Tijdens het optimaliseren van een website komt het wel eens voor dat je een 301 redirect moet gebruiken. Het verhuizen van URLS is geen probleem, maar kan wel een impact hebben op de statistieken van de linkwaarde in link building tools zoals MajesticSEO of Open Site Explorer. Tijdens het verhuizen van een oud domein naar een nieuw domein komt de volgende situatie regelmatig voor:
Een website redirect een WordPress website naar een nieuwe website en domein. Nadat de 301 in werking is getreden is alle waarde (Domain authority in Open Site Explorer of Trust flow in MajesticSEO) verdwenen. Hoe komt dit en hoe kan ik het oplossen?
Als voorbeeld nemen wij onze eigen website. Stel dat wij onze domeinnaam veranderen van www.searchsignals.nl naar www.searchonlinemarketing.nl en gebruikmaken van 301 redirects om alle URLS te verhuizen. In deze situatie is de kans groot dat onze website veel waarde verliest. Wat moeten wij doen om de waarde terug te krijgen?
Raak niet in paniek!
Bij een verhuizing van een domein is de kans groot dat een website waarde verliest ondanks een juiste implementatie van een 301 redirect. Deze situatie is niet meer dan logisch. Normaliter wil je dat Google de pagina’s op de website in één keer goed crawlt. Zie een 301 redirect als een hobbel in een weg. Een aantal hobbels is geen probleem, maar bestaat de hele weg uit hobbels dan is dit niet wenselijk. Het duurt even voor Google het nieuwe domein herkent en het nieuwe domein op haar oude waarde inschat. Wat moet ik doen om de ‘oude’ waarde zo snel mogelijk terug te krijgen? Er zijn een aantal maatregelen die een website kan nemen om de waarde van een website sneller terug te laten komen:
1. Linkprofiel updaten
Analyseer de backlinks van het oude domein en vraag de eigenaren van websites die linken naar het oud domein om de link aan te passen en deze naar de nieuwe domeinnaam te plaatsen. Dit is trouwens ook een goed moment om op basis van de analyse van het linkprofiel de lage kwaliteit backlinks te verwijderen.
2. URL mapping in een document
Maak vóór het redirecten van de website een document op met alle URLS van de website. Gebruik als bron bijvoorbeeld de data vanuit Google Analytics en de sitemap. Combineer de data uit verschillende bronnen en haal de duplicaten er uit. Zo heb je een handig naslagwerk dat je uiteindelijk kan gebruiken om te zien of de oude URLs op de juiste manier naar de nieuwe URLs verwijzen.
3. Voeg nieuw domein toe aan Google Search Console
Vergeet niet om het nieuwe domein toe te voegen aan Google Search Console. Het account bij de oude website moet je niet verwijderen, de informatie in het oude account kan je gebruiken ter controle. Laat aan Google weten dat de oude website een 301 redirect heeft door de nieuwe sitemap toe te voegen aan Google Search Console.
4. Maak een technische analyse van de website
Controleer of de techniek van de nieuwe website optimaal is, zodat de nieuwe website optimaal kan indexeren. Is de techniek in orde? Worden er geen pagina’s onnodig geblokkeerd in het robots.txt bestand? Hoe beter de techniek, hoe sneller de website zijn oude waarde terug krijgt.
Laatste tip: vermijd het gebruik van meerdere redirects achter elkaar! In andere woorden, stel pagina A is verhuisd naar pagina C. Plaats dan een 301 redirect van pagina A >> pagina C en niet van pagina A >> pagina B >> pagina C. Dit worden ook wel redirect chains genoemd.
Met deze maatregelen kan een nieuwe website sneller zijn oude waarde terugkrijgen. Heb je nog vragen of tips die niet zijn genoemd? Laat het weten in een e-mail of in de reacties.