Op donderdag 16 februari vond het grootste Search congres van de Benelux plaats, namelijk Friends of Search. Een groot thema tijdens dit congres was de migratie van http naar HTTPS. In de loop der jaren hebben we meerdere websites begeleid bij de overstap naar HTTPS. Een van de belangrijkste punten tijdens een overstap op HTTPS is het documenteren van de situatie vóór livegang en het controleren ná de livegang.
Aan het einde van de presentaties was het mogelijk om interactief vragen te stellen via Social Q&A. Een van de veelgestelde vragen was “wordt mijn website langzamer van een HTTPS migratie?” De snelheid van een website is niet alleen ontzettend belangrijk voor bezoekers van een website, maar tevens een ranking factor. Kortom: een zeer goede vraag waar wij in dit artikel antwoord op geven.
Waarom overstappen van HTTP naar HTTPS?
Er zijn verschillende redenen om je website over te zetten naar HTTPS. Een van de belangrijkste redenen is dat je een stuk veiligheid wil bieden aan de bezoekers van je website. Een andere reden is dat als twee pagina’s op bijna alle fronten gelijk zijn, maar de ene website draait op HTTP en de andere op HTTPS dan zal Google altijd de voorkeur geven aan de HTTPS website. Voor Google hebben websites die draaien op HTTPS een streepje voor, dit vanwege de volgende redenen:
- Het is een extra beveiliging van de website
- Het is een signaal van veiligheid richting de bezoekers
- Browser bestempelen websites die met http werken als onveilig
In de ogen van Google is een HTTPS verbinding dus ook een belangrijk signaal. Daarnaast liet Aleyda Solis in haar presentatie zien dat het ook een positief effect heeft op prestaties van een website:
- Websites krijgen meer clicks = meer bezoekers
- Pagina’s scoren gemiddeld een hogere positie in Google
Om een lang verhaal kort te maken: een overstap op HTTPS is een goede zet en heeft dus niet een negatief effect op de website, mits het op de juiste manier wordt uitgevoerd en gecontroleerd. In veel gevallen zorgt het dus zelfs voor een groei in het aantal bezoekers.
“Klinkt goed, maar wordt mijn website nu langzamer?”
Het simpele antwoord: nee
Uitgebreider antwoord: een website wordt niet langzamer bij een correct uitgevoerde HTTPS migratie
Aan het einde van de presentatie van Aleyda Solis werd deze vraag gesteld. Het simpele antwoord is nee, een website wordt niet langzamer als het draait op HTTPS. Een HTTPS migratie is echter wel een flinke klus en er zijn veel punten die fout kunnen gaan. Het is belangrijk om een migratie goed te documenteren, bijvoorbeeld door het maken van een checklist. Maak een checklist:
- Vóór livegang
- Tijdens livegang
- Na de livegang
Maak gebruik van verschillende checks tijdens het migratieproces om te controleren of alles correct verloopt. Controleer o.a. het volgende:
- Zijn de HTTP URL’s doorgestuurd met een 301 redirect? Het komt vaak voor dat er een 302 redirect wordt gebruikt!
- Worden de top 50 bestemmingspagina’s vanuit SEO verkeer op de juiste manier geredirect? Werken de pagina’s nog?
- Is de Google Analytics code ook geplaatst op de HTTPS versie?
- Worden de posities van de zoekwoorden van de belangrijkste bestemmingspagina’s goed gemeten om te zien of er verschil/verbetering ontstaat ná livegang?
- Bestaat de XML sitemap uit de nieuwe HTTPS URL’s?
Op het internet kan je ook veel tips vinden die de overstap naar HTTPS makkelijker zullen makelijk. Neem als voorbeeld deze checklist van Aleyda Solis.
Zolang je een migratie goed uitvoert, heb je niets te vrezen voor negatieve gevolgen voor je website. Sterker nog, het kan juist positieve resultaten opleveren. De impact van een HTTPS migratie is afhankelijk van meerdere factoren, de uiteindelijke impact verschilt dus ook per type website.
Hier lees je nog een aantal veelvoorkomende vragen inclusief antwoorden:
- Checklist: hoe stap je over van HTTP naar HTTPS
- Is de overstap naar HTTPS een ranking factor van Google?
- Heeft een HTTPS website een meerwaarde over HTTP websites?
- Kunnen mijn rankings dalen door een HTTPS migratie?
Heb je vragen over een overstap naar HTTPS laat het dan weten in een reactie, bel ons of stuur een mailtje!