Je herkent het volgende vast wel: je bent op zoek naar een leuke afbeeldingen voor een blogartikel of voor een post op social media. Welke afbeelding kan je gebruiken en op welke afbeelding zit er copyright? Je kan er vanuit gaan dat het merendeel van de afbeeldingen zijn voorzien van copyright en dat je deze niet mag gebruiken voor op de website. Wil je toch een afbeeldingen gebruiken op je website? Maak dan gebruik van onderstaande tips.

Het gebruik van stockfoto’s

De meeste stockfoto’s zien eruit alsof ze uit een of andere karakterloze marketingbrochure komen. Daarnaast kunnen stockfoto’s ook nog eens heel duur zijn. Als stockfoto’s een copyright claim hebben, dan staat dit meestal op de afbeelding. Dit is echter geen garantie. Het komt geregeld voor dat een website eigenaar het copyright logo van de afbeelding heeft weggehaald en dat de website eigenaar niet de rechtmatige eigenaar van de afbeelding is. Dan lijkt het alsof je een copyright vrije afbeelding gebruikt, maar krijg je een aantal maanden later als nog een rekening op de mat.

Een vraag die je jezelf beter kan stellen is: is het voor de uitstraling van mijn website wel goed om een stockfoto te gebruiken? Want zeg nou zelf, hebben we onderhand niet schoon genoeg van de saaie standaard foto’s zoals we hieronder zien?

Saaie standaard stock foto

 

Alternatieven

Wij adviseren om afbeeldingen zelf te maken of te laten maken. Heb je hier geen tijd en middelen voor? Dan zijn er een aantal eenvoudig te gebruiken gratis bronnen beschikbaar. Hier zijn een aantal bronnen waar je gratis afbeeldingen kan vinden.

#1: Google Afbeeldingen

Zoek bij Google afbeeldingen naar afbeeldingen die gelabeld zijn voor hergebruik.

Google afbeeldingen hergebruiken

Een afbeelding gebruiken van Google Afbeeldingen is 100% copy right free met deze filter

De filter pas je toe door op ‘Zoekhulpmiddelen’ te klikken en het drop down menu ‘Gebruikersrechten’ open te klappen en te kiezen voor ‘Gelabeld voor hergebruik’. Nu zie je de afbeeldingen die je gratis kan gebruiken. Het is geen garantie dat je hier precies vind wat je wilt, maar er kan altijd iets interessants tussen zitten.

#2: Flickr

Flickr is een goede bron voor afbeeldingen. Een afbeelding kan een label ‘Creative Commons License’ hebben. Lees de uitleg bij de link en bekijk vervolgens welke afbeeldingen je voor je eigen website kan gebruiken. In andere woorden, je bent nog wel gebonden aan regels.

#3: Unsplash

Op de website van Unsplash kan je ook afbeeldingen van hoge kwaliteit vinden. Alle afbeeldingen zijn copyright free, je moet alleen een link opnemen naar de fotograaf. Ook bij het gebruik van foto’s van Unsplash blijf je dus wel gebonden aan regels.

Tip: maak zelf je afbeeldingen

De beste manier is om je eigen afbeeldingen te maken. Gebruik een van onderstaande manieren:

#1: Screenshot maken

Een eenvoudige manier om zelf je afbeeldingen te maken, is door een screenshot te maken. Deze kan je vervolgens zelf bewerken in Paint of Photoshop/Adobe Illustrator. Maak je al gebruik van plugins in je browser? Download dan de Awesome Screenshot extensie. Met behulp van deze extensie maak je heel eenvoudig screenshots.

#2: Piktochart

Een zeer populaire en eenvoudige tool om te gebruiken als je zelf afbeeldingen wilt maken is Piktochart. Simpel een afbeelding maken en je hebt vele en goede templates tot je beschikking. Een aanrader!

Er zijn nog veel meer handige tools voor het maken van afbeeldingen. Wij gebruiken de Awesome Screenshot plugin vaak, omdat het ook mogelijk is om na het maken van een screenshot de afbeelding enigszins op te maken of duidelijke kaders/pijlen in een afbeelding te plaatsen.

Zijn er tools die jullie hier missen? We zijn erg benieuwd!