Een veelgestelde vraag die mensen hebben bij de overstap van http naar HTTPS is: wat is het effect van een HTTPS migratie op mijn rankings? Veel bedrijven zijn bang dat de rankings zullen dalen door een HTTPS migratie. Gelukkig is het tegendeel waar. In 2014 kondigde Google al aan dat zij HTTPS websites iets hoger gaan ranken dan HTTP websites. De verwachting was toen dat maar een klein gedeelte van de websites hier echt effect van gaan zien. Maar vandaag de dag zijn er meerdere websites waar een stijging is te zien in de rankings en online zichtbaarheid.

Kan een HTTPS migratie zorgen voor een daling in de rankings?

Als een HTTPS migratie goed wordt uitgevoerd, dan kan dit niet voor een daling zorgen in de rankings. Worden er echter fouten gemaakt tijdens de migratie dan is er een kans dat de website slechter gaat scoren in de rankings. Een veelvoorkomende fout is het gebruik van 302 redirects in plaats van 301 redirects of het blokkeren van de nieuwe website in het robots.txt bestand. Het is zeer belangrijk dat het migratieproces goed wordt gemonitord. Zelf zien we drie fases voor dit proces:

  1. De fase voor de migratie
  2. De fase tijdens de migratie
  3. De fase na de migratie

Een HTTPS migratie vereist veel tijd en toewijding om goed te laten verlopen, maar het effect kan dan alleen maar positief zijn. Zo kan het zijn dat er hogere posities worden behaald naar de overstap op HTTPS.

Hieronder staan nog een aantal veelgestelde vragen inclusief antwoorden: