Afbeeldingen gebruiken is een gemakkelijke manier om je content te verrijken. Je verhoogt de leesbaarheid van een tekst en het maakt je content een stuk aantrekkelijker om te lezen. Zeg nou zelf, ook jij slaat een lange lap tekst over en je gaat voor de tekst met afbeeldingen. Maar naast de leesbaarheid is het juiste gebruik van afbeeldingen ook heel slim voor je SEO. Benieuwd wat het doet en vooral hóé je het doet? Lees dan snel verder en wordt een kei in afbeeldingsoptimalisatie.
Waarom je afbeeldingen optimaliseren?
Los van de verhoogde leesbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid voor je lezer, gebruik je afbeeldingen om je SEO te verhogen. Hieronder lees je de 3 belangrijkste redenen om nú te beginnen met optimalisatie:
- Informatie voor Google bots: Google gebruikt de afbeeldingen op je website om te bepalen waar de content over gaat. Door optimalisatie geef je Google een beter beeld, wat resulteert in een hogere ranking
- Usability: het kan zijn dat dat een afbeelding niet goed laad of dat mensen ervoor kiezen om een afbeelding niet te laten zien. Door een afbeelding een goede naam te geven, ‘zie’ je zonder beeld alsnog wat er op de afbeelding te zien is
- Google Afbeeldingen: een bijkomend voordeel is dat je door goede benamingen ook zichtbaar wordt via Google Afbeeldingen. Zo heb je dus meer kans dat een bezoeker je site vindt
Manieren om afbeeldingen te optimaliseren
Er zijn verschillende punten waarop je afbeeldingen kunt aanpakken. Optimalisatie is een mooie manier om nog extra zoekwoorden toe te voegen aan je pagina’s. De 3 belangrijkste manieren om dit te doen zijn:
-
- Bestandsnaam:
Stel je gebruikt een foto van een ijsje, dan is de bestandsnaam bijvoorbeeld ‘IMG057.jpg’. Aan een dergelijke naam kan Google niet afleiden dat het om een ijsje gaat. Google is dan afhankelijk van de content om de afbeelding heen om te raden wat de afbeelding precies voorstelt. Geef je afbeelding een duidelijke naam en het is voor Google een stuk gemakkelijker - Alt-tag:
Alt tags zijn alternatieve titels die verschijnen als een afbeelding niet goed geladen wordt. Beide titels komen in de broncode van je pagina als je de afbeelding gebruikt. Google leest deze dus ook om te ‘zien’ wat er op je afbeelding staat. Je geeft hier een duidelijke omschrijving van je product. Dit kun je ook nog afwisselen wanneer je veel foto’s van hetzelfde product hebt, door te variëren met termen waar mensen op zoeken - Onderschrift:
Onder een afbeelding kun je een omschrijving van de afbeelding als onderschrift plaatsen. Ook hierin plaats je, als je slim bent, jouw belangrijkste zoekwoorden nog een keertje. Google ziet dit onderschrift namelijk niet als onderdeel van je content, maar als beschrijving van je afbeelding. Dit draagt zowel bij aan je score in Google afbeeldingen als aan je algemene vindbaarheid op deze zoekwoorden
- Bestandsnaam:
Begin met optimaliseren met afbeeldingen
Maak een sprong in je zoekmachineoptimalisatie door afbeeldingen te gebruiken en te optimaliseren. Met dit artikel helpen we je een stuk op weg. Ben je toe aan onze hulp op het gebied van content strategieën? Neem contact met ons op of bel naar 035 544 86 33.