JavaScript brengt leven in de online brouwerij. Interactieve elementen laten elke webpagina shinen en maken interactie met bezoekers mogelijk. Klinkt aanlokkelijk, maar wat voor invloed heeft JavaScript op SEO?
Om maar direct met de deur in huis te vallen: JavaScript kan invloed op SEO hebben. Daarom is het extra belangrijk om JavaScript zorgvuldig te implementeren op de website. Bepaalde elementen van JavaScript kunnen namelijk een negatieve invloed hebben op de zichtbaarheid in de zoekmachine. Dat JavaScript je SEO resultaten negatief beïnvloedt, is natuurlijk het laatste wat je wilt.
Ontdek wat JavaScript SEO inhoudt en hoe je hier vlekkeloos mee om kunt gaan.
Wat is JavaScript SEO?
Eerst kort een technische uitleg. Want JavaScript en SEO leek een aantal jaar geleden niet helemaal hand in hand te gaan. Gelukkig kan een zoekmachine als Google dit type script steeds beter begrijpen.
Wat is JavaScript exact? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, moet je eerst begrijpen dat er verschillende script en programmeer talen bestaan. Website-talen bestaan doorgaans uit 3 onderdelen:
- HTML:
HTML heeft voornamelijk met de content te maken. Niet voor niets betekent deze term ook HyperText Markup Language. Met de juiste HTML broncodes maak je de content van de website gestructureerd op.
- CSS:
Cascading Style Sheets. Daar staat CSS voor. Dit wordt gebruikt om het design en de lay out van de website te bepalen.
- JavaScript:
Wil je dynamische en interactieve elementen toevoegen, dan heb je JavaScript nodig.
Moderne websites maken meer en meer gebruik van JavaScript. En begrijpelijk, want de interactieve pagina’s bevorderen het gebruikersgemak. Daarnaast bewegen ze mee met wat de gebruiker wilt.
Crawlen, renderen en indexeren
Om te begrijpen waar je goed op moet letten bij JavaScript en SEO, is het belangrijk om te weten hoe de crawler én indexer van Google te werk gaat. Deze twee Googlebots zorgen ervoor dat informatie wordt gevonden en beoordeeld. Bij een JavaScript website wordt SEO op deze manier beoordeeld:
- De robot van Google downloadt het HTML bestand van de webpagina
- Vervolgens worden de CSS en JavaScript bestanden gedownload
- De crawler pluist alle informatie uit en voert ook de nodige acties uit
- De indexer krijgt alle gevonden informatie door van de crawler en gaat aan de slag met het indexeren van de content
- Alle interne linkjes uit de broncode worden gevonden en bezocht door de crawler
Dit stappenplan zegt niet heel veel, tenzij je weet dat bij een website zónder JavaScript de interne links al als 2e stap worden uitgevoerd én dat het uitpluizen en ontleden van de JavaScript codering veel tijd kost. Kort gezegd: JavaScript kost meer tijd voor de Googlebots.
Wil je een SEO specialist inhuren? Vraag een gratis consult aan en ontdek hoe de online zichtbaarheid van je website verhoogd kan worden. Want: hoog ranken = meer bezoekers = meer omzet.
Is JavaScript slecht voor SEO?
Net las je al dat een website met JavaScript langer de tijd nodig heeft om geïndexeerd te worden door de zoekmachine. Dat is niet gunstig, want juist de laadtijd van een webpagina is een belangrijke rankingsfactor geworden van Google.
Een ander voorkomend probleem is dat de zoekmachine soms de content niet kan lezen van de JavaScript elementen. Dit heeft grote impact op de organische vindbaarheid.
Betekent dit dat JavaScript alleen maar SEO-issues oplevert? Google is volop bezig om JavaScript van top tot teen te begrijpen. Uit verschillende testen blijkt dit ook te kloppen. Toch zijn er enkele punten waar je op moet letten wanneer je met JavaScript positieve SEO-resultaten wilt behalen.
Maak JavaScript SEO vriendelijk: 5 tips
JavaScript en SEO, dat kan prima hand in hand. Mits je op het volgende let:
- Experts only: JavaScript is erg foutgevoelig. Secuur te werk gaan is dus op z’n minst belangrijk. Laat alleen developers met JavaScript aan de slag gaan die helemaal in deze wereld thuis zijn.
- HTML blijft sneller: Let erop dat JavaScript niet onnodig HTML coderingen vervangt. HTML content is bijvoorbeeld eenvoudiger (en minder foutgevoelig) te crawlen en indexeren.
- Snelheid: Houd altijd de snelheid van de website in de gaten. Wordt de website langzamer door een bepaalde JavaScript implementatie, vraag je dan af of de implementatie echt de moeite waard is. Maak dan een nulmeting vóór de JavaScript implementatie en doe een test ná de implementatie.
- Voorkom een onnodige blokkade van content: Zorg ervoor dat een JavaScript element geen inhoud/content blokkeert voor de crawler
- Zorg voor zichtbare interne links: Zorg dat interne links altijd worden weergegeven in HTML-codering. Dit blijkt tot nu toe nog het meest betrouwbaar te zijn, al kan Google JavaScript linkjes ook steeds beter crawlen. Neem het zekere voor het onzekere, tenzij je echt werkt met een ervaren Javascript developer
Hoe test je of JavaScript en SEO samengaan?
Goed nieuws: je kunt testen of SEO werkt voor JavaScript sites. Check of de inhoud van de content zichtbaar is voor Google in de Chrome Developers Tool. Dit werkt heel eenvoudig:
- Open de webpagina waarvan je de SEO content op de JavaScript pagina wilt checken
- Kopieer het stuk tekst waarvan je twijfelt of Google het oppikt à als voorbeeld: 20-30 woorden
- Ga naar Google.nl
- Plak deze tekst in de zoekbalk
- Komt je pagina naar boven dan is dit een signaal dat Google de content oppikt
Een andere eenvoudige optie is als volgt:
- Download de web developer plug-in in Google Chrome
- Activeer de plug-in
- Ga naar het tabje ‘Disable’
- Klik op ‘Disable JavaScript’
- Kijk vervolgens of de content / tekst nog zichtbaar is
Wij werken als online marketing bureau nauw samen met developers. Is je website plotseling erg traag? Dan kijken wij waar dit aan kan liggen.