Iedereen kent het wel, de 404-pagina oftewel de ‘pagina niet gevonden melding’. Deze pagina wordt getoond als een bezoeker een URL tegenkomt die niet meer werkt. Tegenwoordig gebruiken websites steeds vaker een geoptimaliseerde 404 pagina. Met als doel: een bezoeker blijft op de website en gaat niet ergens anders naartoe. Maar wat zet je allemaal op een 404-pagina?
1. Ontwerp de 404-pagina in de huisstijl
Om te voorkomen dat de bezoeker denkt dat hij of zij de website heeft verlaten is het belangrijk om de 404-pagina in de huisstijl van website te ontwerpen. De bezoeker weet hierdoor dat hij of zij nog steeds op de website is. Daarnaast oogt een geoptimaliseerde pagina beter dan dit klassieke voorbeeld van een ouderwetse ‘pagina niet gevonden’ melding in Internet Explorer:
2. Toon het navigatiemenu
Het is essentieel om de bezoeker van een eenvoudige manier te voorzien om te navigeren naar belangrijke delen van de website die wel werken. Dit begint bij het toevoegen van de navigatie menu boven aan de pagina. Het komt geregeld voor dat we een website tegenkomen waarbij de 404 pagina niet is voorzien van het navigatiemenu.
3. Toon de zoekbalk
De kans is groot dat de bezoeker op zoek was naar een specifieke pagina toen de 404-pagina naar voren kwam. De bezoeker wilt deze pagina naar alle waarschijnlijkheid het liefst nog steeds bereiken. Geef de bezoeker naast de optie van het navigatiemenu ook de optie om de specifiek te zoeken met behulp van een zoekbalk.
4. Toon een set links naar de belangrijke elementen van de website
Met het toevoegen van het navigatiemenu en een zoekbalk ben je al een heel eind. Om toch te voorkomen dat je nog steeds bezoekers verliest, kan je de bezoeker een duwtje in de goede richting te geven door een set van links naar de belangrijke (of populaire) bestemmingspagina’s te tonen. De kans dat bezoekers daardoor op website blijven wordt hierdoor groter. Daarnaast creëer je ook nog eens een aantal extra interne links naar belangrijke pagina’s wat positief is ten opzichte van de interne linkstructuur.
5. Stel de bezoeker op zijn gemak
Naast het tonen van de huisstijl, het navigatiemenu, de zoekbalk en een set links naar de belangrijkste elementen van de website wil je ook voorkomen dat de bezoeker het idee krijgt dat ze zelf iets verkeerd hebben gedaan. Stel de bezoekers op hun gemak en leg uit dat er iets is misgegaan en waarom het is misgegaan. Neem als voorbeeld de tekst die we zelf gebruiken op onze 404 pagina:
Laatste tip…
Wees creatief als je op het punt staat om het design van een 404 pagina te maken. Op het internet zijn talloze voorbeelden te vinden van creatieve en humoristische 404 pagina’s. Neem als voorbeeld de 404 pagina van Bol.com:
Hier vind je 60 voorbeelden 404 pagina’s van creatieve/humoristische 404 pagina’s.
Hoe voorkom je 404 fouten?
Na het creëren van een optimale 404 pagina is het ook van belang dat er zo weinig 404 fouten op de website zijn. Je wil liever dat iedereen in één keer de juiste content voorgeschoteld krijgt in plaats van een optimale 404 pagina. Daarom is het belangrijk om op regelmatige basis onderzoek te doen naar het totaal aantal crawlfouten op de website. Het aantal 404 fouten kan je zien als je de website hebt gekoppeld aan Google Search Console.
Je vindt de crawlfouten als volgt:
1. Login bij Google Search Console
2. Ga naar ‘Crawlen’
3. Ga naar ‘Crawlfouten’
Het is ook mogelijk om de crawlfouten te segmenteren op het gebied van desktop of smartphone. Veel succes met het toepassen van de tips!