Online marketeers focussen zich voornamelijk op het creëren van een optimale beleving van de bezoeker en de crawlers van de zoekmachines. Voor veel bedrijven zijn de interne zoekopdrachten op de website een onderschat fenomeen. Vorige week schreven we al een artikel over de waarde van interne zoekopdrachten. In dit artikel duiken we dieper in op de praktische kant van het bijhouden van de interne zoekopdrachten. Met het bijhouden van de interne zoekmachine verkrijg je een extra inzicht in het zoekgedrag van de doelgroep. Daarnaast geldt dat deze bezoekers ook sneller zullen converteren, omdat ze dichter bij een koopbeslissing zijn. In 4 stappen lees je hoe je de interne zoekopdrachten kan bijhouden in Google Analytics.
Stap 1: parameter in URL bij interne zoekopdracht
Het instellen van het meten in Google Analytics is vrij eenvoudig. Het is wel belangrijk dat je in Google Analytics kenbaar maakt wanneer iemand de interne zoekbalk heeft gebruikt. Dit doe je door de parameter in de URL te achterhalen.
Gebruik je de interne zoekmachine bij het blog van Search Signals dan ziet de URL er als volgt uit:
Bij Laptopshop.nl:
Of bij Fietsenopfietsen.nl:
Nu we de URL structuur hebben gevonden bij een zoekresultaat is het belangrijk om de zoek parameter te herkennen. Deze moeten we straks namelijk invullen bij Google Analytics. Als we kijken naar het voorbeeld van Search Signals:
Dan zie je dat de letter ‘s’ de zoek parameter is. Tip: Maakt je website gebruik van een WordPress CMS? Dan kan je er van uit gaan dat de letter ‘s’ de zoek parameter is.
Stap 2: Beheerder > Instellingen weergeven
Login bij Google Analytics en klik vervolgens op ‘beheerder’. Vervolgens klik je op ‘instellingen weergeven’.
Stap 3: Instellingen voor Site Search > site search bijhouden
Druk vervolgens op ‘uit’ onder het kopje ‘site search bijhouden’, zodat het vakje blauw wordt en verspringt naar ‘aan’.
Stap 4: queryparameter > parameter toevoegen > opslaan
In het invulveld onder ‘queryparameter’ voeg je de zoek parameter toe die je bij stap 1 hebt gevonden. Vervolgens druk je op opslaan. Zie onderstaande afbeelding:
Et voilà, het is nu mogelijk om de zoekresultaten terug te vinden in Google Analytics.
Waar vind je de interne zoekopdrachten in Google Analytics?
Nu je alles hebt ingesteld, wil je natuurlijk ook de resultaten bekijken. Het is niet mogelijk om de interne zoekopdrachten met terugwerkende kracht te achterhalen. Afhankelijk van het aantal bezoekers van de website kan je na een dag al zien wat voor zoekwoorden bezoekers op je website gebruiken. Je kan dit als volgt terugvinden:
Gedrag > zoekopdrachten op site > overzicht
Tip: uitstappunten van zoekopdrachten
Een interessant gegeven zijn de interne zoekopdrachten met een hoog percentage search exits (uitstappunten). Dit houdt in dat bezoekers direct van de website vertrekken. Een tip is om periodiek de zoekwoorden te analyseren op basis van het uitstappercentage. Door zelf deze zoekwoorden op de website in te typen, kan je zien waar de grote verbeterpunten liggen.
Zeker bij webshops is dit het geval. Stel er wordt veel gezocht op ‘blauwe spijkerbroek’ maar de eerste zoekresultaten op de website vertonen zwarte spijkerbroeken, dan weet je dat je hier prioriteit aan moet geven. Vaak valt dit eenvoudig op te lossen!