Het belangrijkste aspect van zoekmachine optimalisatie is om ervoor te zorgen dat een website zo eenvoudig mogelijk te begrijpen is voor zowel de zoekmachine als de doelgroep. Nu is dit voor bezoekers niet heel moeilijk, omdat zij alles letterlijk kunnen zien en lezen. Zoekmachines kunnen dit niet. Zoekmachine optimalisatie helpt de zoekmachines bij de beoordeling van de content en het doel van de pagina’s. Per pagina is het belangrijk dat de zoekmachine een pagina kan beoordelen op basis van relevantie en de toegevoegde waarde.
De grenzen van het algoritme
Zoals uitgelegd in hoofdstuk 1 gebruikt elke zoekmachine hetzelfde proces om het internet af te struinen naar informatie. De zoekmachines crawlen, volgen links, indexeren content en slaan deze op in een gigantische databases. Hier zit een sterk staaltje techniek achter, maar ondanks dat zijn er nog vele technische limieten waar de zoekmachines mee kampen. SEO houdt zich onder andere bezig met de zoekmachine te helpen bij deze limieten. Denk hierbij aan:
- Duplicate content
Websites die gebruik maken van een Content Management System(CMS) creëren soms bewust en onbewust dubbele versies van een webpagina. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines problemen krijgen bij het zoeken van de originele content. - Slechte linkstructuren
Als de linkstructuur van een website niet goed is opgebouwd voor de zoekmachine, dan bereiken zij bepaalde delen en pagina’s van de website niet. - Blokkades
Soms wordt de fout gemaakt dat bepaalde directives (robots.txt, meta robots tag) de crawlers van de zoekmachines blokkeren. - Niet HTML tekst
Zoekmachines hebben moeite om content te crawlen dat niet bestaat uit HTML-tekst. Alhoewel ze hier zeker in verbeteren, hebben zij nog steeds moeite met het lezen van rich media formats. Zij kunnen bijvoorbeeld geen tekst lezen in flash bestanden, afbeeldingen, foto’s, video’s , audio en plug-ins. - Onjuist gebruik van zoekwoorden
Als voorbeeld: Een bezoeker zoekt op koelkast, maar jij noemt het voedselkoelcellen dan hebben zoekmachines moeite om de link tussen de woorden te leggen. Zorg dus dat je de juiste zoekwoorden gebruikt waarop jouw doelgroep zoekt.
De competitieve strijd tussen zoekmachines
Het belangrijkste argument om gebruik te maken van SEO kan je zelf vinden bij de zoekresultaten van elke zoekmachine. Er zijn gemiddeld 9-10 organische posities terug te vinden. Logischerwijs geldt hier hoe hoger je website rankt, hoe hoger het doorklikpercentage (Click Through Rate – CTR) en het totaal aantal bezoekers.
De pagina’s die een plek 1, 2 of 3 scoren, generen veel meer verkeer naar de website dan de pagina’s die een lagere zoekwoordpositie scoren. Het feit dat er zoveel verkeer en aandacht uitgaat naar de top drie houdt in dat er altijd een (financiële) drijfveer zal zijn om hoog te scoren in de zoekmachines. Het maakt niet uit hoeveel zoekmachine optimalisatie verandert in de toekomst, websites en bedrijven zullen altijd competitief bezig zijn om in die top drie te komen. Al helemaal nu de betaalde advertenties (bijvoorbeeld Google Adwords en Bing ads) de organische zoekresultaten steeds verder terug dringen.
Zonder SEO is de website slecht vindbaar voor de bezoeker. Is de website wel goed geoptimaliseerd voor de doelgroep? Dan is de kans zeer groot dat de website veel bezoekers aantrekt. Meer relevante bezoekers leidt uiteindelijk tot hogere omzet. De behaalde SEO resultaten zijn normaliter langdurig zichtbaar. In tegenstelling tot een Adwords campagne of een Facebook campagne blijf je wel zichtbaar, terwijl je bij een betaald adverteren campagne niet meer zichtbaar ben als je ervoor kiest om te stoppen.
In andere woorden, met SEO bouw je marktaandeel op terwijl je bij een betaalde campagne direct niet meer zichtbaar bent als je stopt met betalen. Een andere voordeel is dat SEO een positief effect heeft op de naamsbekendheid en zodoende ook op het directe verkeer, mensen die direct de URL van de website intypen. In veel branches geldt dat bezoekers eerst een algemene zoekterm gebruiken als ze naar een bepaalde vorm van informatie op zoek zijn en de volgende keer tijdens het zoeken direct de URL van de website intypen. In tegenstelling tot Adwords, Facebook, of een andere betaalde campagne is het effect op de naamsbekendheid en direct verkeer aanzienlijk lager. Reden: als je stopt met betalen, ben je niet meer zichtbaar.
Constante veranderingen
Toen zoekmachine marketing ontstond in de jaren 90’ was het algoritme minder ontwikkeld dan nu. Zeker in de beginjaren zijn er meer tactieken gebruikt die niet in het voordeel van de gebruiker waren. Bepaalde factoren en technieken die vroeger werden gebruikt:
- Keyword stuffing (zoekwoord spam)
- De meta keywords tag (nu niet meer relevant)
- Links kopen van startpagina’s en linkfarms
- Links verkrijgen via comments op blogs
Als je vandaag de dag nog een van de bovenstaande punten gebruikt of toepast op je website, dan adviseren we je om zo snel mogelijk van deze strategieën af te stappen. De zoekmachines hebben het algoritme dusdanig geëvolueerd, zodat niemand meer misbruik kan maken van zogeheten ‘flaws’ in hun techniek. Dit laat zien dat zoekmachine marketing constant onderhevig is aan veranderingen.
De toekomst van zoekmachine optimalisatie is niet altijd even helder. Veel blogs en websites claimen het te bepalen maar achteraf blijkt toch dat niet altijd mogelijk is. Juist vanwege deze reden zal SEO een prioriteit blijven voor alle bedrijven die online gevonden willen worden. Het belangrijkste advies is om je altijd te focussen op doelgroep, zodat je altijd bezig bent met een strategie die in de toekomst nog steeds zijn vruchten zal afwerpen.