Google gebruikt meerdere factoren om te bepalen hoe een website scoort in de zoekresultaten. Veel factoren zijn gericht op de inhoud van een pagina (content) of de authenticiteit van de website. Denk hierbij aan de tekst, de URL, de meta tags en de backlinks. Dit is maar een klein deel van de meer dan 200 factoren die Google gebruikt om de rankings te bepalen. Eén van de factoren die Google ook meetelt, is de snelheid van een website.
Google telt de laadtijd van een website mee, omdat dit zeer belangrijk is voor de gebruiksvriendelijkheid van de website. Bezoekers hebben een voorkeur voor een snellere website, Google dus ook!

Drie redenen waarom de snelheid omhoog moet!

Er zijn drie redenen waarom vanuit een zoekmachine optimalisatie perspectief de snelheid van de website zo snel mogelijk omhoog moet:

  1. De snelheid van een pagina/website is een belangrijke factor voor Google, dit heeft Google zelf aangegeven.
  2. Bezoekers van snelle websites bezoeken meer pagina’s. Daardoor is de kans groter dat ze de juiste content vinden en delen.
  3. Google gebruikt crawlers om pagina’s te analyseren. Dit wordt crawlen genoemd. Bij grote websites is het aantal pagina’s dat wordt geïndexeerd gelimiteerd aan het aantal pagina’s die crawlers kunnen crawlen. Dit wordt het crawlbudget genoemd. Dus hoe sneller je website, hoe meer pagina’s worden geïndexeerd. Zorg ervoor dat je niet relevante URL’s blokkeert van indexatie of crawlen.

website snelheid testen?

Om de snelheid van je website te testen is de Google PageSpeed tool een handige tool. Je voert je website in en de tool doet vervolgens een website speed test. Daarna geeft het je een score op basis van de laadtijd voor zowel de mobiele als desktop versie van de website. Vervolgens geeft Google ook meteen tips waarmee je de snelheid van de website kan verbeteren. Andere populaire tools om de snelheid van je website te verbeteren zijn:

Hoe verbeter je de snelheid van je website?

Afhankelijk van de uitkomsten van de testen zijn er verschillende stappen die je kan ondernemen om de website snelheid te verbeteren. Sommige punten vereisen technische kennis, sommige niet. De meeste punten kan je niet zelf oplossen, maar gebeurt in samenspraak met de programmeur of de SEO specialist.

1. Optimaliseer afbeeldingen

Een van de eenvoudige punten die je kan toepassen is het optimaliseren van afbeeldingen. De twee makkelijkste verbeterpunten zijn als volgt:

  • De bestandgrootte van een afbeelding verkleinen
    Dit kan je eenvoudig doen door gebruik te maken van tools zoals Compressor.io of TinyPNG. Deze tools verkleinen de bestandgrootte tot soms wel 80% zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Een designer kan dit ook voor je oplossen.
  • Afmeting van de afbeelding aanpassen
    Als de afbeelding een resolutie moet hebben van 300×250 op de website, dan moet je ook een afbeeldingen uploaden met die resolutie. Upload dan niet een bestand die in werkelijkheid 1000 x 800 is.