Google heeft sinds lange tijd weer een grote wijziging gemaakt in het algoritme, het programma  dat systematisch door alle beschikbare informatie zoekt en terugkomt met zoekresultaten. Google noemt de update ‘Hummingbird’, vernoemd naar de vogel in de afbeelding. Hieronder lees je een aantal vragen en de bijbehorende antwoorden.

Wat is een algoritme (voor zoekopdrachten)?

Dit is de technische term voor het ‘recept’ wat Google gebruikt om de miljarden webpagina’s en andere informatie bronnen te sorteren en te doorzoeken. Dit om de internetgebruiker met het (volgens Google) beste antwoord te voorzien in de zoekmachine van Google.

Wat is ‘Hummingbird’?

Google geeft graag originele namen aan wijzigingen, zo is de pinguïn en de panda ook al een keer gebruikt. Hummingbird is de naam van de nieuwe update. ‘Caffeine’ was de naam van de laatste grote wijziging van Google.

Bestaat het ‘PageRank’ algoritme nog?

Zeker! PageRank behoort nog steeds tot een van de 200 belangrijkste ‘ingrediënten’ in het Hummingbird recept. PageRank is een indicatie van de linkpopulariteit van een website. Naast deze factor worden er nog diverse andere factoren gebruikt.

Waarom de naam ‘Hummingbird’?

Volgens Google komt de naam overeen met de eigenschappen van de vogel: “precies en snel”.

Wanneer wordt Hummingbird gelanceerd?

Ongeveer een maand geleden… Google heeft het echter pas op 26 september officieel aangekondigd.

Wat betekent de Hummingbird update voor de gebruiker?

Denk aan een oude auto gebouwd in 1950. Deze auto heeft misschien een goede motor, maar mist wel een aantal dingen. Zoals een turbo of het gebruik van ongelode benzine. Het moment dat Google Hummingbird lanceerde, haalde ze eigenlijk de oude motor uit de auto en plaatsten ze er een nieuwe in.

Wanneer was de laatste keer dat Google het zoekalgoritme zo drastisch veranderde?

Een net zo grote verandering als deze is er al een tijdje niet geweest. ‘Caffeine’ was de laatste grote update. Deze update was echter vooral voor Google zelf en hielp de zoekmachine met het beter verzamelen, oftewel indexeren, van informatie.

Hoe zit het dan met ‘Penguin’, ‘Panda’ en andere updates, brachten deze geen veranderingen in het zoekalgoritme?

Penguin, Panda en andere updates waren veranderingen in delen van het oude algoritme maar geen verandering van het geheel. We gebruiken hier weer het voorbeeld van de auto. De updates veranderde als het ware onderdelen van de motor. Denk aan een nieuwe oliefilter of bezinepomp. Hummingbird is een spiksplinternieuwe motor.

De nieuwe motor gebruikt oude onderdelen?

Ja én nee. Sommige onderdelen zijn nog goed, er is dus geen reden om die te verwijderen. Anderen worden constant vervangen. Volgens Google is het een nieuwe motor gebouwd op nieuwe en bestaande onderdelen. Zó gemaakt dat ze de zoekeisen van vandaag bedienen en niet die van jaren geleden.

Wat voor verbetering of vernieuwde zoek manieren geeft Hummingbird?

Een voorbeeld met ‘Conversational Search‘: “Wat is de dichtstbijzijnde winkel in de buurt van mijn huis waar ik een iPhone 5s kan kopen?”. Een traditionele zoekmachine focust teveel op woorden. In dit voorbeeld op “iPhone5s” en “kopen”.
Hummingbird focust zich meer op wat de gehele zin betekent. Deze update begrijpt de locatie vanuit waar u zoekt (als dit wordt gedeeld met Google), het begrijpt dat de gebruiker een fysieke winkel zoekt en het begrijpt dat de gebruiker een winkel zoekt die de iPhone 5s verkoopt. In plaats van enkel sites met woorden die matchen te vinden, krijg je nu antwoord op jouw vraag. Het doel van Google is dat pagina’s die passen bij de gehele zin, boven pagina’s worden gezet die puur matchen op woorden.

Doet Google niet al aan ‘Conversational Search’?

Ja zeker, maar dan alleen met Knowledge Graph antwoorden. Hummingbird is ontworpen om dit toe te passen op miljarden pagina’s.

Kan het zijn dat Google het zoeken slechter maakt?

Dat is niet aannemelijk. Het is moeilijk om te bepalen of Google is verbeterd, Hummingbird wordt al een maand gebruikt en er zijn nog nergens alarm bellen gaan rinkelen. Over het algemeen klagen mensen wanneer iets slechter wordt, maar merken zij het nauwelijks als iets verbeterd.

Ga ik bezoekers verliezen?

Dat kan je bekijken in Google Analytics. Als je er de afgelopen maand geen last van heeft gehad dan heeft u de Hummingbird update positief doorstaan. Volgens diverse seo blogs is er op dit moment nog geen klachtenstorm ontstaan door de Hummingbird update. Tot dusver lijkt het dus te kloppen met het persbericht van Google dat de nieuwe update vooral de vraagstellingen heeft verbeterd, en dan met name de complexe zoekopdrachten.

Al met al is het te kort dag om te bepalen wat de mate van invloed van de Hummingbird update exact is. Op dit moment zijn er weinig schommelingen te zien in het zoeklandschap van de meest competitieve zoekwoorden (geld lenen, autoverzekering, etc.). Het effect zal pas naar loop van tijd zichtbaar worden.