Google Analytics is een veelgebruikte tool voor het bijhouden van statistieken van de website. Als je account goed is ingericht, is het mogelijk om een enorme hoeveelheid data te verkrijgen. Naast de standaardstatistieken zoals het aantal bezoekers, meeste bezochte pagina, etc. kan de gebruiker ook aangepaste rapporten maken. Wist je dat het mogelijk is om te achterhalen welke bedrijven jouw website bezoeken?

Internet Service Provider & Google Analytics

Vooral voor bedrijven in een B2B branche kan het waardevol zijn om te weten welke bedrijven de website hebben bezocht. Gebruik de informatie uit het aangepaste rapport en met één download heb je een nieuwe lijst met leads van bedrijven die je kan bellen. Google slaat de Internet Service Provider, oftewel het bedrijf dat een internetservice aanbiedt, van iedere bezoeker op. Bij particulieren is dit in Google Analytics terug te vinden onder namen als KPN, UPC, Tele2, etc. Zakelijke klanten van Internet Service Providers gebruiken veelal een bedrijfsnaam voor de identificatie. In andere woorden, niet zakelijke klanten zijn terug te vinden onder de noemer van KPN, UPC, Tele2, etc en zakelijke klanten zijn terug te vinden onder de noemer van hun eigen bedrijfsnaam.

Het is mogelijk om de zakelijke bezoekers te koppelen aan diverse statistieken zoals het aantal bezoeken, bezochte pagina’s, gemiddelde bezoekduur en nog veel meer statistieken. Op deze manier kan je per bedrijf zien naar wat voor soort diensten of producten zij op zoek is. Kortom: een hoop nieuwe leads om te benaderen!

Aangepast rapport maken: welke bedrijven bezoeken mijn website

Het maken van een aangepast rapport is eenvoudig en vraagt niet meer dan vijf tot tien minuten van je tijd. Ga naar het account van de website en klik op ‘Aangepaste rapporten’. Vervolgens kom je op de overzichtspagina en klik je op ‘+ Nieuw aangepast rapport’.

Aangepast-rapport-maken

 

In vier stappen naar je eigen rapport

De-instellingen-voor-leads

In slechts vier stappen en maximaal tien minuten heb je je eigen aangepaste rapport gemaakt.

Stap 1: Geef je rapport een naam (bijvoorbeeld ‘Leads (bezochte bedrijven).

Stap 2: Selecteer bij ‘Statistiekgroepen’ de gegevens die je wilt verzamelen. In het voorbeeld zijn dit ‘Bezoeken’, ‘Bouncepercentage’, ‘Pagina’s/bezoek’ en ‘Bezoekduur’. Wil je meer dan vier gegevens verzamelen dan is dit mogelijk.

Stap 3: Bij ‘Dimensiedetails’ klik je op ‘+ dimensie toevoegen’ en vervolgens selecteer je ‘Serviceprovider’.

Stap 4: Bij ‘Filters’ klik je op ‘+ filter toevoegen’ en selecteer je ‘Serviceprovider’. Links van de zojuist ingevoerde  ‘Serviceprovider’ selecteer je ‘Uitsluiten’ in plaats van ‘Opnemen’. Rechts van ‘Serviceprovider’ verander je ‘Exact’ naar ‘Regex’ en vul je namen van Internet Service Providers in die je wilt filteren (dit zijn de particulieren klanten van Internet Service Providers). Tussen elke serviceprovider zet je een ‘|’. De gebruikte gegevens in het voorbeeld: ziggo|adsl|tele|kpn|upc|h4hosting|planet technologies|xs4all|t-mobile|vodafone|

het-resultaat

 

Druk vervolgens op ‘Opslaan’ et voilá:

Je hebt je eigen aangepaste rapport gemaakt. Aan de hand van deze gegevens kan je potentiële klanten selecteren. Bezoekt een bedrijf meerdere pagina’s en is de bezoekduur van lange duur dan kan het zijn dat een bedrijf geïnteresseerd is in jouw diensten/producten. Naast de genoemde filters in het voorbeeld is het mogelijk om meerdere filters toe te passen. Bekijk welke aspecten belangrijk zijn voor je doelgroep en segmenteer de leads. Draai deze lijst iedere maand of kwartaal uit of stel een e-mail alert in en maak van een lead een klant!