Zoekwoorden onderzoek is een van de belangrijkste actiepunten van een SEO specialist. Een hoge positie op de juiste zoekwoorden kan je website maken of kraken. Door onderzoek te doen naar de zoektermen en de zoekintenties in je markt leer je niet alleen op welke thema’s je moet focussen, maar je leert ook veel meer over jouw doelgroep. Zoekwoorden onderzoek is dus niet alleen simpelweg in de Google Adwords zoekwoordplanner controleren hoeveel er maandelijks op een zoekwoord wordt gezocht, maar ook een stuk extra verdieping in je doelgroep.

Veel bedrijven en online marketeers focussen zich op het verkrijgen van meer bezoekers naar een website of een pagina. Dit is niet geheel verkeerd alleen wat men vaak vergeet, is dat deze bezoekers ook daadwerkelijk iets moeten opleveren. In andere woorden, meer bezoekers is leuk maar als je geen relevante bezoekers hebt, levert het niks op.
Het voordeel van uitgebreid zoekwoorden onderzoek is dat je vervolgens ook in staat bent om bepaalde vragen te voorspellen en hier antwoord op kan geven. Het belang van zoekwoorden onderzoek is duidelijk, maar hoe werkt zoekwoorden onderzoek in de praktijk?

Hoe werkt zoekwoorden onderzoek in de praktijk?

Er zijn verschillende tools en bronnen die je kan gebruiken om maandelijkse zoekvolumes op een bepaald woord op te vragen. Het beste is om bij zoekwoorden onderzoek gestructureerd te werk te gaan. Begin bij het begin en bouw van daaruit verder aan de lijst met zoekwoorden:

  1.  Start met brainstormenhoofdstuk-3-zoekwoorden-onderzoek-hoe-doe-je-dat
    Ga niet direct naar de Google Adwords zoekwoordplanner, maar begin eerst met een verdieping in de doelgroep. Praat met collega’s of mensen uit de doelgroep over de producten en diensten en bepaal welke zoekintenties geschikt zijn om verder te onderzoeken. De klik met de doelgroep is de basis van een gedegen zoekwoorden onderzoek.
  2. Inzichten in de online zoekintentie
    Nu de basis is gelegd, is het mogelijk om de thema’s met zoekwoorden uit te breiden. Er zijn verschillende methodes om dit op te pakken:
    – Zelf zoeken in de zoekmachine en kijken welke suggesties er worden getoond
    google-suggesties
    –  Keyword suggestion tools zoals:
         http://tools.seochat.com/
         https://ubersuggest.io/
         http://keywordtool.io/
    – Zoekwoord gebruik van concurrenten onderzoeken
    Onderzoek het zoekwoordgebruik van concurrenten
  3. Google Adwords zoekwoordplanner
    Als het goed is, heb je nu een bron van zoekintenties gevonden. Nu is het tijd om deze zoekintenties door de zoekwoordplanner van Google Adwords te stoppen. Naast de maandelijkse zoekvolumes kan je hier ideeën opvragen.

De waarde bepalen van de zoekwoorden

Stel je hebt een schoenen website: welke van de twee zoekwoorden zijn meer waard ‘zwarte schoenen’ of ‘bruine schoenen’? Er zijn verschillende indicatoren waarmee je de winstgevendheid van zoekwoorden kan voorspellen, denk aan:

  • Totaal aantal zoekvolume
  • Cost per click

Daarnaast zijn er ook een aantal niet meetbare factoren die meespelen. Vraag jezelf bij elk zoekwoord het volgende af:

“Vinden de bezoekers die binnenkomen op dit zoekwoord, ook daadwerkelijk wat ze zoeken op mijn website?”

Is je website van toegevoegde waarde op de door jou beoogde zoekintenties? Een zoekwoord kan er commercieel gezien geweldig uitzien, maar als de bezoeker uiteindelijk niks koopt heb je er niks aan. Als je zoekwoorden vindt die relevant zijn voor je website en er zit veel zoekvolume op, dan kan dit zeer interessant zijn. Vergeet niet dat de concurrentie hoog kan zijn. Bepaal voor jezelf of het mogelijk is om op korte of lange termijn hoge posities te scoren op de beoogde zoekwoorden. In competitieve branches is het een goed idee om je te focussen op long tail zoekwoorden.

Long tail zoekwoorden

Stel je hebt je goed verdiept in de doelgroep en uitgebreid zoekwoorden onderzoek gedaan. Vervolgens heb je een lijst met verschillende zoekwoorden waarop je je kan focussen. Het is verleidelijk om je te focussen op zoekwoorden waar veel zoekvolume op zit. Zoekwoorden met 5.000 zoekvolume per maand zijn zeer interessant. Maar dit zijn normaliter wel de ‘algemene’ of ‘generieke’ zoekwoorden. Iemand die op rode muurverf Flexa zoekt zal sneller converteren dan iemand die zoekt op een generieke term zoals verf. In dit soort situaties kan het lucratief zijn om je te focussen op de long tail zoekwoorden.

Long tail zoekwoorden kan je zien als de wat langere zoekwoorden waar over het algemeen minder zoekvolume op zit. Wat mensen niet weten is dat long tail zoekwoorden gezamenlijk ongeveer 70% van de dagelijkse zoekopdrachten voor lief nemen. De long tail heeft miljoenen unieke zoekopdrachten die misschien maar een paar bezoekers per dag opleveren. Uiteindelijk liggen de zoekvolumes laag, maar zullen deze bezoekers wel sneller converteren. Deze bezoekers bevinden zich namelijk in een andere fase van het aankoopproces. Zij zoeken gerichter en zijn al bijna klaar om een aankoop te doen.

long-tail-curve

De curve moet je als volgt zien:

  • Top 1,000 termen: 30% van al het zoekverkeer
  • 1000 termen – 10,000+ termen: 70% van al het zoekverkeer

Dit weergeeft dat bij een monopoly positie op de eerste 1000 termen, er nog steeds een groot aandeel van 70% niet wordt aangeboord. Er zijn ontzettend veel kansen te vinden in de long tail. Met long tail zoekwoorden is het ook interessant om te kijken naar de intentie van de zoekopdrachten. Zelf werken wij met het See – Think – Do model van Google.

  • De awareness fase (See)
  • De informatie fase (Think)
  • De aankoop fase (Do)
  • De fase na de aankoop (Care)