Content marketing is hét toverwoord van 2016. Het doel van content marketing verschilt per campagne. Denk bij doelen aan het realiseren van een groot bereik, social shares of het verkrijgen van meer links naar je eigen website. Dat laatste wordt ook wel link building genoemd. Laatst hebben we al een artikel geschreven over succesvolle content marketing campagnes, deze vind je hier: 8 voorbeelden van succesvolle content marketing. In dit deze driedelige serie gaan we verder in op het creëren van linkwaardige content, in vakjargon ook wel ‘link bait’ genoemd.
In het eerste deel gaan we dieper in op het creatieve precies. Hoe bedenk je ideeën voor content creatie?
Het onderzoek
We beginnen met een onderzoek naar de doelgroep. Voor je begint met het uitvoerende gedeelte van content marketing bepaal je eerst de doelgroep(en). Dit zijn altijd twee doelgroepen:
Doelgroep 1: de lezers
De sleutelvraag hier is: Voor wie is de content? Wie is de doelgroep? Er zijn een aantal punten die je moet onderzoeken om hier antwoord op te krijgen:
- Leeftijd
- Geslacht
- Wat is het kennisniveau van de lezer. Basis, geavanceerd?
- Welke branche werken ze in?
- Welke ‘problemen’ hebben zij?
- Hoe bereiken zij de content?
- Waar is de doelgroep online te vinden?
- Wie volgen ze online, wie heeft invloed op ze?
Doelgroep 2: mensen die de content delen en verspreiden
- Maak eerst een lijst met influencers (mensen/kanalen met een groot aantal volgers) die dicht in de buurt staan bij de doelgroep en voor wie het interessant is om de content te delen en te verspreiden.
- Zodra je een lijst hebt, zoek je online naar specifieke websites en blogs. Belangrijkste om rekening mee te houden is: Hoe groot is de kans dat ze mijn content gaan delen?
Als je deze doelgroep, en met name de eerste doelgroep, goed in kaart hebt dan is het tijd om te beginnen aan het creatieve proces.
Creatieve proces: het bedenken van goede ideeën
Veel mensen denken dat je enorm creatief moet zijn voor het bedenken van content ideeën. Daar voor adviseren wij altijd om gebruik te maken van de vijf onderstaande fasen. Gebruik deze fasen als een leidraad tijdens de zoektocht naar de juiste ideeën.
Vijf fasen creatieve proces:
- Verzamel informatie van je klant/bedrijf
- Brainstormen
- Ideeën filteren
- Concurrentie analyse: welke content bestaat er al?
- Verzamelen van data/cijfers
Fase 1: Informatie verzamelen over het bedrijf
Als je content gaat creëren voor je klant of voor je eigen bedrijf, dan moet je wel een bepaald startpunt hebben. Dit klinkt vrij ingewikkeld, maar ook hier hebben we een aantal punten op papier gezet die je kan aflopen. Stel jezelf de volgende vragen:
- Zijn er richtlijnen/regels met betrekking tot het merk waar je rekening mee moet houden?
Dit kan variëren tot de boodschap die het bedrijf uitstraalt tot de kleuren en lettertype die er op de website wordt gebruikt. Het kan zijn dat je het logo of een URL in de content wilt hebben. Maar dit kan zorgen voor een commerciële uitstraling. Het kan zijn dat je hierdoor de kans verkleint dat mensen de content sharen of links naar de content plaatsen. Zoek altijd voor de juiste belans. - Waar komt de content te staan?
Het is belangrijk voor het design om te weten waar de content komt te staan. Zo kan je rekening houden met de afmetingen, positie, kleuren, etc.
Fase 2: Brainstormen op een effectieve manier
De tweede fase is het brainstormproces. Tijdens het brainstormen kan je gebruikmaken van verschillende brainstormtechnieken. Als je gaat brainstormen, maak dan gebruik van deze tips:
- Voorbereiding
Begin met een korte introductie en laat iedereen weten wat het doel van de brainstorm is. - Beginnen met brainstormen
Vervolgens begin je met de brainstormsessie. Deze kan je op verschillende manieren uitvoeren. Lees voor de belangrijkste vuistregels deze tips eens op je gemak door. - Sluit brainstormen niet uit als je al een concept hebt
Het komt soms voor dat je al een idee hebt wat voor content je gaat creëren. Sla het brainstormproces dan niet over, maar brainstorm om dieper in te gaan op het bestaande idee. Kom er zo achter wat echt interessant is en wat je nog meer moet onderzoeken. - Korte tijdsduur!
Zorg dat de brainstorm niet te lang duurt. Zo blijven de deelnemers beter gefocust. Daarnaast motiveert de tijdsdruk om sneller met goede ideeën te komen en voorkomt het dat je te lang blijft hangen bij de daadwerkelijke inhoud. De brainstormen is puur voor het bedenken van ideeën. - Er is geen fout of slecht
Een brainstorm is niet het moment om te discussiëren over een idee, dat kan later. Focus op top level, one-line ideeën en schrijf ze op. Details komen later. - Gebruik een whiteboard of een groot stuk papier
Schrijf ideeën op zodat iedereen het kan zien. Het voorkomt dubbele ideeën en zorgt dat alles wordt opgeschreven. - Laptops, tablet, telefoons zijn niet toegestaan
Er moet zo min mogelijk afleiding zijn tijdens een brainstormsessie. Elektronische apparaten zijn niet toegestaan.
Als de brainstorm is afgelopen, blijft er een lijst over met ideeën. In het volgende artikel vind je hoe we de beste ideeën er uit filteren en gaan we dieper in op fase 4 (welke content bestaat er al in je branche) en fase 5 (verzamelen van data/cijfers). In het 3e deel van deze serie sluiten we af met hoe je je doelen kan meten.
Heb je vragen of tips ter aanvulling op het artikel? Laat het dan weten in de reacties!
Deel 1: Linkwaardige content: hoe verzin je ideeën voor content creatie
Deel 2: Linkwaardige content: hoe kies je de juiste ideeën voor je content campagne
Deel 3: Linkwaardige content: doelen bepalen en bijhouden