We zijn aangekomen bij het laatste deel van onze big data reeks. We hebben het gehad over het nut van big data en welke data je kunt gebruiken. Vervolgens hebben we het ook gehad hoe je de online strategieën van je website hiermee kunt verbeteren. We hebben nu nog een aantal praktische tips die je kunt toepassen bij een big data analyse.
De vorige delen van de big data serie vind je hier:
- Big data & online marketing: wat is het & hoe kan je het gebruiken (1/5)
- Big data & SEO + SEA data: laat meerdere databronnen samenwerken (2/5)
- Big data & Google Ads (SEA): hoe geld besparen & resultaat vergroten (3/5)
- Big data & SEO: hoe geld besparen & resultaat vergroten (4/5)
#1 zorg voor schone data
Bij een big data analyse is het zeer belangrijk dat de data waarmee je analyseert ‘schoon’ is. Je moet je data voorzichtig behandelen omdat je data vanuit meerdere bronnen wilt koppelen. Door te zorgen dat je vooraf goede en schone data hebt, voorkom je dat je hier later tijd in moet stoppen. Schone data simplificeert de analyse en zorgt dat je bevindingen kan maximaliseren.
#2 Verzamel meer data > creëer meer data
Het doel is om zoveel mogelijk data te verzamelen. Verzamel je nog geen data, dan moet je hier snel mee starten.
Dit betekent ook dat je goed om moet gaan met de huidige data die je hebt. Sla alle data die je verzamelt dan ook goed op. Wie weet wat voor waarde het in de toekomst krijgt.
Want uiteindelijk is het zo: hoe meer data, hoe hoger de kans dat je bevindingen vindt waarmee je als bedrijf kan groeien, kosten besparen of efficiënter kan werken (tijdbesparen).
Meer data = betere bevindingen. Kijk daarom ook hoe je meer data kunt creëren. Bekijk vooral hoe je meer data kunt maken die je voor toekomstige analyses kunt gebruiken. Denk dan aan de huidige data die je analyseert, maar ook aan data die je analyses beter kunnen maken.
#3 Uitgesloten zoekwoorden
Bij een big data analyse met als doel om je Google Ads campagnes te verbeteren, is het goed om de zoekwoorden die al zijn uitgesloten uit je analyse te halen. Deze zoekwoorden zijn in het verleden al niet goed genoeg bevonden.
Je geeft er geen geld meer aan uit, dus je hoeft ze ook niet toe te voegen aan je dataset.
#4 Kosten in verhouding met conversie waarde
Tijdens een analyse voor budgetbesparing bekijk je vooral de zoekwoorden die geen conversies opleveren. Wij geven als tip: kijk ook naar de zoekwoorden die converteren en dan specifiek naar de conversie waarde. Kijk vervolgens hoe deze in verhouding staan ten opzichte van de kosten voor dit zoekwoord.
Als blijkt dat de kosten te hoog zijn ten opzichte van de conversie waarde, dan kan het misschien niet interessant zijn om hierop te adverteren. Het kost je uiteindelijk meer dan dat het je oplevert.
Je kunt hier ook een KPI voor vaststellen. Bijvoorbeeld dat de kosten niet meer dan 10-20% van de conversie waarde mag zijn.
#5 Bereken de gemiddelde opbrengst per klik
Door te kijken naar de gemiddelde opbrengst per klik kan je veel waardevolle inzichten verkrijgen. Als de gemiddelde opbrengt per klik onder of gelijk zijn als de gemiddelde kosten per klik, dan kan je beslissen om niet meer te adverteren op dit zoekwoord.
#6 Filteren op gemiddelde cpc.
Als je een beperkt budget hebt voor je Google Ads campagne, dan wil je voorzichtig met je budget omgaan. Een goede tip om meer uit je budget te halen is door te filteren op gemiddelde CPC (Cost Per Click).
Met een beperkt budget wil je niet je geld verbrassen aan te dure zoekwoorden. Door te filteren op niet converterende zoekwoorden met een hoge CPC, kan je preventief geld besparen. Deze kun je vervolgens preventief uitsluiten van je campagnes.
#7 Filteren op zoekwoorden met 0 kliks
Bekijk ook de zoekwoorden met 0 klikken én veel vertoningen. Dit kan betekenen dat je op niet relevante zoekwoorden aan het adverteren bent. Door deze zoekwoorden te analyseren kan je deze zoekwoorden preventief uitsluiten. Daarnaast geeft dit een indicatie in zoekwoorden die wel budget wegsnoepen.
Binnen een big data tool kan je vervolgens zoeken of er nog meer zoekopdrachten zijn waarin dit zoekwoord wordt gebruikt. In theorie kan je vervolgens een lijst maken met uitsluitingszoekwoorden. Hierdoor kan je voorkomen dat je geld uitgeeft aan niet relevante zoekwoorden.
#8 aantal kliks vs vertoningen
Deze tip lijkt op de vorige, maar hier hebben we een wat andere vervolgactie. Je kijkt hier ook naar zoekwoorden met een hoog aantal vertoningen, maar een laag aantal klikken. De lijst die hieruit komt moet je onderverdelen in twee kampen:
- Relevante zoekwoorden
- Niet relevante zoekwoorden
Heb je zoekwoorden die wel relevant zijn, maar er wordt niet op geklikt? Dan is de logische vervolgactie om te gaan testen met je advertentieteksten.
Zijn de zoekwoorden niet relevant? Dan kan je net zoals #7 ervoor kiezen om deze zoekwoorden uit te sluiten.
#9 Filter op lengte van zoekopdrachten
Een interessante statistiek is de lengte van de zoekopdrachten. Is er een verband tussen de lengte van zoekopdrachten en het aantal conversies? Zijn er gemiste kansen met betrekking tot afkortingen van interessante termen?
#10 Focus op specifieke vragen
Een van de belangrijkste tips die we jullie tot slot willen meegeven is: focus op specifieke vragen. Stel jezelf van te voren een aantal belangrijke vragen die je beantwoord wilt hebben. Door deze vragen te stellen zorg je er voor dat je de analyse doelgericht uitvoert.
Veel bedrijven die met big data werken gaan meteen de details in zonder vooraf na te denken wat ze precies willen weten. Bedenk van te voren specifieke en doelgerichte vragen die jou gaan helpen je online strategieën te verbeteren.
That’s it
Dit was het laatste deel van onze big data serie. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van de data die je tot je beschikking hebt. Met behulp van een big data analyse krijg je waardevolle inzichten waarmee je de online strategieën van je bedrijf kan verbeteren.
Hieronder vind je de vorige delen van onze big data serie: