Een writer’s block overkomt iedereen, ook de meest ervaren schrijvers. De blokkade komt vaak door perfectionisme. Zeker als je nog niet zo ervaren bent met de pen. Je ziet om je heen voorbeelden van de briljantste schrijvers en mooiste voorbeelden. Het is ook niet zo gek van we last hebben van perfectionisme. We leven in een maatschappij die ons doet geloven dat alleen excellente content het doel bereikt. Maar je hoeft echt niet dag in dag uit het beste artikel uit je mouw te schudden om een goede schrijver te zijn.

creatief schrijven

 

Start je creatieve schrijfproces op

Er zijn een aantal handvaten die ik je kan geven om te zorgen dat je zo snel mogelijk van je writer’s block afkomt. En wie weet, door dit toe te passen, heb je er in de toekomst een stuk minder vaak last van. De handvaten zijn onder te verdelen in 6 categorieën:

  1. Kennis: wees een spons! Door je kennis te vergroten zal je op ten duur steeds minder hulpmiddelen nodig hebben om te kunnen schrijven. Het schrijven wordt steeds gemakkelijker.
  2. Mindset: er zijn een aantal manieren om in de creatieve mindset te komen. Loop een rondje of laat je werk eventjes voor wat het is. Laat je gedachten groeien en zorg voor rust in je hoofd.
  3. Internet: alles is op het internet te vinden. Gebruik het! Kijk ook vooral naar content die al bestaat. Je hoeft niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden. Leer van je concurrentie. Hoe schijven zij en hoe kan jij dit nog beter doen?
  4. Notities: creatieve ideeën kunnen uit het niets opkomen. Zorg dat je op welke plek dan ook, altijd deze ideeën ergens opschrijft. Als notitie in je telefoon of desnoods op de achterkant van je hand.
  5. Arbeidsomstandigheden: zorg dat je schrijfomstandigheden gunstig zijn. Vraag om voldoende schrijfuren en zorg dat je je goed voelt in je schrijfomgeving.
  6. Feedback: test 123, test 123. Na een tijdje zie je de fouten in je eigen tekst niet meer. Laat je tekst nakijken en kijk dan gelijk wat voor reactie je tekst uitlokt. Is dit de reactie waarop je gehoopt had?

 

4x tips om te beginnen met schrijven

Oké, het schrijfproces is gestart. Je zit in een stille omgeving, je hebt een ademhalingsoefening gedaan en je tabbladen vol research staan open. Hoe krijg je nu je artikel goed op papier? Er zijn een aantal manieren om hier structuur in aan te brengen.

  1. Bepaal het doel van je tekst: Wil je bijvoorbeeld informeren of juist overtuigen? Dit beïnvloedt je schrijfstijl. Bij een overtuigende tekst spreek je de lezer vaak aan met jou en jij. Bij informeren hoef je niet te overtuigen. Bij een informerende tekst laat je zien dat je bezit over kennis en daarmee straal je betrouwbaarheid uit.
  2. Bepaal wie je doelgroep is en bedenk op welke manier je deze wilt aanspreken. Neem het voorbeeld van een site voor bouwmaterialen. Schrijf je voor de thuisklusser of schrijf je voor een ervaren timmerman?
  3. Start met het opzetten van een geraamte: Welke onderdelen wil je behandelen in je tekst en in welke volgorde? Je begint met een intro en je sluit je tekst ook altijd af. Wat zijn de onderwerpen die je in het middenstuk van je tekst van belang zijn?
  4. Begin daarna met het invullen van dit geraamte, stapje voor stapje. Langzamerhand zie je jouw verhaal op het beeldscherm vorm krijgen tot iets moois.

 

Ready, set, go!

Zo! Dat writer’s block gooien we lekker overboord. Door gebruik te maken van deze tips en handvaten zal je merken dat het schrijven steeds makkelijker gaat. En vergeet niet: oefening baart kunst!