De lokale zoekresultaten komen steeds vaker boven water in het Google landschap. Deze zoekresultaten bieden bedrijven een nieuwe podium om een plekje te verwerven binnen de top 10 zoekposities. Voor conventionele zoekmachine optimalisatie zijn er ruim 200+ factoren bekend die een invloed hebben op de zoekposities. Hoe geldt dit voor de local search factoren?

Lokale zoekresultaten versus local search factoren

Dit zijn de factoren die van invloed zijn op de lokale zoekresultaten. Naast de reguliere top 10 met zoekposities verschijnen er bij lokale zoekresultaten ook plaatsgebonden resultaten.

Stel je zoekt op ‘ fietsen Amsterdam’ dan is deze zoekopdracht locatiegebonden voor de stad Amsterdam en worden er lokale zoekresultaten getoond. Naast de toevoeging van een locatie aan een zoekwoord houdt Google ook rekening met de plaats vanaf waar de internetgebruiker zijn zoekopdracht uitvoert en/of er is ingelogd met een Gmail account waar veel data uit wordt gehaald. De factoren die invloed hebben op de lokale zoekresultaten worden local search factoren genoemd. Moz publiceerde de resultaten van een onderzoek naar de local search factoren.

local-search-factoren-2013-de-belangrijkste

Hier de belangrijkste factoren op een rijtje:

  1. Associatie binnen een relevante categorie
  2. Een fysiek adres in de plaats waarop gezocht wordt
  3. Consistente vermeldingen op andere websites. Belangrijke aandachtspunten voor de websites:
  4. Autoriteit
  5. Betrouwbaarheid
  6. Relevantie bedrijfstak
  7. Duidelijke vermelding van naam, adres en telefoonnummer
  8. Het gebruik van een zoekwoord in de titel in combinatie met de locatie
  9. Reviews op Google en externe sites
  10. Hoge kwaliteit inbound links

Duidelijk is dat Google zijn sociale platform Google+ nog niet heeft opgegeven en dit ook bij gebruik van local search wilt voortrekken ten opzichte van andere social media/reviews. Bovenstaande grafiek is slechts een deel van het hele rapport. Voor je aan de slag kan met local search marketing moet je eerst een Google Places account aanmaken. Local seo is niet alleen weggelegd voor grote multinationals met enorme budgetten maar ook voor de kapper om de hoek. Hierdoor is het geschikt voor ieder bedrijf. Deze factoren brengen je in ieder geval een heel eind op weg!