Voor veel bedrijven is het hebben van een blog een ‘must have’. Er zijn nog steeds genoeg websites of blogs die geweldige content produceren, maar nauwelijks bezoekers aantrekken. Als website eigenaar of blogger werkt dit zeer demotiverend. Aan de content kan het niet liggen, dus waar ligt het wel aan?

De technische aspecten

Er zijn vele technische aspecten die mee kunnen spelen bij de vindbaarheid van jouw content. De belangrijkste zijn:

  1. Beperkte toegang voor Google & andere zoekmachines
  2. Snelheid van de website
  3. Indexatie van niet relevante pagina’s
  4. URL-structuur
  5. Ontbrekende koppeling met Google Search Console
  6. Onjuiste implementatie Google Analytics code

Bovenstaande punten worden hieronder toegelicht.

1. Beperkte toegang voor Google & andere zoekmachines

Wat vaak voorkomt is dat de crawlers van de zoekmachines worden geblokkeerd. Een goede manier om erachter te komen of dit van toepassing is, is door gebruik te maken van de tool Screaming Frog. Deze tool is ideaal om op een snelle manier belangrijke informaties van pagina’s te controleren, denk hierbij aan:

  • De H1 en H2 koppen
  • De meta tags, zoals de meta title en de meta description
  • De status codes van alle pagina’s
  • Hoeveel MB’s de pagina heeft (Dit is een belangrijk punt voor de snelheid van de website)
  • Welke meta robot tags er van toepassing zijn op de pagina’s. Dit punt is belangrijk om de toegankelijkheid van de website te controleren.

Daarnaast zijn er nog vele andere mogelijkheden met deze tool. Een ander punt is het robots.txt bestand. Deze kan je inzien door /robots.txt achter de URL van de website te plakken.

2. Snelheid van de website

De snelheid waarmee een pagina geladen wordt is een belangrijke ranking factor van Google. Dit moet dus optimaal in orde zijn. Een goede tool om dit te controleren is de Google pagespeed tool. Met deze tool krijgt je een duidelijk overzicht van belangrijke pijnpunten op de website met betrekking tot de snelheid.

3. Blokkeer niet relevante pagina’s

Vaak worden niet relevante pagina’s geïndexeerd. Dit doet de kwaliteit van de website meer kwaad dan goed. Blokkeer pagina’s met weinig toegevoegde waarde door een NoIndex tag toe te voegen in de broncode of gebruik een Nofollow tag.

Let op: het blokkeren van pagina’s voor indexatie kan bij verkeerde implementatie ervoor zorgen dat websites niet meer vindbaar zijn in de zoekmachine. Stuur bij twijfel een berichtje en we kijken er graag even naar.

4. URL-structuur

Veel websites optimaliseren de URL structuur niet van een nieuwe pagina. Het is een grote verbetering voor de website om deze te optimaliseren voor zowel de bezoeker als voor de zoekmachine. Lees hier meer over in ons artikel met tips voor het optimaliseren van de URL structuur.

5. Controleer koppeling Google Search Console

Het is verstandig om Google Search Console te controleren als je denkt dat er iets mis is met jouw website. Hier kan je controleren of alle pagina’s geïndexeerd worden. Als je dit vergelijkt met je sitemap, hoeveel procent wordt daarvan geïndexeerd? Daarnaast krijg je in Google Search Console een bericht bij kritieke problemen van de website. Via deze berichten laat Google weten dat zij iets hebben opgemerkt aan de website en hoe je dit verder kan analyseren.

6. Staat de Analytics code goed?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er wel bezoekers naar de website komen, maar de Analytics tracking code niet correct staat ingesteld. Een eenvoudige manier om dit te controleren is door gebruik te maken van de Chrome Tag Assistant plugin.

 

De marketing aspecten

Naast het technische aspect zijn er ook een aantal marketing aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Denk hierbij aan:

1. Meta tags niet aantrekkelijk genoeg

Wat vaak voorkomt is dat de meta title en meta description niet aantrekkelijk genoeg zijn geschreven. Het advies is om deze duidelijk en to the point te schrijven. Als een potentiële bezoeker deze tags leest, dan moet deze hem of haar overhalen om op jouw website te klikken.

2. Weinig zoekvolume

Het kan ook voorkomen dat er zeer weinig zoekvolume is voor de onderwerpen waarvoor jij content creëert. Zorg voorafgaand aan het creëren van de content dat je zoekwoorden onderzoek doet om te bepalen of er genoeg zoekvolume omtrent een onderwerp is. Als je weet waar de interesse van jouw doelgroep liggen, dan weet je ook op welke onderwerpen je moet toespitsen. Ter inspiratie kan je ook kijken bij concurrenten. tip: kijk welke artikelen van concurrentie het meest gedeeld zijn op social media. Heeft een artikel veel social shares? Wellicht kan je dan kijken of je de content kan updaten of er een verbeterde uiteenzetting van kan maken.