Draait je website nog op HTTP en ben je verbonden aan een Google Search Console account? Dan heb je afgelopen week een bericht ontvangen van Google. In dit bericht lees je dat de melding ‘NIET VEILIG’ wordt getoond wanneer gebruikers tekst opgeven in een formulier op een HTTP-pagina en/of voor alle HTTP-pagina’s in incognitomodus (privénavigatie). De melding ziet er als volgt uit:

Chrome geeft beveiligingswaarschuwingen weer op - Search Signals

Wat betekent dit voor je website?

Maak je gebruik van een contactformulier of een ander formulier, bijvoorbeeld een reactieformulier, en je website draait op HTTP dan wordt de melding ‘NIET VEILIG’ in Google Chrome getoond. Maak je niet gebruik van formulieren? Dan nog steeds wordt de melding ‘NIET VEILIG’ getoond als bezoekers in privé navigatie je website bezoeken.

In het ‘Chrome geeft beveiligingswaarschuwingen weer op …’ bericht staat dat de melding vanaf oktober 2017 in Google Chrome wordt getoond. Op dit moment zie je in de Chrome browser een ‘i’ icoontje bij websites die draaien op HTTP:

Voorbeeld http pagina weergave in Chrome

Waarom is het belangrijk om over te stappen op HTTPS

Stap zo snel mogelijk over op HTTPS. Niet alleen vanwege bovenstaand bericht vanuit Google Search Console, maar ook vanwege deze voordelen. Een HTTPS website heeft een meerwaarde over een HTTP website.

Tijd om je website te migreren naar HTTPS? Zorg dat je een beroep doet op een ervaren SEO specialist + developer. Het komt jammer genoeg zo nu en dan voor dat een HTTPS migratie niet optimaal wordt uitgevoerd. Veelvoorkomende fouten zijn dat HTTP-pagina’s onjuist worden doorgestuurd (geredirect) naar de nieuwe HTTPS-pagina’s of dat de HTTPS website simpelweg wordt geblokkeerd in het robots.txt bestand.

Hieronder lees je nog een aantal antwoorden op specifieke vragen omtrent het HTTPS thema.

Wij hebben meerdere websites begeleid bij de overstap van HTTP naar HTTPS. Een aantal belangrijke stappen hebben we beschreven in de checklist: overstappen van HTTP naar HTTPS. Heb je een vraag over het migreren naar HTTPS of zoek je direct hulp? Laat een reactie achter of stuur ons een berichtje.