In het vierde deel van onze big data serie kijken we naar de kansen op het gebied van SEO. Het nut van big data is bekend en we weten hoe we de data kunnen verzamelen. De volgende stap is om de inzichten te verkrijgen die je strategie kunnen verbeteren. Voor SEA hebben we dit in ons vorige deel gedaan. Nu is SEO aan de beurt.

De vorige delen van de big data serie vind je hier:

Het laatste deel van de big data serie vind je hier:

In dit deel willen we je bewust maken van een aantal interessante inzichten die je kunt verkrijgen met big data om je SEO strategie te verbeteren.

Welke data heb je nodig?

Ook hier doen we weer een korte recap van de data die we kunnen gebruiken voor deze big data analyse.

Google Ads data:

  • Zoektermen
  • Klikken
  • Vertoningen
  • Conversies
  • Kosten
  • Conversiewaarde

Organische data:

  • Rankings

 

Gratis: big data analyse

 

Meer resultaat voor je SEO strategie

Het grootste voordeel van het combineren van SEO en SEA data is dat je de online strategieën veel beter kunt inrichten op conversie. Voer een big data analyse uit op basis van conversie in combinatie met de SEO prestaties. Hierdoor krijg je vele waardevolle inzichten.

In de onderstaande afbeelding zien we direct een aantal interessante zoekwoorden. We weten dat deze zoekwoorden goed converteren vanwege onze SEA data. We zien ook dat deze zoekwoorden in de top 10 scoren.

big data serie 4 converterende zoekwoorden

Een mogelijke strategie is om er voor te zorgen dat de posities van deze zoekwoorden goed verdedigd worden en (nog beter!) dat we op plek 1 kunnen scoren met deze zoekwoorden.

De volgende stap die we kunnen zetten is het identificeren van sterk converterende zoekwoorden waar organisch nog niet op wordt gescoord. Dit door te kijken naar…

  • een minimum aantal conversies
  • de organische ranking tussen positie X en X

Dit is ideaal om het laaghangende fruit te targeten. Omdat je bijvoorbeeld al op pagina twee scoort, is het mogelijk om door middel van SEO optimalisatie op pagina 1 terecht te komen.

Dit is zeer interessant omdat we weten dat dit zoekwoorden zijn die converteren. Op deze manier vergroten we het bereik van de converterende zoekwoorden.

big data serie 4 converterende zoekwoorden positie 10 20

We kunnen ook nog kijken naar de zoekwoorden die converteren, maar een zeer lage organische positie hebben. In de onderstaande afbeelding zien we zelfs dat er converterende zoekwoorden zijn die helemaal niet scoren.

Hier ligt een kans om een nieuwe content te creëren. De kans is groot dat hier nog helemaal geen content voor is geoptimaliseerd. Op deze manier kunnen we big data ook gebruiken om SEO kansen op het gebied van content te ontdekken.

big data serie 4 converterende zoekwoorden nieuwe content kansen

Zoekwoorden waar je nog niet op adverteert

Een andere interessante manier om je strategie te verbeteren, is door de zoekwoorden te analyseren waar je organisch op scoort en nog niet op adverteert. Je zult zien dat er een aantal gemiste kansen zijn.

Zo is het natuurlijk interessant om sowieso te gaan adverteren op deze zoekwoorden. Je rankt hoog, dus je bent relevant genoeg om hier op te scoren. Waarom zou je hier dan niet op gaan adverteren? Een dubbele zichtbaarheid zorgt ervoor dat je een grotere portie van het verkeer aantrekt.

Het grote voordeel van deze strategie is dat je ook direct data verzamelt die je voor toekomstige analyses kunt gebruiken. Als blijkt dat deze zoekwoorden goed converteren, is het interessant om je strategie hierop aan te passen. Je probeert dan om nog meer uit de converterende zoekwoorden te halen.

Zo ontdek je hoe waardevol die zoekwoorden zijn voor je webwinkel / B2B of B2C bedrijf.

 

Gratis: big data analyse

 

Wat mag je verwachten van het 5e deel uit deze serie

Dit was het vierde deel in onze big data serie. In het laatste deel hebben we 10 tips voor een big data analyse.

Hieronder vind je de vorige delen van onze big data serie:

Hieronder vind je de volgende delen van onze big data serie: