Vrijdag 22 april jl. vond een van de grootste SEO congressen van Groot-Brittannië plaats in Brighton. De Brighton Dome in het centrum van de stad bood een prachtig decor voor alweer het zesde achtereenvolgende jaar dat het SEO-congres werd georganiseerd. Samen met mijn collega Bas zijn we naar Engeland afgereisd om een aantal presentaties te volgen omtrent de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet marketing. Tijdens het congres zijn er diverse disciplines van online marketing besproken. Het verbeteren van de techniek van een website wordt vaak ondergewaardeerd. Graag deel ik onderstaande tien technische takeaways van BrightonSEO!

#1: Crawl optimalisatie

Crawl optimalisatie houdt in dat de spiders van de zoekmachines zo min mogelijk tijd spenderen aan het crawlen van de juiste URL’s op de website. Waarom is dit belangrijk? Omdat elke website is gebonden aan een crawl budget. Je wil niet dat het crawl budget wordt verspild aan minder belangrijke URL’s (crawl waste). Het is wenselijk dat de meest relevante en belangrijke pagina’s binnen een website regelmatig worden gecrawld.

Volgens Dawn Anderson hebben crawlers een crawling schema. Dit schema bestaat uit drie rangen:

 1. Real time crawling
  De URL’s die zijn ingedeeld in deze rang worden meerdere keren per dag bezocht door de crawlers van de zoekmachines
 2. Dagelijks crawls
  In deze rang worden de URL’s elke dag óf om de dag gecrawld
 3. Basis crawls
  Alle URL’s die hieronder vallen worden onderverdeeld in verschillende segmenten. Deze segmenten worden vervolgens om de beurt gecrawld. Hier wordt de lijst per segment afgewerkt, wanneer het einde is bereikt begint het crawlen pas weer opnieuw.

Het verschilt per website welke URL’s onder welke rank in het schema vallen. Zo kunnen de belangrijkste URL’s van een website onder de eerste of tweede rang vallen, maar de minder belangrijke URL’s onder rang drie. Anderson vertelde ook dat als er een nieuwe URL wordt gevonden de crawler niet direct de nieuwe pagina crawlt, maar eerst in een rang indeelt en daarna pas terug komt.

#2: Optimaliseer XML Sitemaps

Om ervoor te zorgen dat de crawlers zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het crawlen van de verkeerde pagina’s is het optimaliseren van de XML sitemap een goede zet. Zorg dat de XML sitemap alleen URL’s bevat die ‘final’ zijn. Minimaliseer 301 redirects en andere statuscodes die niet 200 zijn. Test bij welke URL’s er veel crawl waste aanwezig is. Dit kan door middel van het aanmaken van meerdere sitemaps en deze toe te voegen aan Google Search Console. In GSC kan je zien hoeveel pagina’s er zijn gecrawld en hoeveel er zijn geïndexeerd.

Sitemaps optimaliseren GSC

– Zit hier een groot verschil tussen?
– Zie je hier 20.000 verzonden en 11.000 geïndexeerd?

Dan is het belangrijk om verder onderzoek te doen naar welke pagina’s voor zoveel waste zorgen. Als blijkt dat er te weinig URL’s worden geïndexeerd, controleer dan de statuscodes van alle pagina’s. Het kan voorkomen dat er teveel 301 redirects of te veel kapotte pagina’s (404 statuscode) zijn. Een handige tool die wij hiervoor gebruiken is Screaming Frog. Hiermee kan je snel en eenvoudig in een overzicht alle statuscodes van de website bekijken.

#3: GoogleBot

Het liefst wil je dat pagina’s binnen je website regelmatig worden gecrawld, zodat Google aanpassingen aan de website sneller oppikt en indexeert in de zoekmachine. Het creëren van nieuwe, unieke en goede content is daarom een must.

Vermijd geautomatiseerde content en schrijf elke pagina uniek. Voor webshops is dit vaak een arbeidsintensieve klus. Veel webshops gebruiken de standaard informatie van leveranciers op de website. Hierdoor zijn de teksten niet uniek. Er zijn aanwijzingen dat pagina’s met geautomatiseerde content minder frequent worden gecrawld door GoogleBot. In exterme gevallen kan het zijn dat GoogleBot besluit om de pagina helemaal niet meer te crawlen. Schrijf altijd unieke content!

#4: Optimaliseer gepagineerde content

Neem als voorbeeld een webshop die voetbalschoenen verkoopt. In totaal verkoopt deze webshop 80 schoenen van merk X in één categorie. Deze 80 voetbalschoenen heeft de webshop onderverdeelt in 40 voetbalschoenen op de 1e pagina en 40 voetbalschoenen op de 2e pagina. Dit wordt ook wel gepagineerde content genoemd.

gepagineerde content optimaliseren

Bij gepagineerde content ontstaat er vaak crawl waste, omdat er veel pagina’s worden gecreëerd die de crawler moet bezoeken. Barry Adams gaf tijdens zijn presentatie de volgende tips om crawl waste bij gepagineerde content tegen te gaan:

 • Toon meer producten op één pagina
 • Gebruik de rel=”next” & rel=”prev” tag in plaats van een canonical tag
 • Blokkeer de sorteer parameters, zoals het sorteren van de prijs, in het robots.txt bestand

#5: Check Google Search Console regelmatig

Controleer regelmatig de berichten en gegevens in Google Search Console. Als je een bericht ontvangt met de boodschap dat er een groot aantal URL’s gevonden zijn dan weet je zeker dat het crawl budget niet optimaal wordt benut en dat er onnodige URL’s worden gecrawld.

Naast de berichten zijn de data bij Google-index en Crawlen ook erg belangrijk (en interessant) om regelmatig te monitoren.

#6: Optimaliseer gefilterde pagina’s (faceted navigation)

Websites met filters, bijvoorbeeld het filteren op merknaam/thema/kleur, vergeten vaak om deze te optimaliseren voor de crawlers. Bepaal welke filters een toegevoegde waarde hebben voor de bezoeker en maak hier een statische pagina van.

Gefilterde pagina's optimaliseren

Stel een webshop verkoopt tassen. Een subcategorie is leren tassen. Bij deze subcategorie is het mogelijk om te filteren op een zwarte kleur. Maak voor deze filtermogelijkheid een statische pagina en optimaliseer deze pagina aan de hand van de onpage factoren. Deze pagina zal vervolgens beter gaan ranken voor de term zwarte leren tas.

De filters die geen toevoegde waarde hebben kan je het beste blokkeren in het robots.txt bestand. Een andere optie is om een rel=”nofollow” tag toe te voegen aan de filters. Op deze manier wordt het crawl budget optimaal benut.

#7: Blokkeer indexatie van interne zoekopdrachten

Tijdens het congres werd het probleem van indexatie van de interne zoekopdrachten ook besproken. Zelf komen we dit in de praktijk ook vaak tegen. Vaak hanteren websites een interne zoekmachine (zoekbalk) op de website. Mocht je hier gebruik van maken, let dan wel op dat je de interne zoekopdrachten niet laat indexeren. Doe je dit niet dan wordt er voor elke interne zoekopdracht een nieuwe URL aangemaakt en creëer je onnodig URL’s. Je kan de zoekopdrachten uit de interne zoekmachine blokkeren in het robots.txt bestand. Het verschilt per website hoe de URL eruit ziet. Hieronder volgen een paar voorbeelden:

User-agent: *
Disallow: /searchresults.aspx
Disallow: /*query=*
Disallow: /*s=*

#8: Migratie van HTTP naar HTTPS

Veel websites migreren vandaag de dag van een HTTP website naar een HTTPS website. Bij zo’n grote migratie komt veel kijken. Er zijn veel belangrijke punten die je moet doorlopen om ervoor te zorgen dat een migratie soepel verloopt. Eén van die punten is ervoor zorgen dat de nieuwe HTTPS website zo snel mogelijk wordt geïndexeerd door Google. Voeg een nieuwe sitemap toe aan Google Search Console. Laat tegelijkertijd ook de oude sitemap staan en zorg dat alle 301 redirects goed zijn ingesteld. Als de crawlers deze sitemap bezoeken, dan worden ze direct doorgestuurd naar de nieuwe website.

In Google Search Console is het ook mogelijk om de nieuwe HTTPS URL’s te fetchen als Google. Gebruik de belangrijkste URL’s van de website en haal deze op met behulp van deze tool. Dit geeft een extra stimulans aan een snelle indexatie van de nieuwe pagina’s.

Fetchen als Google

#9: Juiste implementatie van de canonical tag

Barry Adams benadrukte het gebruik van de canonical tag op de juiste manier. Gebruik de canonical tag voor indexeringsproblemen en niet voor crawlproblemen. Crawlers moeten deze tag namelijk eerste zelf ‘zien’ voordat ze ernaar handelen. Oftewel pagina’s moeten eerst gecrawld worden voordat de rel=”canonical” tag effect heeft. Hetzelfde geldt voor NoIndex tags. Gebruik canonical tags niet voor gepagineerde content, pagina’s met filters of het blokkeren van pagina’s met interne zoekopdrachten. Gebruik de canonical tag wel voor het volgende:

✓ Als er aparte websitepagina’s zijn voor de mobiele website
✓ Voor URL’s waar parameters in voorkomen waarin sessie specifieke informatie staat
✓ Duplicate content

#10: Snelheid van de website

Naast deze technische punten werd tijdens BrightonSEO ook veelvuldig de toegevoegde waarde van een snelle website benoemd. Gebruik voor het testen van de snelheid niet alleen Google Pagespeed Insights maar ook andere bronnen, zoals Webpagetest.org of GTmetrix. Ook hier is het een goede zet om regelmatig de prestaties van de individuele pagina’s te monitoren, bijvoorbeeld de top 10 bestemmingspagina’s.

Snelheid website testen

Het merendeel van bovenstaande punten zijn eenvoudig om op te lossen. Maak jij al gebruik van bovenstaande technische punten? Of heb je tips die hier niet staan beschreven? Laat het weten in een reactie!