hoofdstuk-9-rapporteren-en-meten-is-wetenAls je iets kan meten, dan weet je zeker of je iets kan verbeteren. Voor alle online marketing strategieën geldt: zonder meten is het onmogelijk om te bepalen of een online inspanningen de moeite waard is geweest. We hebben de belangrijkste statistieken hieronder beschreven.

Aanbevolen statistieken om bij te houden

Statistieken kan je gratis bijhouden in Google Analytics. Er zijn ook andere tools die je kunt gebruiken om de statistieken van je website bij te houden. De lijst met tools vind je onderaan deze pagina. Onderstaand volgen een aantal punten die je kan gebruiken bij het bepalen van het succes van een online campagne.


1. Bron van de bezoekers

Een bezoeker kan op verschillende manieren op je website landen. Denk aan:

  • Direct verkeer
    Dit is verkeer van bezoekers die de website direct intypen in de browser, maar ook verkeer dat komt van bookmarks en links vanuit e-mails
  • Verwijzend verkeer
    Dit is verkeer dat komt van mensen die op een link naar jouw website klikken vanaf een andere website. Stel in een artikel op website B wordt een link geplaatst naar je website. Website B valt dan onder verwijzend verkeer
  • Organisch verkeer
    Dit is het verkeer dat binnenkomt vanuit de niet betaalde resultaten vanuit zoekmachines (niet alleen Google, maar ook Bing, Yahoo, etc.)
  • Betaald verkeer
    Dit is het verkeer dat binnenkomt vanuit betaalde campagnes (Google Adwords, Facebook advertising, Bing ads, etc.)

In Google Analytics worden deze statistieken automatisch bijgehouden. Zie je bijvoorbeeld dat het aantal bezoekers fors is toe- of afgenomen, dan kan je de herkomst van dit probleem analyseren.

Is het toegenomen? Waar komen deze extra bezoekers dan vandaan? Als het bijvoorbeeld alleen maar bezoekers vanuit verwijzend verkeer zijn die binnenkomen via een link vanaf een slechte website, dan moet je jezelf afvragen of je hier blij mee moet zijn.

Is er een daling te zien? Dan moet je analyseren waar deze daling vandaan komt. Vindt de daling plaats in organisch verkeer? Dan is het verstandig om te kijken naar de rankings en de pagina’s te analyseren om te kijken waar het fout gaat.

2. Rankings bijhouden

Het is belangrijk om bij te houden welke posities je scoort op welke zoekwoorden. Je website trekt meer bezoekers als je pagina’s in de top 3 staan dan als ze tussen de 5e en 10e plek staan. Het is het meest belangrijk is dat je scoort op de zoekwoorden die relevante bezoekers trekken naar je website. Als je schoenen verkoopt, dan wil je bijvoorbeeld op ‘schoenen kopen’ scoren en niet op ‘kledingwinkel’.

Als je de rankings handmatig bijhoudt, doe dit dan altijd in privé navigatie. Doe je dit niet dan krijg je een verkeerd beeld voorgeschoteld aangezien de zoekmachines de zoekgeschiedenis bijhouden en dit de posities van de zoekwoorden beïnvloedt.

Let op: focus je niet volledig op de rankings van zoekwoorden. Stel je scoort een 5e positie op het zoekwoord ‘notaris‘ in Amsterdam dan betekent dit niet dat je in Eindhoven ook een 5e positie scoort.

3. Organisch verkeer

Vanuit SEO oogpunt is het natuurlijk belangrijk om naar de statistieken van het organische verkeer te kijken. Hiermee kan je bijhouden hoeveel bezoekers naar de website komen en waar ze uiteindelijk naartoe gaan. Het organische verkeer kan je op verschillende manieren analyseren in Google Analytics. Gebruik statistieken:

  • Aantal sessies
    Dit is het totaal aantal bezoekers
  • Het percentage nieuwe sessies
    Het aantal nieuwe bezoekers op de website
  • Het bounce percentage
    Het percentage dat aangeeft hoeveel bezoekers direct weer weggaan van de website
  • Gemiddelde tijd op de pagina
    Dit is de gemiddelde tijd per bezoeker op een pagina

Doelen & e-commerce tracking instellen

Het is zeer belangrijk om doelen goed in te stellen. Als je dit niet doet, dan kan je ook niet bijhouden wat de bezoekers uiteindelijk opleveren. Doelen kan je instellen in Google Analytics. Hier kan je meer over lezen in ons blog artikel ‘Doelen instellen in Google Analytics, hoe doe je dat?

Als je een webshop hebt, dan is het ook belangrijk dat je de conversie bijhoudt. E-commerce tracking kan je bijhouden in Google Analytics. Het is vrij eenvoudig om dit in te stellen. Lees Google’s handleiding om te leren hoe je dit doet.

Gefeliciteerd! Je bent nu bekend met de basisbeginselen van hoger scoren in Google en in staat om je eigen website te optimaliseren!
hoofdstuk-9-meten-is-weten