Google Analytics is een nuttige tool waarmee verschillende statistieken van een website worden bijgehouden. Het is zelfs mogelijk om meerdere doelen bij te houden. Het aantal contact aanvragen bijhouden is de meest populaire keuze, als het gaat om doelen bijhouden in Google Analytics. Maar wist je dat je nog veel meer kunt meten?
Wat is het belang van doelen in Google Analytics?
Met behulp van het instellen van doelen is het mogelijk om de prestaties van verschillende elementen binnen een website te meten. Deze data kun je gebruiken om de website te verbeteren of bijvoorbeeld de prestaties van de website te vergelijken met andere periodes van het jaar. Daarnaast wordt er in Google Analytics bij ieder doel een conversiepercentage getoond, het percentage van het totaal aantal bezoekers dat een doel bereikt. Met behulp van het conversiepercentage is het mogelijk om in een snelle blik te zien welke online kanalen (bijvoorbeeld organisch bezoeker, bezoekers uit betaald adverteren, etc.) de meeste conversies scoren.
Het conversiepercentage is ook handig tijdens het toekennen van budgetten voor digitale marketing. Als je ziet dat er uit de niet-betaalde zoekresultaten veel meer conversie binnenkomt t.o.v. de Facebook advertising campagne dan is het een goed idee om meer budget toe te kennen aan zoekmachine optimalisatie werkzaamheden.
In andere woorden, als de doelen in Google Analytics goed zijn ingesteld, is het een ideale manier om de prestaties van de website bij te houden.
Wat voor soort doelen kun je instellen?
Een doel in Google Analytics is meer dan alleen verkoopcijfers. De doelen die in Google Analytics worden bijgehouden zijn heel divers, zo kun je bijvoorbeeld de volgende doelen instellen:
- Het totaal aantal aanvragen via een contactformulier
- Het totaal aantal offerte aanvragen
- Het totaal aanmeldingen van een nieuwsbrief
Stel je wilt het totaal aantal aanvragen via het contactformulier bijhouden. Het makkelijkste is om dan een bedankpagina te creëren dat aan een bezoeker wordt getoond zodra een contactformulier succesvol is ingevuld en verstuurd.
Simpel gezegd telt Google Analytics een conversie als volgt: iedereen die een bedankpagina bereikt heeft succesvol een contactformulier ingevuld en dit telt als één conversie.
SEO uitbesteden bij Search Signals betekent groei. Voor B2B, B2C en e-commerce. Vraag een gratis consult aan en ontdek je online kansen!
Doelen instellen in Google Analytics, zo doe je dat:
Het is in Google Analytics mogelijk om in totaal 20 doelen in stellen. Alleen de gebruikers met beheerdersrechten van een website hebben de mogelijkheid om doelen in te stellen. In 6 stappen kun je jouw eigen doelen instellen in Google Analytics, gericht op conversies.
Stap 1: Login bij Google Analytics en ga naar ‘beheerder’
Stap 2: Ga bij ‘Weergave’ en bij ‘alle websitegegevens’ druk je op ‘Doelen’
Stap 3: Er opent een nieuwe pagina en hier druk je ‘+ NIEUW DOEL’
Stap 4. Je gaat nu het doel aanmaken. Kies voor ‘Aangepast’ en druk daarna op ‘Doorgaan’
Stap 5: Doelbeschrijving
Bij de doelbeschrijving geef je een naam aan het doel. In dit geval noemen wij het doel ‘Ingevuld contactformulier’. Bij ‘Doelruimte-ID’ laat je het op ‘Doel-ID 1/doelset 1’ staan. Bij ‘Type‘ kies je in dit geval voor ‘Bestemming’. Vervolgens kies je voor ‘Doorgaan’.
Stap 6: Doeldetails
Bij Doeldetails geef je aan dat de bestemming gelijk is aan de bedankpagina die tevoorschijn komt nadat bezoekers het contactformulier hebben ingevuld. In dit geval kan ‘Waarde’ en ‘Trechter’ uit blijven staan. Vervolgens heb je een mogelijkheid om het doel te verifiëren aan de hand van de gegevens van de afgelopen zeven dagen om te controleren of deze goed is ingesteld. Vervolgens druk je op ‘Opslaan’ en heb je het doel ingesteld.
Nu de doelen instellen in Google Analytics is gelukt, is het een kwestie van tijd tot er meetbare resultaten komen. De resultaten zijn terug te vinden in Google Analytics onder ‘Conversies’ en ‘Doelen’. Het duurt meestal één á twee dagen voor de eerste resultaten zichtbaar zijn. Wil je kijken of je jouw conversiedoel op de juiste manier hebt ingevuld? Vul zelf een contactformulier in en kijk of je dit kan terugvinden in Google Analytics.
SEO tekstschrijver en SEO specialist inhuren? Onze experts zorgen voor online groei. Van jouw website.
Meer weten over Google Analytics?
Lees de hele serie door en ontdek meer van Google Analytics.
-
- Deel 1/9 – Introductie: Google Analytics Gids
- Deel 2/9 – Google Analytics instellen
- Deel 3/9 – Google Analytics tracking code instellen
- Deel 4/9 – Google Analytics Dashboard
- Deel 5/9 – Acquisitierapporten in Google Analytics
- Deel 6/9 – Doelen instellen in Google Analytics
- Deel 7/9 – E-commerce tracking toevoegen aan Google Analytics
- Deel 8/9 – Analytics koppelen aan Google Ads
- Deel 9/9 – Analytics koppelen aan Google Search Console
Heb je vragen of wil je online marketing uitbesteden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bel ons op 035-5448633, mail ons op info@searchsignals.nl of vul ons contactformulier in.