Succes op het gebied van zoekmachine optimalisatie krijg je niet zomaar. Het kan soms dagen, weken en soms zelfs maanden duren voordat je resultaat ziet. Er zijn veel factoren die meespelen en die beïnvloedt worden. En je moet ook nog eens wachten tot Google alles oppikt. Voor bloggers is het daarom moeilijk om al blogposts te optimaliseren voor de zoekmachine. Zij hebben geen vaste pagina’s die zij volledig kunnen optimaliseren voor een bepaalde zoekintentie, zij hebben steeds een nieuwe pagina die wordt aangemaakt en op nul begint. Maar wat kan je als blogger zijnde nu eigenlijk doen om te zorgen dat jouw blogposts hoger scoren in Google?
Om het bloggers zo eenvoudig mogelijk te maken zijn hier zeven eenvoudige stappen die je kan doorlopen om jouw blogs te optimaliseren voor de zoekmachine.
1. Bepaal de doelen
Wat je altijd als eerste moet doen, is bepalen wat het doel van de blogpost is. Zorg dat dit goed in je hoofd zit of dat je het ergens hebt opgeschreven voordat je begint met schrijven. Deze doelen kunnen bijvoorbeeld als volgt zijn:
- Het delen van belangrijk nieuws
- Het aantrekken van een nieuw publiek
- Het verkondigen van een mening of opinie
- Het promoten van een product of dienst
- Een vraag beantwoorden
- Een aandeel leveren in een online discussie
Dit zijn een aantal voorbeelden. Wat het doel uiteindelijk ook is, zorg dat het van te voren duidelijk is voor jezelf.
2. Welke doelgroep wil je bereiken
Stap twee ligt in het verlengde van de eerste stap. Wie is de doelgroep die je wilt bereiken met jouw blogpost? Zijn het bestaande bezoekers die op zoek zijn naar informatie? Of zijn het influencers vanuit een bepaalde branche die je wilt bereiken zodat zij jouw boodschap verder kunnen verspreiden? Bepaal van te voren wie het gaat lezen en optimaliseer jouw blogpost voor die doelgroep. Want Google houdt er nou eenmaal van als je iets puur schrijft voor de doelgroep.
3. Doe zoekwoorden onderzoek
Je weet nu wat het doel is van de blogpost en wie het gaat lezen. De volgende stap is om te bepalen welke zoekwoorden de doelgroep gaat gebruiken om jouw blogpost te vinden. Vindt ongeveer drie tot vijf zoekwoorden waar je je op wilt focussen. Dit is het gemiddelde aantal wat een blogpost ongeveer haalt. Als je zoekt naar zoekwoorden dan moet je kijken naar drie factoren:
- Zoekvolume
- Moeilijkheidsgraad
- Click-through kans
Logischerwijs wil je scoren op de zoekwoorden waar veel zoekvolume op zit. Deze zoekwoorden trekken de meeste mensen. Maar daar is het wel een stuk moeilijker om op te scoren, de moeilijkheidsgraad ligt daar zeer hoog. En daarnaast moet je ook rekening houden met de kans dat ze gaan doorklikken op jouw website. Staar je dus niet blind op de zoekwoorden met de hoogste zoekvolumes, maar kijk ook naar de kans dat je hoog scoort en de kans dat mensen doorklikken op jouw website.
Gebruik zoekwoorden met dezelfde zoekintentie
Wat belangrijk is om te onthouden tijdens het onderzoek naar zoekwoorden is dat je zoekwoorden zoekt die dezelfde zoekintentie hebben. Dit houdt in dat de drie tot vijf zoekwoorden met elkaar in verbinding staan. Schrijf je bijvoorbeeld over sportschoenen, dan wil je zoekwoorden gebruiken die op elkaar lijken en binnen de zoekintentie passen. Bijvoorbeeld:
- “sportschoenen kopen”
- “goedkope sportschoenen”
- “beste sportschoenen”
Deze zoekwoorden zijn ideaal om te gebruiken voor jouw blogpost, want ze hebben allemaal dezelfde zoekintentie namelijk sportschoenen kopen.
