Sinds oktober 2011 schermt Google de zoekwoord data af van de organische zoekresultaten. In andere woorden, de zoekwoorden die gebruikers intypen in de zoekmachine en vervolgens klikken op een niet-betaalde advertentie. Voor online marketeers was deze verandering een doorn in het oog. Met behulp van deze informatie was het mogelijk om bijvoorbeeld landingspagina’s te creëren of te optimaliseren. Komen de zoekwoorden voor de organische rankings weer terug in Google Analytics?

Google op zoek naar oplossingen

Not-provided-Google-Analytics1Volgens Google is de ‘Not provided’ wijziging doorgevoerd om de privacy van de gebruiker te beschermen. Echter, de zoekwoord data van de betaalde advertenties (Google Adwords) bleef wel zichtbaar. Nu, ruim 2 jaar later, heeft Google aangegeven dat ze de uitkomsten van het ‘Not provided’ verhaal evalueren en op zoek gaan naar een betere oplossing.

Het interview van Danny Sullivan (Search Engine Land) met Amit Singhal (Vice president Google) op SMX West Conference heeft gezorgd voor een enorme ‘buzz’ omtrent het ‘not provided’ probleem. Singhal zei het volgende:

Over a period of time, we (het team van Google) have been looking at this issue…. we’re also hearing from our users that they would want their searches to be secure … it’s really important to the users. We really like the way things have gone on the organic side of search.

I have nothing to announce right now, but in the coming weeks and months as [we] find the right solution, expect something to come out.

Het blijft onduidelijk…

Google is niet duidelijk over wat er volgt in de toekomst. Het kan zijn dat de data van het zoekwoordgebruik voor de organische ranking weer terugkomt in Google Analytics. Hier zijn vijf mogelijkheden:
1.    Google verandert iets achter de schermen dat niet zichtbaar is
2.    Google toont alleen data van zoekwoorden van ‘secured servers’
3.    Google toont niet meer de zoekwoorden van betaalde advertenties
4.    Google toont alle zoekwoorden in Google Analytics/Google Webmaster Tools
5.    Alles wordt hetzelfde als 2+ jaar geleden

Op basis van de volgende tweet van Matt Cutts (Hoofd Google’s Webspam team) lijkt het erop dat ‘Not provided’ niet meer verdwijnt uit de data van de organische zoekresultaten.

Matt Cutts Twitter

Het blijft onduidelijk welke kant het uiteindelijk op zal gaan. Zoals hierboven beschreven, zal de ‘not provided’ data van de organische zoekresultaten niet meer verdwijnen. Volgens Google zal er in de komende weken of maanden meer duidelijk worden. Stay tuned!