De Mobile First Index van Google komt eraan. Google gaat vanaf dat moment de Google Index baseren op mobiele websites in plaats van desktop websites. Reden hiervoor is dat het aantal mobiele gebruikers het aantal desktop gebruikers heeft ingehaald. De nieuwe index zal naar verwachting begin 2018 live gaan. Er is dus nog even de tijd om je hier goed op voor te bereiden. Wij nemen daarom even de tijd om te kijken naar 5 veelgemaakte fouten die nadelig zijn voor de nieuwe Mobile First Index.

#1 Te kleine lettergrootte

Een van de meest gemaakte fouten bij mobiele websites is dat de lettergrootte te klein is. Dit heeft als gevolg dat een mobiele bezoeker moet inzoomen voordat de content leesbaar is. Om dit op te lossen is het belangrijk om de viewport goed in te stellen zodat het lettertype zich aanpast aan het apparaat waarop de website wordt gekeken.

#2 404-meldingen voor mobiele bezoekers

Bij sommige websites komt het voor dat een desktopbezoeker gewoon content kan bekijken op de website, maar een mobiele gebruiker een 404-melding krijgt voor dezelfde pagina.

Mobile first veel gemaakte fouten 1

Dit komt omdat er geen juiste verwijzing is gemaakt naar de mobiele versie van die pagina. Het is dus belangrijk om een equivalente mobiele pagina aan te maken waarnaar de bezoeker kan worden doorverwezen als zij de desktop website bezoeken. Dit voorkomt dat mobiele gebruikers een 404-pagina te zien krijgen.

Mobile first veel gemaakte fouten 2

#3 Onjuist ingestelde viewport

Een bezoeker kan je website via verschillende apparaten bezoeken. Deze apparaten hebben verschillende schermformaten. Door de viewport-tag correct in te stellen laat je browsers weten dat de afmeting en schaling van de website zich moet aanpassen aan het apparaat.

#4 Hoge laadtijd mobiele pagina’s

Een ander veel voorkomend probleem is dat mobiele website te langzaam zijn. Dit is slecht voor de gebruiksvriendelijkheid van de website. Probeer eens de Google PageSpeed Insights tool om te kijken waar je de snelheid van je website kan verbeteren.

Mobile Pagespeed

#5 Verkeerde crosslinks

Als een website gebruikt maakt van een m.domein, dan is het belangrijk om te zorgen dat de bezoeker de juiste pagina krijgt te zien. Dus als een bezoeker via desktop zoekt, dat zij gewoon de desktop versie krijgt te zien. En als een bezoeker via mobiel zoekt, dat zij gewoon de mobiele versie krijgt te zien. Het is daarom belangrijk om een verwijzing in te stellen op de pagina waarmee je de website opdracht geeft om de website versie te tonen gebaseerd op het apparaat waarop de website wordt bezocht. Dus de website versie die wordt getoond is afhankelijk van het apparaat.

Meer weten?

Dit zijn vijf veelgemaakte fouten die nadelig zijn voor de nieuwe Mobile First Index. Wil je meer weten over de Mobile First Index? Bekijk dan eens onze andere blogartikelen of neem contact met ons op!

Meer over de nieuwe Mobile First Index: