Google Analytics is een gratis tool wat veel inzichten geeft over je website en de bezoekers van je website. De vele mogelijkheden en inzichten die Analytics biedt, heeft je enthousiast gemaakt. Hoog tijd om nu aan de slag te gaan met Google Analytics. We beginnen bij Google Analytics instellen.

Het instellen van Google Analytics wil je natuurlijk correct uitvoeren. Waar zoomen we in deze blog op in?

  • Account aanmaken
  • Inloggen in Google Analytics
  • Gebruiker toevoegen in Google Analytics
  • En: website verwijderen uit Google Analytics

Google Analytics account aanmaken

Goed. Tijd om aan de slag te gaan met Google Analytics. Een Google Analytics account aanmaken is in een paar stappen gedaan. Wat je nodig hebt is een Gmail account. Heb je deze nog niet, maak deze dan even aan.

Stap #1: Meld je aan bij Google Analytics

Je kunt je aanmelden door hier te klikken. Vervolgens kom je op de pagina van Google terecht. Klik op ‘kosteloos beginnen’ en log vervolgens in met je Google account.

Stap #2: Stel je account en property in

In deze stap begin je met het opgeven van je accountnaam en de instellingen voor het delen van gegevens met Google. Met deze gegevens kan Google de services verbeteren.

Google Analytics instellen

Je property kun je instellen bij stap 2. Vul hier ook de juiste tijdzone en valuta in, zo worden de gegevens straks correct gemeten in Google Analytics. In stap 3 kun je invoeren uit hoeveel werknemers het bedrijf bestaat en waarom je analytics wilt gebruiken.

You’re almost there!

Na deze twee stappen heb je een Google Analytics account aangemaakt. Maar zoals je wellicht opgevallen is kun je nog geen gegevens zien. Dit komt omdat niet iedereen zomaar een account kan aanmaken voor een willekeurige website.

Wat je nu nog te doen staat, is een trackingscode toevoegen aan je website. Deze unieke code – wat tegelijkertijd een verificatie is – zorgt ervoor dat je webbezoekers kunt meten. Zo meet je eenvoudig hoeveel bezoekers er naar je website komen en welke site dan bezoeken. Meer weten over het instellen van een Google tracking code? Wij vertellen je er alles over.

Nadat je de trackingscode heb toegevoegd, kun je écht aan de slag met Google Analytics. Naarmate de tijd verstrekt zul je een steeds beter beeld krijgen van je bezoekers.

Inloggen in Analytics

Nadat het aanmaken van het Google Analytics account is geslaagd, kun je inloggen bij Google Analytics. Dat kan door naar Analytics.google.com te gaan of door hier te klikken:

google analytics instellen

Gebruikers toevoegen aan Google Analytics

Stap voor stap kun je Google Analytics instellen en finetunen zoals jij het wilt. Wanneer je niet de enige bent die het account nodig heeft, dan is het handig als je gebruikers kunt toevoegen aan Google Analytics. Ben jij eigenaar van het account, dan kun jij een samenwerkingspartner toegang geven tot Google Analytics.

Hoe werkt het toegang geven tot Google Analytics? Je kunt gebruikers toevoegen op drie ‘rechtenniveaus’. Log in, onderaan de pagina vind je ‘beheer’. Ga vervolgens naar gebruikersbeheer > accountrechten > gebruikers toevoegen.

1. Overzicht - beheerder toevoegen Google Analytics Search Signals

 

Vervolgens kun je het e-mailadres van de betreffende persoon invoeren en vul je de gewenste rechten in. Nadat je op toevoegen hebt geklikt, is het toegang geven tot Google Analytics voltooid.

1. Overzicht - beheerder toevoegen individuele gebruiker Google Analytics Search Signals

Zorg voor een effectieve online marketing strategie. Vraag een gratis consult aan en ontdek hoe wij voor groei zorgen.

Website verwijderen uit Google Analytics

Is je website niet meer live of werk je niet meer voor een klant? Dan is het actiepunt website verwijderen uit Google Analytics aan de beurt. Alleen de eigenaar kan iemand de toegang tot Analytics ontzeggen.

Een website verwijderen uit Google Analytics werkt in de volgende stappen:

  1. Log in bij Analytics in de juiste property
  2. Scroll naar beneden naar ‘Beheerder’
  3. Ga naar Property > Property instellingen
  4. Klik op: verplaatsen naar prullenbak
  5. Klik op bevestigen

2. Property verwijderen of weggooien Google Analytics - Search Signals

In deze Google Analytics beginners gids komen de onderwerpen aan bod die je nodig zult hebben om Google Analytics juist in te stellen en te doorgronden. We nemen je stap voor stap mee in het Analytics avontuur. Waar gaat deze serie nog meer over?

 

Als online marketing bureau weten wij elke kostbare kans uit Analytics te halen. Kies voor SEO uitbesteden. Kies voor meer groei.