Als je gebruikmaakt van een display campagne is het een goed idee om zo nu en dan eens te kijken bij de plaatsingen. Voor zoekmachine optimalisatie bieden de plaatsingen een interessant kijkje in het gedrag van de doelgroep. Zie je dat er op een bepaalde website veel conversie plaatsvindt? Dan is het wellicht tijd om op deze website een artikel te schrijven of in een andere vorm van publiciteit te denken. Kijken we puur naar het zoekmachine adverteren gedeelte dan zal je naast de bekende statistieken vast nog iets anders opvallen, namelijk de plaatsingen in mobiele apps en games.

Display advertenties worden in-app getoond

Zelf zit je vast wel eens op je mobiele telefoon of tablet een spelletje te spelen en zie je de in-app advertenties voorbijkomen. Bij een display campagne worden advertenties standaard getoond in mobiele apps en games. Dit terwijl de specifieke zoekwoorden of targeting voorkeuren helemaal niet overeenkomen met deze apps of games. Dit kan betekenen dat mensen, veelal kinderen, per ongeluk op de advertenties klikken en je uiteindelijk onnodig geld betaalt voor kliks die totaal niet relevant zijn. Je kan dit ook onderzoeken door Analytics aan Adwords te koppelen en te kijken naar de bouncepercentages en het aantal pagina’s dat gebruikers vanuit de mobiele apps bezoeken. In de meeste gevallen zal dit een hoog bouncepercentage zijn en zullen deze bezoekers niet een andere pagina bekijken.

Hoe vind je de plaatsingen van de display campagne?

Stap 1: Als je in de remarketing campagne zit, klik je op Display Netwerk
Stap 2: Vervolgens klik je op Plaatsingen

Als je de mobiele in-app advertenties niet hebt uitgeschakeld ziet het er als volgt uit:

Mobiele-app-games-vertoningen-in-Display-campagne

Het is mogelijk om je cost per click voor gebruikers met mobiele apparaten te verlagen of te verhogen. Voor tablets is dit nog niet mogelijk. Met onderstaande stappen is het mogelijk om alle in-app advertenties van de Google server uit te sluiten voor zowel gebruikers van mobiele apparaten als tabletgebruikers.

De onvolledige manier om in-game advertenties uit te sluiten

Google Adwords biedt zijn gebruikers de mogelijkheid om ‘opties voor sitecategorieën’ uit te sluiten. Google probeert websites thematisch in te schalen in diverse sitecategorieën. Het is aan te raden om hier een aantal thema’s bijvoorbeeld misdaad, politie en noodsituaties uit te sluiten. Je vindt de ‘opties voor sitecategorieën’ als volgt:

Stap 1: Als je in de remarketing campagne zit, klik je op Display Netwerk
Stap 2: Scroll naar beneden en klik op + Opties bij ‘opties voor sitecategorieën’

Opties-uitsluiten-Display-Adwords1

Stap 3: Vervolgens ga je naar ‘Type plaatsing‘ en druk je op de pijltjes bij ‘In-game‘ en sluit je deze uit en druk je op Opslaan

In-game-uitsluiten

Echter, op deze manier sluit je alle in-game advertenties uit en niet alle in-app advertenties. Hoe sluit je naast de mobiele games ook de in-app advertenties uit?

Stap 1: Als je in de remarketing campagne zit, klik je op Display Netwerk
Stap 2: Scroll naar beneden en klik op + Uitsluitingen
Stap 3: Als je al plaatsingen hebt uitgesloten ga je naar Plaatsingen. Is dit niet het geval dan ga je eerst naar Campagne-uitsluitingen toevoegen en druk je vervolgens op Plaatsingen
Stap 4: Om alle mobile apps uit te sluiten voeg je adsenseformobileapps.com toe in het veld
Stap 5: Klik op Plaatsingen toevoegen. Uitsluiten kan op campagne- of advertentiegroepniveau

Nu heb je alle in-app plus alle in-game advertenties van je display campagne uitgeschakeld. Met het oog op de lange termijn bespaar je zo toch flink wat kosten. Vergeet niet dat je nog steeds de in-app advertenties ziet van de tijdsperiode van vóór dat je de uitsluitingen hebt toegevoegd. Succes!