Naast het belang van relevante content is het ook belangrijk dat de informatie en de paden hier naar toe zo efficiënt mogelijk zijn ingericht. Denk aan: wat is de structuur van het navigatiemenu, hoe zijn de verschillende pagina’s aan elkaar verbonden, is het eenvoudig om naar de belangrijkste pagina’s op de website te navigeren.
Waarom is een goede structuur belangrijk?
Als de informatie architectuur (of mapping) op de juiste manier is ingericht, dan is het voor zoekmachines eenvoudig om de informatie snel op te pikken. Simpel gezegd, een optimale inrichting zorgt ervoor dat alle pagina’s gelinkt zijn en de zoekmachines een waardeoordeel kunnen geven aan de content en zodoende de content kunnen laten ranken.
De snelheid waarmee een bezoeker de gewenste informatie op een website vindt, zegt veel over de navigatie, of het goed of slecht is. Uiteindelijk wil je dat een bezoeker niet te ver moet klikken voor hij/zij op de pagina’s met belangrijke informatie landt. Een optimale informatie architectuur is dus niet alleen belangrijk vanuit hoger scoren in Google perspectief maar ook vanuit usability perspectief.
Wat is een interne link?
Stel je hebt twee pagina’s op één domein. Dit zijn pagina A en pagina B op domein Z. Als er in de tekst op pagina A een link wordt opgenomen naar pagina B dan wordt dit gezien als een interne link. Een interne link is dus een link van een pagina binnen je domein naar een andere pagina binnen je domein.
Door de interne linkstructuur te optimaliseren zorg je er niet alleen voor dat de zoekmachines alle URL’s binnen je website crawlt, maar tevens ook dat aanpassingen aan je website sneller worden geïndexeerd in de zoekmachines. Daarnaast kan je de belangrijkste pagina’s binnen je website een boost geven door meer interne links naar deze pagina’s op te nemen.
Stel je schrijft regelmatig blogartikelen voor op je eigen website. Probeer zo nu en dan, mits het relevant is voor de doelgroep, een verwijzing op te nemen naar de individuele blogartikelen.
Hoe kan je de site architectuur indelen?
De homepage is vaak de sterkste pagina binnen een website. Op de homepage wil je linken naar de belangrijkste pagina’s van de website. Deze pagina’s neem je op in het navigatiemenu. Een navigatiemenu wordt op elke pagina van een website getoond. In andere woorden, op elke pagina binnen je website wordt er naar de pagina’s van een navigatiemenu gelinkt. Op deze manier ontvangen de pagina’s in een navigatiemenu de meeste linkkracht. Zie de homepage als het ware als een grote pan met linksoep (link kracht). De hoofdcategorieën ontvangen de meeste linkkracht en vervolgens wordt de linkkracht onderverdeeld onder de subcategorieën en de producten.
Bij webshops staan de hoofdcategorieën in een navigatiemenu. Vervolgens komen de subcategorieën, bijvoorbeeld in een dropdown menu of in onderstaande vorm:
Wanneer je kijkt naar interne links, is het belangrijk om te controleren of de zoekmachines consistent naar de correcte pagina worden gestuurd. Dit is vooral belangrijk bij grote websites waar de mogelijkheid bestaat dat meerdere pagina’s dezelfde soort zoekwoorden targeten.
Nog een aantal handige tips voor interne links:
- Plaats interne links naar de meeste belangrijke pagina’s.
- Weet je wat de best presterende producten zijn? Vergeet het niet om deze een boost te geven door simpel weg een aantal interne links naar de belangrijkste producten te plaatsen.
- Uit onderzoek van Searchmetrics blijkt dat er een correlatie is tussen websites die een hoge positie scoren in Google gemiddeld 117 interne links op de website hebben.
- Varieer in de anchorteksten van de interne links.
- Plaats interne links op een natuurlijke wijze in de tekst. Denk aan de doelgroep.