Van een vaag plan naar operationele werkwijze en van wanorde naar structuur en helderheid. Dat klinkt als een ideale werksituatie voor jouw stroom aan content. Houd overzicht en stem publicaties en andere to-do-items op jouw shortlist op elkaar af door gebruik te maken van een contentkalender. Alleen zo reken jij af met de chaos op de werkvloer én die in je hoofd.

Wat is een contentkalender?

Elke dag weer probeer je het vertrouwen van je bezoeker te wekken door de juiste content op het juiste moment aan te bieden. Vaak komt je boodschap aan, maar soms lijken je publicaties aan dovenmansoren gericht. Logisch. Niet iedereen zit op elk moment te wachten op nóg meer informatie.

Trek de teugels eens wat strakker en zorg voor een druppelsgewijs systeem, zodat je bezoekers niet verdrinken in een poel van content. Maak gebruik van een contentkalender: een overzicht van een tijdspanne waarin je vastlegt wat je als bedrijf wilt overbrengen. In de kalender is ook ruimte voor het onderwerp, het type content, wat het doel is en op welk kanaal je je boodschap wil verspreiden.

Een contentkalender helpt jou bij:

  • Het ondersteunen in het creatieve denkproces
  • Nodige contentcreatie inzichtelijk maken
  • Een band op te bouwen met de doelgroep

Met een contentkalender bereid je je goed voor – je staat even stil en kunt even nadenken over de impact van datgeen wat je als bedrijf wilt communiceren – én je houd tijd over voor zaken die anders misschien door je vingers zouden glippen: het schrijven van sterkere content bijvoorbeeld.

Voordelen van een contentkalender

Een boodschap met karige informatie. Daar heeft een bezoeker niets aan. Wel is het volkomen logisch dat je berichten af kunnen steken tegen de content van jouw concurrenten, wanneer zij simpelweg meer tijd hebben voor het creëren van een boodschap. Wees je concurrenten weer een stapje voor en werk met een contentkalender zodat jouw waardevolle content je doelgroep bereikt op het juiste moment. Andere voordelen van het gebruik van een contentkalender zijn:

  • Er ontstaat meer ruimte voor originele plannen en de content zal kwalitatiever van aard zijn
  • Je tackelt zoiets storends als tijdsgebrek doordat in één keer duidelijk is welke boodschap moet worden overgedragen
  • Er ontstaat meer eenheid in het team omdat iedereen weet waar ‘ie aan toe is
  • Per periode is duidelijk wie wat doet en welke taken zijn vervuld
  • Je lijkt continu aanwezig voor de doelgroep door regelmatige communicatie
  • Een contentkalender is in te zetten voor meerdere kanalen
  • Je content sluit altijd aan op events of bijzondere dagen die jouw doelgroep belangrijk vindt
  • Je kunt beter je activiteiten monitoren en zo nodig bijsturen
  • Door op elkaar aansluitende content kun je aan storytelling doen

6 Praktische tips voor een content- / communicatiekalender

Een contentkalender kan nog zo handig zijn. Wanneer je er niet naar omkijkt of je zit niet op één lijn met het team dan is je communicatieplan gedoemd te mislukken. Houd een brainstormsessie en steek samen met je team tijd in de contentkalender voor een heldere boodschap naar je klanten.

Dit is één van de tips waarmee jij een concrete contentkalender creëert. Lees ze alle 6 en zorg zo voor meer eenheid, een hogere kwaliteit content en voor meer binding met je doelgroep:

 

  1. Creëer een persona
    Kruip in de huid van de bezoeker. Waar houden je bezoekers zich mee bezig? Naar welke events gaan ze? Zijn je bezoekers in bepaalde jaargetijden vaker op je website te vinden? Heeft jouw doelgroep steeds weer dezelfde vragen? Soms is het lastig te bepalen wat de precieze factoren zijn waarom een doelgroep zich aan je merk of product bindt. Probeer een antwoord te vinden hierop en creëer een persona. Zo krijg je een helderder beeld van jouw klant en hoe deze klant tegenover je producten staat.

 

  1. Leg de verantwoordelijkheid neer bij één persoon
    Het is onhandig wanneer het hele team zich ontfermt over de kalender. Wijs iemand aan als aanspreekpunt. Vervolgens kan je samen met het team aan de slag.

 

  1. Houd brainstormsessies
    Werk samen aan de uitingen van het bedrijf. Ga elke maand of elk kwartaal met het team om de tafel om creatieve plannen en contentvormen te bepalen.

 

  1. Denk aan verschillende vormen van content
    Er is niet één vorm van content de juiste voor elke klant. Ga na op welke kanalen de klant actief is en wat zij graag doen. Zo komt jij met verschillende vormen van content – whitepapers, landingspagina’s video’s en infographics – en kanalen waarop jij informatie kunt verspreiden.

 

  1. Herleid je bezoekers
    Wij kunnen jouw bezoekers herleiden door middel van een UTM code. Als we weten vanuit welke kanalen bezoekers binnen komen, kan dit waardevolle informatie zijn voor je contentstrategie.