4. Doe concurrentie onderzoek
Het is natuurlijk belangrijk dat je kijkt naar de concurrentie. Hiermee wil je bepalen hoe groot je kansen zijn dat je gaat scoren op de zoekwoorden Stel jezelf de volgende vragen tijdens dit onderzoek:
- Wie scoort er nog meer op deze zoekwoorden
- Welke concurrenten heeft content die veel gedeeld is
- Wat kan je leren of wat kan je anders doen van de concurrent om jouw content uniek te maken
Als je een antwoord krijgt op deze vragen ben je goed op weg om een uniek stuk content te creëren die hoog gaat scoren.
5. Creëer jouw blogpost
Dit is het punt waar je alle input van de onderzoeken gaat gebruiken, je gaat de blogpost creëren. Je weet wat het doel is, je weet voor wie je het schrijft, je weet op welke zoekwoorden je moet focussen en je weet wie de concurrentie is en wat ze doen. Je hebt de ingrediënten om een unieke blogpost te maken. De kans dat de post goed gaat presteren is groot, zowel bij de doelgroep als voor de zoekmachine.
Daarnaast geven we de tip om goed na te denken over het type content dat je gaat gebruiken. Iedereen gaat snel over op geschreven content. Maar zijn er ook mogelijkheden voor grafieken, afbeeldingen, data of misschien wel een filmpje? Denk hier goed over na tijdens het creëren van jouw blogpost.
6. On-page factoren en zoekwoord gebruik
Dit is de belangrijkste stap voor zoekmachine optimalisatie. Je begint met de zoekwoorden die je hebt gevonden tijdens het zoekwoorden onderzoek. Vervolgens kies je één zoekwoord als primaire zoekwoord waar de focus op gaat liggen. Dit is het zoekwoord dat in de titel komt en in de URL. De andere zoekwoorden ga je implementeren in de meta description, de alt tag van de afbeeldingen en de rest van de content. De zoekwoorden implementeer je dus in de volgende on-page factoren:
- De meta title – Houd rekening met het aantal karakters (max. 60)
- De meta description – Houd ook hier rekening met het aantal karakters dat je hebt (max. 145)
- De titel – Schrijf deze actief zodat mensen door willen lezen
- De tekst – Vermeld de zoekwoorden regelmatig in de tekst en vergeet ze ook niet te verwerken in de subkoppen
- De afbeeldingen – Zorg dat je niet te grote afbeeldingen gebruikt die de laadtijd van de pagina erg belasten
Als je deze factoren hebt geoptimaliseerd voor de zoekwoorden, dan is de blogpost bijna klaar om geplaatst te worden.
Maar voordat je het plaatst is het verstandig om te kijken of er oude blogposts zijn die misschien ook over het onderwerp gaan. Is het misschien verstandig om een 301-redirect toe te passen van de oude blogpost naar de nieuwe? Of is er een oude blogpost waar een interne link geplaatst kan worden naar de nieuwe? Dit kan behulpzaam zijn voor de bezoekers die oudere blogposts lezen én natuurlijk voor de zoekmachine zodat zij de nieuwe blogpost sneller kunnen vinden, indexeren en laten ranken.
7. Maak een plan om jouw blogpost te verspreiden
Je wilt dat jouw blogpost door zoveel mogelijk mensen gelezen wordt en dat deze zoveel mogelijk mensen bereikt. Maak een kort plan waarbij je de volgende dingen beschrijft:
- Wie gaat of kan je helpen met het verspreiden van jouw blogpost?
- Hoe ga ik deze mensen benaderen? Via de mail, twitter of telefonisch? Is het koud of warm contact?
- Wanneer moet ik doet doen? Vooraf of achteraf?
- Waarom zou deze persoon mij helpen? Wat voor toegevoegde waarde heeft het voor hen?
Je moet een antwoord vinden op de bovenstaande vragen en dan creëer je succesvol een plan om jouw blogposts te verspreiden.
Als jij deze stappen hebt doorlopen, dan heb jij jouw blogpost geoptimaliseerd voor de zoekmachine. Wil je nog meer weten over hoger scoren in Google? Laat dan een berichtje achter of neem contact met ons op!