Een domein naam is een unieke naam die een deel van het webadres vormt. Als voorbeeld nemen we ons webadres: https://www.searchsignals.nl. “www” is het sub domein, “searchsignals.nl” is het domein en “.nl” is het top-level domein.

Het belang van een goede domeinnaam

De keuze van de domeinnaam is een van de eerste belangrijke beslissingen die genomen worden bij het starten van een website. De keuze heeft een impact op het succes op elk gebied van de website, zo ook voor zoekmachine optimalisatie:

  • Een goede domeinnaam geeft een business geloofwaardigheid
  • Een goede domeinnaam laat zien dat je vooruit denkt
  • Een goede domeinnaam voegt mobiliteit toe aan de online vertegenwoordiging
  • Een goede domeinnaam alleen al kan business creëren
  • Een goede domeinnaam creëert merkbewustzijn

Zoekwoordspecifiek domein of merknaamspecifiek domein?

Meestal wordt de keuze van een domeinnaam gemaakt aan de hand van óf een zoekwoord óf de merknaam.

Zoekwoordspecifieke domeinnamen hadden vroeger een duidelijke invloed op de rankings. Tegenwoordig is dit door Google door middel van updates minder relevant en niet meer zo behulpzaam zoals ze ooit waren. Dit soort domeinen kunnen nog wel een duidelijk effect hebben op de Click Through Rate (CTR).

Merknaamspecifieke domeinnamen zijn tegenwoordige populairder om te gebruiken. Online branding is hedendaags zeer belangrijk en een domein dat de merknaam bevat helpt daaraan mee. De merknaam is hoe gebruikers de website vinden, onthouden, delen en identificeren.

 

Gerelateerde begrippen: Sub domein, URL.
Vakgebied(en): Zoekmachine optimalisatie.

➥ Terug naar Woordenboek