 

  1. Gebruik tools voor het inplannen van content
    Maak gebruik van marketing automation tools om je te helpen bij het op orde houden van je contentkalender en om je klanten op een effectieve manier te benaderen. Houd rekening met het See-Think-Do-Care model om te bepalen welke informatie op welk moment in de koopfase van de klant tot de klant komt

 

  1. Verwerk zaken als budgettering in de kalender
    Bepaal per kanaal welke rol jouw content moet spelen en wat elke publicatie zal kosten. Weet je nog niet goed van jouw verkeer per kanaal waard is? Neem dan plaats aan onze koffietafel voor een strategische contentmarketing inspriratiesessie.

 

> Doe de gratis check

 

5 Praktische tips voor een E-commerce/B2C contentkalender

Een goede relatie met de klant is onontbeerlijk bij het laten slagen van content. Maar het werkt ook andersom. Zorg ervoor dat content niet het ondergeschoven kindje wordt en brengt structuur aan zodat de boodschap van je bedrijf of merk goed bij de doelgroep overkomt. Met de volgende tips bereik jij je klant met gestructureerde kwalitatieve content:

 

  1. Maak een voorstelling van de klant
    Wie is jouw klant? Welke interesses heeft de klant? En wat wil de klant? Samen maken wij de wensen van de klant inzichtelijk zodat we de inhoud op je doelgroep afstemmen.

 

  1. Bedenk of je product zich leent voor storytelling
    In plaats van dat je uitweidt over het nut van je product, kun je ook overgaan tot storytelling om de persoonlijke drijfveren van mensen aan te spreken. Neem de verpakking van jouw boodschap op in de kalender voor een gestructureerd overzicht.

 

  1. Contentcreatie met een team
    Trek tijd uit voor het bedenken van een succesvolle contentstrategie. Bedenk wat jullie doelen zijn en speel hierop in. Trek hier lering uit door bij te houden welke acties leiden tot meer verkeer.

 

  1.  Wees flexibel
    Een contentkalender waarin je content opneemt voor een periode van 3 maanden hoeft niet solide te zijn. Houd rekening met trends en onverwachte gebeurtenissen zodat je kunt schuiven, uit kan stellen, of laten vallen.

 

  1. Probeer de content te monitoren
    Maak gebruik van tools om content te monitoren. Op deze manier win je tijd. Weet je niet zeker of een communicatieactiviteit werkt? Dan kunnen wij dit voor je testen.

 

Meet bijvoorbeeld het volgende in Google Analytics:

5 Praktische tips voor een E-commerce /B2B communicatiekalender

Als eigenaar van een B2B bedrijf weet je als geen ander dat een boodschap pas overkomt wanneer er goed over is nagedacht. Dit lukt wanneer je een vaste strategie gebruikt voor de stroom aan content waar je doelgroep mee te maken krijgt (bekijk hier onze B2B SEO gids). Zorg voor een duidelijk beeld van de effectiviteit van je marketingstrategie door gebruik te maken van een contentkalender: een ideaal instrument om het succes van je digitale marketinginspanningen te meten. Met de volgende tips bereik jij de verschillende rollen van een B2B-klant in verschillende fase van het koopproces:

 

  1. Creëer een buyer of user persona
    Schets een beeld van de doelgroep en maak zo nodig een buyer persona. Bedenkt dat de fasen in het B2B-koopproces en de rollen van personen variëren. Zo bestaan er beslissers, beïnvloeders, commissies etc.

 

  1. Customer journey
    De informatiebehoefte van de klant hangt af in welke fase van het beslissingsproces (SEE-THINK-DO-CARE model) zij zich bevinden. Inkopers in de oriëntatiefase zijn op zoek naar andere content dan de facility manager die een bestelling wil doen.

 

  1. Variatie in contentcreatie
    Bepaal welke type content het beste aansluit bij de klant
    Een whitepaper met de juiste informatie voor een inkoper kan leiden tot meer lead, terwijl een testimonials beter aansluiten bij een facility manager die zich in de laatste fase van het koopproces bevind.

 

  1. Bepaal de kanalen voor contentcreatie en neem deze op in de kalender.
    Zorg dat je je content aan je doelgroep presenteert via:

    • Owned Media
    • Paid Media
    • Earned Media

 

  1.  Wees dynamisch
    Speel in op de resultaten die voorvloeien uit eerder gepubliceerde content. Bleek dat je klant meer geïnteresseerd is in whitepapers in plaats van in blogs? Steek dan meer tijd in contentcreatie voor whitepapers. Blijkt dat er iets onverwachts is gebeurt in je branche? Besteedt hier dan een persbericht aan en verspreid deze onder de doelgroep.

Aan de slag met een contentkalender

 

Een contentkalender op maat? Doen we voor je. Ga om de tafel zitten met onze creatieve geesten en raak blij verrast door zoveel helderheid voor jouw specifieke content. Nog geen contentstrategie? Wij komen graag met je in gesprek zodat we succesvol kunnen inhaken op de behoefte van je doelgroep. Het resultaat is meer leads, meer omzet, meer groeikansen, minder kosten.

Nieuwsgierig geworden?

> Doe de gratis check