Veel websites hebben moeite om de bezoekers naar de website te trekken. Zoekmachines spelen hier in een belangrijke rol. Om bezoekers te krijgen vanuit Google, is het belangrijk dat je weet welke zoekwoorden interessant zijn voor je website. Een gedegen zoekwoorden onderzoek is hiervoor cruciaal. Hier zijn 5 tips om efficiënt zoekwoordenonderzoek te doen.

#1 Verplaats je in de doelgroep

Verdieping in de doelgroep is essentieel voor een goed zoekwoordenonderzoek. De zoekwoorden met het hoogste zoekvolume kun je waarschijnlijk zelf al van te voren bedenken. Maar zijn dit de meest interessante zoekwoorden voor jouw website? En is het realistisch om op korter termijn op deze zoekwoorden te scoren met het oog op de concurrentie?

Het is belangrijk om erachter te komen welke zoekwoorden echt belangrijk zijn voor de doelgroep. Wat zijn bijvoorbeeld de vragen die de doelgroep stelt waar je antwoord op moet geven? De beste methode om hierachter te komen is door in gesprek te gaan met de doelgroep. Praat met je klanten, maar ook met collega’s die contact hebben met de klanten om erachter te komen wat de belangrijkste vragen zijn. De klantenservice is regelmatig in contact met de klanten. Hebben zij nog ideeën?

#2 Bekijk de concurrentie

Het analyseren van de concurrenten is ook een slimme stap. Kijk welke websites op dit moment in de top 5 scoren op de belangrijke zoekwoorden in jouw branche. Lees de content van de concurrenten? Analyseer hoe deze bedrijven antwoord geven op deze zoekwensen.

Je kan de concurrent ook analyseren met behulp van bepaalde tools. Een voorbeeld van zo’n tool is SEMrush. Door de concurrenten op deze manier te analyseren krijg je veel input voor het zoekwoordenonderzoek. Je kan een onderscheid maken tussen zoekwoorden met een commerciële zoekintentie (bijvoorbeeld: fiets kopen) en zoekwoorden met een informatieve zoekintentie (bijvoorbeeld: waar moet je opletten tijdens het kopen van een huis).

#3 Longtail zoekwoorden

Longtail zoekwoorden zijn de niet generieke zoekwoorden en bestaan vaak uit meerdere woorden. Het zoekwoord hypotheek is bijvoorbeeld een generiek zoekwoord en hypotheek berekenen voor starters met gezin is een voorbeeld van een type longtail zoekwoord. Op deze zoekwoorden zit niet veel zoekvolume. Maar wat veel mensen niet weten is dat ongeveer 70% van de dagelijks zoekopdrachten long tail zoekwoorden zijn.

long-tail-curve

De zoekvolumes liggen dus weliswaar lager, maar de totale groep is veel groter. Het verschil tussen longtail zoekwoorden en algemene zoekwoorden is dat bezoekers bij longtail zoekwoorden vaak in andere fase zitten van het aankoopproces. Vaak is dit de THINK- en DO-fase van het SEE-THINK-DO-CARE model. Als voorbeeld:

  • Longtail in de THINK fase: Tips voor kopen voetbalschoenen
  • Longtail in de DO fase: Nike Voetbalschoenen kopen maat x

Staar je bij het zoekwoordenonderzoek dus niet blind op de generieke zoekwoorden met hoog zoekvolume. Een zoekwoord dat weinig zoekvolume heeft, maar wel relevante bezoekers kan trekken is ook ontzettend waardevol. En de concurrentie op dat zoekwoord is ook een stuk lager. Kortom: verdiep je in de doelgroep en focus niet puur op het maandelijks zoekvolume van een zoekwoord.

#4 Factoren waar je een zoekwoord op beoordeelt

Om efficiënt zoekwoordenonderzoek te doen is het tevens belangrijk om duidelijke factoren te bepalen waarop je de zoekwoorden gaat beoordelen. Hieronder een aantal voorbeelden van belangrijke factoren:

  • Zoekvolume
  • CPC (cost per click)
  • Moeilijkheidsgraad

De zoekvolume is natuurlijk belangrijk omdat je wilt weten hoeveel er maandelijks op een zoekwoord wordt gezocht. De CPC (prijs voor één klik in Google Adwords) is een belangrijke statistiek omdat dit een goed indicatie is van de commerciële waarde van het zoekwoord. Sommige tools zoals Moz Keyword Explorer en SEMrush geven ook de moeilijkheidsgraad van een zoekwoord aan. Dit geeft een indicatie van de concurrentie op het zoekwoord. Als je al ervaring in de branche hebt, kan je zelf ook een inschatting maken op de moeilijkheidsgraad van een set keywords.

#5 Groepeer zoekwoorden

Bij een efficiënt zoekwoordenonderzoek is het belangrijk om het onderzoek overzichtelijk te houden. Het groeperen van zoekwoorden speelt hier in een belangrijke rol. Niet alleen voor jezelf om het overzicht te bewaren, maar ook om het inzichtelijk te maken voor collega’s van de marketing, sales, etc. Groeperen doe je door relevante zoekwoorden onder hetzelfde thema te plaatsen. Onder deze thema’s kun je weer sub thema’s plaatsen. Elk thema of sub thema is uiteindelijk een zoekwoordgroep voor een landingspagina.

Neem als voorbeeld het topic schoenen:

efficient zoekwoorden doen voorbeeld

Bovenstaande zoekwoorden kan je onderverdelen in de volgende thema’s:

efficient zoekwoorden doen voorbeeld thema's

* de getoonde zoekvolumes zijn indicatief

Meer weten over zoekwoordenonderzoek?

Zoekwoordenonderzoek is een tijdsintensief proces. Veel bedrijven onderschatten de waarde van een zoekwoorden onderzoek. Zie het als het vertrekpunt van de online strategie. Als de topics goed in kaart zijn gebracht, is het mogelijk om een keuze te maken voor het creëren van commerciële en/of informatieve content. Deze content kan je vervolgens weer pushen via verschillende kanalen waarop de doelgroep actief is. Wil je meer weten over zoekwoordenonderzoek? Stel je vraag hieronder of neem contact met ons op!