Je hebt een website, maar heel veel wordt hij niet bezocht. Niet genoeg mensen weten van het bestaan af en op Google is hij niet te vinden. SEO (Search Engine Optimization) is de oplossing voor je probleem. SEO is het optimaliseren van je website op het gebied van vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. In dit artikel geven we 5x tips waarmee jij je website kan optimaliseren zodat hij beter vindbaar is en meer bezoekers krijgt.
1. Gebruik zoekwoorden en LSI zoekwoorden
Als je bezig bent met SEO en online optimalisatie dan weet je dat de juiste zoekwoorden gebruiken essentieel is. Zoekwoorden zijn simpelweg de woorden die mensen in een zoekmachine typen als ze ergens naar op zoek zijn. Google zoekt vervolgens naar relevante websites die deze zoekwoorden bevatten. Tegenwoordig is het niet meer zo simpel dat je je pagina vol kan gooien met je nummer één zoekwoord en dat je dan boven aan Google staat.
LSI zoekwoorden staat voor Latent Semantic Indexing. Dat is een moeilijke manier om synoniemen en gerelateerde onderwerpen te zeggen. Als je top zoekwoord ‘Sneakers’ is dan moet je dat zoekwoord zeker gebruiken op je site maar probeer bijvoorbeeld ook: schoenen, sportkleding, hardlopen.
Een manier om deze zoekwoorden te vinden is door ze in Google te typen, onder aan de pagina heb je het ‘’Gerelateerde zoekopdrachten’’ kopje.
Deze termen zijn handig om te gebruiken omdat je al weet dat er naar gezocht wordt.
2. Hoe optimaliseer je je URL’s?
De manier waarop je je URL’s vormgeeft, is een van de factoren waar Google naar kijkt. Google geeft de voorkeur aan korte en zoekmachinevriendelijke URL’s. Lees hier meer tips voor het optimaliseren van de URL-structuur.
Let op: een korte URL garandeert geen hoge ranking in Google maar het is een van de stappen die je kan ondernemen om hoger te scoren. Verder is het belangrijk om je zoekwoorden in je URL’s te verwerken. Gebruik relevante zoekwoorden maar houd het kort.
3. De Agree Promise Preview methode & de bekende ‘pogo stick’
Je content moet dus optimaal zijn voor de gebruiker zodat Google je hoog plaatst, maar hoe doe je dat?
Een van de methodes om hoger op Google te ranken zijn UX signals. Je vraagt je misschien af: wat zijn UX signals? Dat zijn signalen die Google gebruikt om te bepalen hoe hoog jouw website moet staan. Deze zijn:
• Pogo sticken
• Bounce rate
• De tijd besteedt op de site
Om pogo sticken uit te leggen schetsen we een situatie. Een gebruiker wil graag een fiets kopen. Hij typt fiets in bij Google en klikt op de eerste link, de eerste link is een informatie pagina over fietsen dus hij klikt op terug en klikt op het tweede zoekresultaat. Dit is pogo sticken, gebeurt dit te vaak bij je website dan denkt Google dat jouw site beter lager kan staan.
Bounce rate en de besteedde tijd hangen nauw samen. De bounce rate is hoe vaak mensen direct je website verlaten, maar hoe zorg je er nu voor dat mensen langer op je site blijven? Schrijven volgens APP methode is een goede manier. APP staat voor:
• Agree
Laten we bij ‘Agree’ beginnen. Hier stellen we een probleem vast, een probleem wat de lezer heeft en waar wij het mee eens zijn. We tonen begrip. Als je bijvoorbeeld een tekst over jassen schrijft kan je bijvoorbeeld je tekst beginnen met ’’10 jassen die je wel warm houden deze winter’’. Hier laat je direct begrip zien voor de lezer die vaak te koude jassen tegenkomt.
• Promise
Hier beloof je de lezer iets. Denk aan: ‘’Deze jassen houden je gegarandeerd warm tijdens de koude wintermaanden.’’
• Preview
De laatste stap is Preview, hier vertel je waar je het over gaat hebben.
4. Wat maakt een goede title tag?
De zoekresultaten pagina heet ook wel de SERP (Search Engine Results Page). Nu we hebben geleerd hoe je hoog komt te staan op de Google gaan we kijken naar hoe je jouw website aantrekkelijk maakt op de SERP. Hiervoor gaan we kijken naar title tags en meta descriptions. De title tag is niets meer dan de grote blauwe titel waar je op klikt op de zoekpagina en de meta description is de beschrijving daar onder.
Simpel, maar er zijn een paar trucjes die je kan gebruiken om je title tag zo opvallend en aantrekkelijk mogelijk te maken.
Hieronder de belangrijkste tips voor een optimale meta tag:
• Maak het kort & helder
• Hanteer max 60 karakters
• Verwerk het belangrijkste zoekwoorden in de title
Let op: Google kiest soms zelf een title tag voor je website, er is geen garantie dat je title tag gebruikt wordt. Merk je dit op en wil je graag wel je eigen title tag op de SERP? Probeer dan iets aan te passen aan je titel. Je kan experimenteren met je titel een vraag te maken, of emotie er in te verwerken.
5. Hoe schrijf je een goede meta description?
De meta description is de tekst die onder je title tag staat. Deze gebruik je om meer over de pagina te vertellen. Google kijkt niet naar meta description dus zorg dat je deze voor de gebruiker schrijft.
Hieronder de belangrijkste tips voor een optimale meta description:
• Verwerk je belangrijkste zoekwoord er in
• Vermeld je USP’s
• Maak het kort & helder