Hoe hoog sta ik nu eigenlijk echt in Google? En sta je vanaf elke locatie in Nederland op dezelfde positie? Hoe kan je de posities van je belangrijkste zoekwoorden eenvoudig bijhouden? De posities van je zoekresultaten worden beïnvloed door meerdere factoren. Neem als voorbeeld de geografische factor. Iemand die in Limburg op ‘kapper’ zoekt, krijgt andere zoekresultaten als iemand uit Amsterdam. In dit artikel leggen we uit hoe je het beste te werk kan gaan.

Je ‘echte’ positie in Google

De daadwerkelijke positie in Google is afhankelijk van diverse factoren. Als je zelf zoekt op een bepaalde zoekterm dan kan het zijn dat je andere zoekresultaten ziet dan iemand anders die exact dezelfde zoekwoorden gebruikt. Dit komt omdat Google rekening houdt met de volgende factoren:

  • Zoekgeschiedenis
  • Browse geschiedenis
  • Downloadgeschiedenis
  • Cookies en andere site- en plug-in gegevens

Om erachter te komen wat je echte posities zijn, kan je het beste zoeken in privé-navigatie. Hierin browse je incognito (oftewel in privé modus). Hierin begint de zoektocht als het ware op nul en houdt Google geen rekening met de bovengenoemde factoren.

incognito browsen

Pagina’s die je bezoekt in privé modus, worden niet opgeslagen in je browsergeschiedenis, cookie-opslag of zoekgeschiedenis nadat je al je tabbladen hebt gesloten. Alle gedownloade bestanden of bladwijzers blijven wel behouden. Lees meer over wat Google hierover te zeggen heeft.

Tip: Privé-navigatie open je als volgt:

  • Google Chrome: ctrl+shift+N
  • Mozilla Firefox: ctrl+shift+P
  • Microsoft Edge: ctrl+shift+P

De posities die je in privé-navigatie hebt staan een stuk dichter bij de werkelijkheid van wat andere bezoekers zien op een beeldscherm.

Lokale vindbaarheid in Google

Google slaagt er steeds beter in om zoekintenties te interpreteren. Zo ook voor lokale zoekwoorden. Veel mensen nemen aan dat als je op je eigen locatie goed vindbaar bent dat dit ook geldt voor de rest van Nederland. Niks is minder waar. Wat betekent dit voor jou als bedrijf en je zoekwoordposities? Dat je rekening moet houden met lokale concurrenten, ook als je landelijk vindbaar wil zijn.

Als je jezelf afvraagt ‘hoe hoog sta ik in Google?’ bedenk dan dat voor elk persoon die zoekt er andere factoren meespelen. Locatie is daar een belangrijk onderdeel van. Uiteraard verschilt de impact van locatie per branche en product/dienst, zo zal je bij zoekwoorden zoals kapper / restaurant / autogarage sneller lokale zoekresultaten zien dan bij zoekwoorden als autoverzekering / verf kopen / naamlinten.

Zoekresultaten waarbij lokale factoren dominant zijn, kenmerken zich o.a. door de aanwezigheid van Google ‘Local packs’ oftewel de zoekresultaten met verwijzingen naar het adres, route, website en contactgegevens.

Lokale vindbaarheid in Google

Dit betekent niet dat de gehele lijst met zoekresultaten is voorzien van lokale zoekresultaten. Ook bij zoekwoorden die sterk worden beïnvloed door lokale zoekresultaten tref je altijd nog landelijke zoekresultaten.

Zoekwoordposities bijhouden met tools

Je kan de posities van de zoekwoorden op verschillende manieren en met diverse tools bijhouden. Dit geeft een belangrijke indicatie van het rendement van de online marketing inspanningen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Een van die manieren is om het met de hand bij te houden. Dit is een accurate manier van werken, want je ziet altijd met je eigen ogen welke positie een zoekwoord scoort. Als je een select aantal zoekwoorden hebt die je bijhoudt, is dit de beste oplossing. Heb je echter tientallen of honderden zoekwoorden die je moet bijhouden, dan is het gebruik van een tool toch aan te raden. Er zijn verschillende tools die je (tegen betaling) kunt gebruiken:

Bovenstaande tools kan je ook in Nederland gebruiken. Echter, er zal altijd een discrepantie zijn tussen de werkelijkheid en de getoonde data in de tools.

Staar je niet blind op de posities

Hoe hoog je staat in Google is ontzettend belangrijk, maar staar je hier niet blind op. Naast hoge posities zijn relevant bezoek en conversie twee belangrijke pijlers. In andere woorden, kijk goed naar de statistieken van de website. Kijk niet alleen naar de posities van de zoekwoorden, maar ook naar:

Wil je hulp om met je website hoger te scoren in Google? Lees dan onze gids. In 9 hoofdstukken wordt helder uitgelegd hoe je hoger kan scoren in Google. Heb je vragen en/of opmerkingen? Laat het weten in een reactie of stuur ons een mailtje!