Tegenwoordig zijn er amper bedrijven te vinden die nog niet gebruikmaken van een website. Voor de een dient de website als een visitekaartje, terwijl voor een ander de website dient als een generator van extra omzet. Sinds 2014 gebruikt Google HTTPS als een ranking factor. Vanaf eind 2015 heeft Google via officiële kanalen zelfs aangegeven dat er voorrang wordt gegeven aan websites die draaien op een HTTPS verbinding.

Ondanks het feit dat Google heeft aangegeven dat HTTPS meetelt als een ranking signaal zijn er nog steeds bedrijven die nog de overstap hebben gemaakt van HTTP naar HTTPS. Veel bedrijven geven aan dat ze uit angst voor dalende posities in Google nog niet de overstap hebben gemaakt naar HTTPS. Het tegenoverstelde is echter waar, een (technisch) goed uitgevoerde HTTPS migratie kan leiden tot een stijging in posities.

Er zijn een aantal punten waardoor het fout kan gaan. Hieronder lees je de 5 belangrijkste aandachtspunten:

1. Onjuist doorverwijzen (technische term > redirects)

Een van de meest voorkomende fouten is dat pagina’s onjuist worden doorgestuurd van de oude HTTP website naar de nieuwe HTTPS website. Het doorverwijzen doe je met een zogeheten 301-redirect. Hiermee geef je aan dat de doorverwijzing definitief is.

Vaak wordt de fout gemaakt door een 302-redirect in te stellen. Maar dit is een dure, want dan geef je aan dat de doorverwijzing tijdelijk is. Resultaat: de nieuwe URL wordt niet geïndexeerd. Zorg daarom altijd dat je de juiste redirect instelt!

2. XML-sitemap is niet aangepast

De XML-sitemap geldt als een plattegrond van je website. In de sitemap staan alle pagina’s van de website. Als je een HTTP website hebt dan staan alle URL’s logischerwijs als HTTP in de sitemap. Maar als je website een HTTPS migratie ondergaat, moet je wel zorgen dat de URL’s in de XML-sitemap worden aangepast naar HTTPS.

Upload daarom ook altijd de nieuwe XML-sitemap in Google Search Console.

3. Tracking codes staat nog op de oude website

Iedere ondernemer wil natuurlijk de online verkoopresultaten bijhouden. De meeste bedrijven maken hiervoor gebruik van Google Analytics en Google Search Console. Om te zorgen dat deze programma’s alles bijhouden moet je een tracking code toevoegen. Wat vaak mis gaat bij een HTTPS migratie is dat men vergeet om de tracking code over te verhuizen naar de nieuwe website. Resultaat: de prestaties van de HTTPS website worden niet meer gemeten.

4. Interne links vergeten

Als de website verandert van HTTP naar HTTPS, dan zijn alle URL’s van de pagina’s HTTPS geworden. Dit houdt in dat alle interne link op de website nog verwijzen naar de oude HTTP versie van de website. Veel websites vergeten dit aan te passen tijdens de migratie. Hierdoor worden veel onnodige 301-redirect gecreëerd, wat weer averechts kan werken.

5. Robots.txt bestand is niet geüpdatet

Het robots.txt bestand is bedoeld om de zoekmachines te vertellen wat zij van de website mogen indexeren. Op de oude HTTP website is hier naar alle waarschijnlijkheid al een versie van gemaakt. Echter zijn de directives in het oude robots.txt nog wel van toepassing op de nieuwe website? Controleer goed of de inhoud van het robots.txt bestand aansluit op de nieuwe website.
Het komt ook geregeld voor dat de hele website wordt uitgesloten van indexatie omdat de HTTPS website eerst werd gehost op een testomgeving. Controleer altijd of je robots.txt bestand up-to-date is.

Dit zijn 5 veel voorkomende fouten bij een HTTPS migratie. In deze checklist voor overstap naar HTTPS worden de aandachtspunten tijdens de overstap naar HTTPS nog uitgebreider onder de loep genomen.