Je wilt een goede, pakkende blog schrijven. Schrijven ligt je wel én je weet inmiddels dat bloggen goed is voor de vindbaarheid van je website. SEO. Een heel interessant onderwerp waar juist voor advocatenkantoren veel uit te halen is.

Nu heb je het internet afgezocht naar goede tips en tricks en wellicht heb je ook onze blog gelezen over de voordelen van SEO vriendelijk schrijven. Je staat inmiddels te popelen om je kennis met de buitenwereld te delen. Maar hoe zorg je ervoor dat je blogartikel goed gelezen wordt?

Elke seconde telt

Bezoekers lezen scannend. Wanneer ze op je webpagina belanden, vliegen hun ogen razendsnel over de woorden heen. Op zoek naar antwoorden op die prangende vragen. Naar interessante onderwerpen. Niks gevonden? Naar de volgende website.

Zo simpel is het. Bezoekers haken af wanneer niet snel duidelijke informatie zichtbaar is. En daarom: elke seconde telt. Zorg ervoor dat je in een paar seconden duidelijkheid geeft aan de bezoeker.

Hoe zorg je ervoor dat je “scanners” weet te triggeren met je blog?

advocaten hoe leesbaarheid blogartikelen verhogen

Zorg voor een duidelijke lay-out

Een bekend fenomeen langs de snelweg: billboards. Wanneer je met hoge snelheid over de weg raast, weet dit grote bord tóch je aandacht te trekken. Al rijdend dwalen je ogen van links naar recht en – hebbes – het billboard heeft je gegrepen. Soms maar met slechts één of twéé woorden. En een veelzeggende afbeelding.

Ga het maar voor jezelf na. Welke billboardreclames kun je je nog herinneren? En waarom? Vaak omdat het een onderwerp is wat in je interessegebied.

De strategie van een billboard is goed te vergelijken met de strategie van copywriters. De huidige bezoekers van websites lezen voornamelijk scannend. Op zoek naar nuttige informatie. Ze scrollen en scannen, greig op zoek naar tussenkoppen die hen aan weten te spreken.

Scannen websitebezoekers oneindig? Nee. Daarom is het nu de hoogste tijd voor mooie, pakkende en overzichtelijke blogs.

8 tips voor een goede lay-out

Een overzichtelijke lay-out zorgt ervoor dat de leesbaarheid van je blogartikel aanzienlijk verbetert + het geeft een frisse uitstraling aan je blog. Je potentiële klanten weten in een paar seconde wat jij te bieden hebt. Zorg dus voor een opmaak die in een mum van tijd gescand kan worden.

  1. Zorg voor krachtige (tussen)koppen
    Wellicht een inkopper, maar tussenkoppen zijn echt belangrijk. Een tussenkop geeft een kernachtige samenvatting over de onderstaande alinea’s.

    Houd ze kort en krachtig. Zorg ervoor dat het bezoekers triggert om verder te lezen.

  2. Houd de alinea’s kort
    Korte alinea’s van maximaal 5 – 8 regels. Als het even kan. Het liefst nóg korter. Dit zorgt ervoor dat je tekst supersnel te lezen is.

    Lange lappen tekst schrikt mensen af. En dat zou zonde zijn, want je wilt maar al te graag dat de bloglezer in de toekomst aan je bureau zit.

  3. Gebruik voldoende witregels
    Witregels zorgen voor overzicht. En dat is waar de scannende-lezer van houdt. Gebruik dus na elke korte alinea een witregel. Zo baken je duidelijk onderwerpen af.

    Wellicht is het je wel eens opgevallen. Als je een ‘hippe’ blog of nieuwsartikel leest, zie je overal korte regels en nog veel meer witregels. Je kunt hier je eigen stijl in kiezen.

    Houd wel in gedachten dat korte alinea’s en witregels prettig leest voor de huidige lezers.

  4. Gebruik minstens één keer bulletpoints
    Geef maar toe, grote kans dat jij in één keer naar deze 8 tips bent gescrold. En groot gelijk heb je. Je houdt ervan om to the point te zijn. Bulletpoints en andere opsommingstekens helpen enorm om tijd en moeite te besparen.

    Gebruik minstens één keer een opsommingslijstje in je tekst. Zeker wanneer je tips hebt of een aantal voordelen van je advocatenkantoor opnoemt. Zo weet de lezer in één oogopslag wat belangrijk is. En wat je te bieden hebt.

  5. Maak gebruik van vet en cursief
    Bepaalde woorden of zinnen vet maken. Of juist cursief. Dat zorgt weer voor dat ene veelgebruikte woordje in deze blog: overzicht.

    Geef aan dat iets belangrijk is met vette of cursieve woorden. In deze blog zie je bijvoorbeeld dat de tips in één zin omschreven staat. Kort en krachtig. Met vetgedrukte tekst. Zo weet de scannende lezer wat belangrijk is. De overige uitleg staat er uiteraard onder.

  6. Voeg een Call to Action toe
    Leuk als een bloglezer je blog interessant vindt, maar nog leuker als hij of zij er iets mee doet. Of zelfs een klant van je wordt. Voeg een opvallende knop toe aan je blog met een zogeheten ‘Call to Action’.

    Voorbeelden sterke call to action:

    • Maak een afspraak
    • Schrijf je hier in
    • Gratis oriëntatiegesprek
    • Vraag een vrijblijvende offerte aan
    • Neem vrijblijvend contact op
  7. Zorg voor pakkende afbeeldingen
    Maak je blog af met een veelzeggende afbeelding. Natuurlijk van de hoogste kwaliteit.

    Wat de voordelen zijn van een afbeelding bij de tekst? Het nodigt de lezer veel meer uit om te lezen. Het zorgt voor een bepaalde sfeer. En het kan ter ondersteuning zijn van je verhaal.

  8. Wees consistent in lay-out gebruik
    Vetgedrukt, cursief, opsomming hier en een lijstje daar. Klinkt erg leuk, maar zorg ervoor dat de blog er fris uitziet. Niet te druk. Overzichtelijk.

    Zorg ervoor dat de lay-out heel regelmatig gebruikt wordt. Dit geeft een professionele uitstraling.

Advies nodig?

Een blog schrijven vraagt wel de nodige inzet. Wij helpen je graag verder met het schrijven van je content. Vraag vrijblijvend advies en profiteer van deze voordelen: