Een 404 foutmelding is voor de bezoeker van een website een ‘pagina niet gevonden melding’ en voor de crawlers van zoekmachines een standaard response code dat aangeeft dat deze pagina niet beschikbaar is op de server. Het gros van de websites maakt niet gebruik van een geoptimaliseerde 404-pagina.

Hoe ziet een optimale 404-pagina er uit?

Een optimale 404-pagina is geoptimaliseerd om te voorkomen dat de bezoeker de website verlaat. Stel een bezoeker drukt op een link in de tekst op een pagina, maar deze link verwijst naar een pagina die niet meer bestaat. Het is belangrijk dat een bezoeker dan op een 404 pagina terechtkomt in plaats van op een pagina zoals in onderstaande afbeelding:

pagina niet gevonden voorbeeld 1

Dit is een klassieke ‘pagina niet gevonden melding’ van een oudere versie van Internet Explorer. Door bezoekers naar een speciale 404 pagina te herleiden, is het mogelijk om het verlies aan bezoeker te beperken.  Het is aan de vormgevers/programmeurs van een website om deze pagina te optimaliseren. Gebruik deze tips voor het creëren van een optimale 404 pagina:

  • De layout: deze moet in dezelfde stijl zijn als de rest van de website.
  • Het moet voor de bezoekers duidelijk zijn dat zij niets fout hebben gedaan. Toon een bericht dat de pagina niet meer bestaat of is verplaatst.
  • Het navigatiemenu moet aanwezig en duidelijk zichtbaar zijn zodat de bezoeker eenvoudig terug kan keren naar de website.
  • Een zoekbalk moet aanwezig zijn zodat de bezoeker zelf de website eenvoudig kan doorzoeken op een trefwoord.
  • Toon een set met elementen naar de belangrijke bestemmingspagina’s van de website

Wat zijn de voor- en nadelen van een 404 foutmelding

Pluspunt Een geoptimaliseerde 404-pagina kan het verlies in bezoekersaantallen beperken.

minpunt Verkeerde implementatie van een 404 statuscode zorgt voor verlies in bezoekersaantallen.
minpunt Te veel 404 foutmeldingen zien de zoekmachines als een teken van slechte kwaliteit.

Hoe spoor je een 404 foutmelding op

Het (op regelmatige basis) opsporen van verwijzingen naar niet bestaande pagina’s is zeer belangrijk. Er zijn verschillende tools beschikbaar om 404 foutmeldingen op te sporen. Je kan dit onder andere terugvinden als je je website hebt gekoppeld aan Google Search Console.

tip: op het internet zijn diverse voorbeelden te vinden van creatieve 404 pagina’s!

 

Gerelateerde begrippen: 200 statuscode, 301 redirect, 302 redirect.
Vakgebied(en): Zoekmachine optimalisatie.

➥ Terug naar Woordenboek