzichten te verkrijgen:

  • De prestaties van verschillende online kanalen (organisch verkeer / Adwords / verwjizend verkeer / direct verkeer / etc.)
  • De prestaties van de verschillende landingspagina’s, bijvoorbeeld de homepage, categorie A, categorie B, etc.
  • De prestaties van de verschillende producten op de website
  • De invloed van de verschillende online kanalen. Zo kan het zijn dat bezoekers eerst binnenkomen via organisch verkeer maar vervolgens via Adwords op een advertentie klikken en dan overgaan tot een aankoop. Zo kan je dus ook zien welke kanalen zorgen voor ondersteunende conversies.

#2: Intuïtieve navigatiestructuur

Mensen die een webshop bezoeken zijn er inmiddels aan gewend geraakt dat de belangrijkste (hoofd)categorieën en subcategorieën in het navigatiemenu worden getoond. Toch zijn er ook nog webshops die in het navigatiemenu beginnen met informatie over het bedrijf / klantenservice / etc. Een voorbeeld is een ‘over ons’ pagina.

Kies voor een optimale hiërarchie in het navigatiemenu. Dit maakt het voor de bezoeker eenvoudiger om naar de belangrijkste pagina’s binnen de website te navigeren. Probeer in de online optimalisatieslag niet het oog op de bezoeker te verliezen door je puur en alleen te focussen op wat optimaal is vanuit SEO perspectief. Uiteindelijk is het een bezoeker die overgaat tot het bestellen van een product of het invullen van een contactformulier en niet een algoritme van Google.

Intuïtieve navigatiestructuur

#3: Voorkom duplicate content

Duplicate content betekent dat de content van twee of meer pagina’s nagenoeg dezelfde inhoud hebben. Zeker bij webshops komt het geregeld voor dat de content op pagina’s nagenoeg hetzelfde zijn binnen een eigen domein of in vergelijking met content op externe domeinen.

Reden hiervoor is dat de productinformatie vaak wordt overgenomen van de leveranciers. Het resultaat is dat de productinformatie bij aanbieder A / aanbieder B / aanbieder C hetzelfde is. Dit kan een remmende werking hebben op de vindbaarheid van je website. Het advies is om altijd te kiezen voor unieke productinformatie. Zeker bij categoriepagina’s is het belangrijk om unieke teksten te schrijven.

Bedenk dat het niet alleen vanuit SEO perspectief belangrijk is om nieuwe content te schrijven, maar dat het voor de bezoeker ook belangrijk is om niet iedere keer dezelfde content te vinden.

#4: Optimaliseer filters > voor bezoekers EN (longtail) zoekintenties

Naast een intuïtief navigatiemenu is het ook belangrijk om filters toe te voegen. Denk aan filters die het voor bezoekers mogelijk maakt om te filteren op factoren zoals merk / materiaal / prijs / kleur / maat / etc. Voor bezoekers is het mogelijk om het productaanbod nog beter te filteren.

Stel je hebt een webshop die televisies verkoopt. Denk eerst na over welke filters voor de bezoekers van toegevoegde waarde zijn. Maak vervolgens deze filters en optimaliseer de desbetreffende pagina vervolgens voor een verzameling van zoekwoorden met dezelfde zoekintentie. In het voorbeeld van tv’s kan het zijn dat een aanbieder Samsung tv’s verkoopt. Deze tv’s kan je filteren op inchmaat. Optimaliseer deze pagina’s voor zoekwoorden in combinatie met de inchmaat, bijvoorbeeld Samsung 47 inch, zodat de website ook op inchmaat gerelateerde zoekwoorden scoort.

Filters optimaliseren

#5: Focus je niet alleen op de aankoopfase van de doelgroep

Iedereen wil jaarlijks met zijn of haar bedrijf groeien. Veel bedrijven laten groeikansen liggen door zich alleen te focussen op zoekwoorden gerelateerd aan de aankoopfase, bijvoorbeeld tv kopen of t-shirt bestellen. De aankoopfase is een belangrijke fase, omdat de doelgroep tijdens deze fase overgaat tot de aankoop van een product. Commercieel gezien is deze fase dus zeer interessant. Voorafgaand aan een commerciële zoekintentie kan er ook sprake zijn van informatieve zoekintenties. Zeker bij producten met een hoge aanschafwaarde zoeken mensen eerst naar meer informatie. Neem het voorbeeld van de televisiewinkel. Met behulp van het SEE – THINK – DO – CARE model van Google is het mogelijk om deze verschillende zoekintenties in kaart te brengen.

Stel je verkoopt naast regulier tv’s ook OLED tv en QLED tv’s. Deze tv’s zijn al redelijk prijzig. Voor bezoekers die interesse hebben in een OLED tv (LG) of een QLED tv (Samsung) is het zeer interessant om te weten wat de grootste verschillen zijn tussen deze twee tv’s. Andere voorbeelden van informatieve content zijn een checklist met welke stappen je kan volgen om een tv aan de muur op te hangen of hoe je je home cinema set het beste thuis kan inrichten.

Op deze manier kom je eerder in contact met de doelgroep en kan je klanten eerder aan je binden. Een ander voordeel is dat je bezoeker uit de informatieve kan remarketen met commerciële content. Kortom: focus je niet alleen puur op de aankoopfase maar op de gehele buyer journey.