Het schrijven van een goede Adwords koptitel en beschrijvingsregels zijn geen ingewikkelde wiskundige puzzels, maar als je dan eenmaal op het punt staat om iets in te vullen bij de lege invulvelden van Google Adwords dan kan het toch wat lastiger zijn dan je denkt. Het is goed om te weten dat Google eind juni 2016 een wijziging heeft doorgevoerd in Google Adwords in het maximum aantal karakters voor de koptitel en de twee beschrijvingsregels oftewel de Expanded text ads update. De nieuwe Expanded text ads zijn 50% groter dan voorheen. De belangrijkste wijzigingen worden hieronder beschreven.

Oude advertentieteksten:

  • Kopregel 25 karakters
  • Eerste beschrijvingsregel 35 karakters
  • Tweede beschrijvingsregel 35 karakters
  • Zichtbare URL 35 karakters

Nieuwe advertentieteksten:

  • Eerste kopregel 30 karakters
  • Tweede kopregel 30 karakters
  • Beschrijvende regel 80 karakters
  • Zichtbare URL = getoonde URL in Google
  • Eerste URL pad 15 karakters
  • Tweede URL pad 15 karakters

Maak je op dit moment nog geen gebruik van de grotere advertenties? Meer karakters betekent meer tekst oftewel meer mogelijkheden om je als bedrijf te onderscheiden van de concurrenten. Zeker als je concurrenten hier op dit moment nog geen gebruik van maken…

1. Beschrijf het einddoel van de bezoeker

In de meeste branches heerst er op dit moment hevige concurrentie. Dit zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde zoekwoorden adverteert en ook dezelfde koptitels gebruikt (voornamelijk vanwege dynamic keyword insertion). In andere woorden, alle advertenties zeggen hetzelfde.

Veel adverteerders vergeten in zulke situatie het einddoel, namelijk: ‘wat zorgt ervoor dat bezoekers uiteindelijk op jouw advertenties gaan klikken? De sleutel tot succes zit in het begrijpen van de doelgroep en het creeren van een advertentie die opvalt binnen de overvloed van de door dynamic keyword insertion gerealiseerde advertenties.

Stel je wilt je auto verkopen. Het einddoel is dat iemand, het zij een bedrijf of een persoon, jouw auto koopt. Als je zoekt op auto verkopen dan zien de zoekresultaten er als volgt uit:

aantrekkelijke titels schrijven Adwords tip 1

De 4e advertentietekst bevat nog enigszins het einddoel van de zoekopdracht. Nog beter is de titel ‘Wij kopen jouw auto – ontvang een bod in 2 uur’. Op deze manier benader je niet alleen het einddoel van de klant maar val je ook meer op tussen de rest van de advertenties.

2. Gebruik tellers (advertentieaanpassers)

Wist je dat we sneller gemotiveerd zijn om ergens aandacht aan te schenken als we weten dat we op het punt staan om iets te missen. In het Engels wordt dit ‘Fear of Missing Out’ genoemd.

Het instellen van ‘advertentieaanpassers’ is een goed idee als je een bepaalde productgroep of producten onder de aandacht wil brengen met een tijdelijke promotionele actie. Het instellen van de teller is vrij eenvoudig te doen. Op het support gedeelte van Google lees je hoe je de countdown timers instelt.

3. Schrijf eigentijdse advertenties

Schaarste creëert vraag. Iets wat recentelijk is gebeurd of waar een bepaald tijdslimiet aan wordt verbonden zal meer aantrekkingskracht op een bezoeker hebben dan een generieke boodschap. Kijk eens of je deze tips kan toepassen in je Adwords advertenties. Neem als voorbeeld de twee onderstaande advertenties:

aantrekkelijke titels schrijven Adwords tip 3

In deze advertentie geven ze aan dat een besparing kan oplopen tot € 300,-. Om meer op te vallen in de menigte is het een goed idee om bovenstaande advertentie relevanter te maken door de besparing meer te benadrukken. Zie onderstaand voorbeeld:

aantrekkelijke titels schrijven Adwords tip 3b

4. Optimaliseer je advertentie voor de lokale regio

Heeft je bedrijf meer vestigingen of winkels? Veel adverteerders kiezen ervoor om een landelijke campagne te laten lopen, terwijl het zeer effectief is om lokale advertenties te maken. Al helemaal als je hier het lokale telefoonnummer + lokale adres toont dan zal dit veel beter converteren dan een algemene campagne.

Bevind je je in een branche waar er sneller gebeld wordt dan dat er een contactformulier wordt ingevuld? Maak dan ook ‘alleen bellen’ advertenties en spits deze toe op de acute zoekvraag van de bezoeker.

5. Gebruik cijfers

Het merendeel van de concurrentie target dezelfde zoekwoorden en gebruikt hiervoor nagenoeg dezelfde advertenties. Als je onderstaande twee advertenties vergelijkt dan zie je dat de advertentie van Independer in vergelijking met de advertentie van Ohra veel aantrekkelijker is geschreven met o.a. de hulp van cijfers.

aantrekkelijke titels schrijven Adwords tip 5

Zeker in zeer competitieve branches is het advies om gebruik te maken van cijfers.

p.s. de kopregel bij Ohra ‘in 5 minuten geregeld’ is wel erg sterk. Zeker als je het vergelijkt met de kopregels van de andere concurrenten.

6. Testen, testen en nog eens testen

Maak altijd minimaal twee advertenties per advertentiegroep om te testen welke advertentie het beste voor jouw campagne werkt. Ook als je gevoelsmatig weet dat een advertentie beter zal presteren, blijft het slim om twee advertenties te testen. Kijk iedere maand welke advertentie het beste presteert en probeer de effectiviteit van deze advertenties vervolgens weer verder te optimaliseren.

Ben je van plan een nieuwe Adwords campagne te maken? Het beste advies wat we je kunnen geven, is om eerst uitgebreid de zoekbehoefte van de doelgroep in kaart te brengen. Maak niet de fout door direct te beginnen met het zoekwoorden onderzoek. Als je de doelgroep goed begrijpt, heb je de zoekwoorden zo gevonden!