“Pagina niet gevonden”, iedereen heeft dit bericht wel eens gezien tijdens het browsen op het internet. Het komt helaas nog vaak voor dat een pagina 404 foutmeldingen oplevert wanneer een pagina wordt aangevraagd. Door deze foutmeldingen verliezen websites vaak veel bezoekers.

De eerste stap die je daarom moet zetten, is zorgen dat de 404-pagina geoptimaliseerd is, hierover kan je hier meer lezen. De tweede stap is om te zorgen dat de 404 foutmeldingen niet voorkomen, niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de crawlers van de zoekmachines. Er zijn drie verschillende manieren waardoor een 404 foutmelding wordt gecreëerd. Graag delen wij welke manieren dit zijn en hoe je deze 404 fouten het beste kunt oplossen.

#1 404 foutmelding door een interne link op jouw eigen website

Als er een 404 error wordt gecreëerd door een interne link op jouw eigen website, dan is er een simpele en snelle oplossing: de URL in de link aanpassen. Als voorbeeld:

Pagina A heeft een link naar pagina B. Maar pagina B is vervangen door pagina C. De oplossing is om direct vanaf pagina A naar pagina C te linken.

Het komt ook wel eens voor dat pagina A naar pagina B linkt, terwijl pagina B een 301-redirect heeft naar pagina C. Het advies is hier om de verwijzing naar pagina B te veranderen naar een verwijzing naar pagina C. Zo wordt namelijk een redirect chain voorkomen.

Om meer te lezen over redirect chains verwijzen we je door naar ons artikel over technische SEO-problemen, bij punt vier lees je hier meer over.

#2 404-foutmeldingen door inkomende links

Een ander veelvoorkomende oorzaak van 404-foutmeldingen zijn de inkomende links van externe websites naar jouw website. Er zijn twee oplossingen voor dit probleem.

Oplossing 1: Neem contact op met de website met de vraag of zij de URL kunnen aanpassen naar de correcte pagina.

Oplossing 2: Als het niet mogelijk is om de URL aan te passen, dan moet er een correcte 301 redirect worden ingesteld. Als voorbeeld:

Website Y linkt vanaf hun pagina Z naar pagina A op jouw website. Maar pagina A van jouw eigen website bestaat niet meer of is niet meer relevant en is geredirect naar pagina B. Zorg dat de pagina A een goed ingestelde 301 redirect krijgt naar pagina B. Zo wordt er geen 404-foutmelding gecreëerd.

#3 404-foutmelding door uitgaande link vanaf eigen website

Deze oorzaak heeft geen direct effect op jouw eigen website, maar wel op die van anderen. Het kan voorkomen dat je oude links en verwijzingen naar andere websites hebt staan die ondertussen verwijdert zijn. De oplossing om uitgaande 404-foutmeldingen te voorkomen is door te zorgen dat deze URL’s up-to-date zijn of verwijdert worden als je geen nieuwe pagina hiervoor kan vinden.

De volgende tools kan je gebruiken om 404 fouten te achterhalen:

– Google Search Console. In de onderstaande afbeelding is te zien hoe dit er in GSC uitziet
– Screaming Frog
– Deepcrawl
– Xenu’s Link Sleuth

Hoe los je 404-fouten op

Heb je meer vragen of een aanvulling over het oplossen van 404-foutmeldingen? Laat een reactie achter of neem contact met ons op!