Veel websites zijn actief bezig met zoekmachine optimalisatie. Maar veel websites vergeten het ‘jongere broertje’ van zoekmachine optimalisatie, namelijk de zoekopdrachten op de website. Ook wel bekend als interne zoekopdrachten is een belangrijk, maar onderschat fenomeen in de zoekmachine optimalisatie industrie. In 2014 publiceerde eConsultancy al een rapport waarin naar voren kwam dat maar 15% van de websites de interne zoekopdrachten optimaliseren, 42% is er niet actief mee bezig en 42% van de websites negeren zelfs de zoekopdrachten op hun eigen website.
84% van de websites negeren hun interne zoekopdrachten
Het is onvoorstelbaar dat zo veel websites geen gebruik maken van de waardevolle informatie die interne zoekopdrachten kunnen geven. Want laten we de feiten op een rijtje zetten:
- Gemiddeld gebruikt ongeveer 30% van de bezoekers de zoekfunctie op een website
- In vergelijking met de bezoekers die zoekfunctie niet gebruiken, leveren bezoekers die een zoekopdracht op de website uitvoeren over het algemeen meer omzet op
- Bezoekers die iets zoeken op de website hebben vaker de intentie om te converteren:
- Bij bezoekers die een interne zoekopdracht uitvoeren is de kans bijna twee keer zo groot dat zij converteren
- Bezoekers die een iets zoeken op de website hebben een grotere kans om weer terug te komen naar de website
- In het onderzoek kwam naar voren dat websites normaliter een conversiepercentage van 2.77% heeft. Maar dat het bij bezoekers die iets opzochten op de website bijna verdubbeld is, namelijk 4.63%
Het is verrassend dat er in een branche waar zoveel op data wordt vertrouwd, de focus niet meer wordt gelegd op de interne zoekopdrachten. De bezoekers laten zien dat ze actief op zoek zijn naar jouw merk en producten en geïnteresseerd zijn naar jouw content en diensten.
We hebben ook een artikel geschreven over de praktische kant van het instellen van de interne zoekopdrachten. In totaal ben je hier niet meer dan 10 minuten aan kwijt!
Start met het meten van de interne zoekopdrachten
Laat deze kans dus niet liggen en verdiep je in de interne zoekopdrachten van jouw website. Het vertelt veel over een groep bezoekers waar de kans op conversie aanzienlijk groter is dan bij de ander groep. Het verdient aandacht en start dus snel. Heb je hier vragen over? Laat een bericht achter of neem contact met ons op!