Website aanmelden bij de zoekmachines (Google & Bing)?

Bekijk de index van Google als een grote bibliotheek en een boek in een bibliotheek als een website. Stel je hebt een nieuw boek geschreven dan wil je het liefst dat jouw boek zo snel mogelijk het gros van de lezers bereikt. Hetzelfde geldt voor een snelle opname van jouw website in de bibliotheek van bijvoorbeeld Google.nl of Bing.nl. Heb je een nieuwe website en wil je jouw website zo snel mogelijk laten opnemen in de zoekmachine?

Site aanmelden bij Google: de wist-je-dat’jes

Allereerst is het belangrijk om een aantal onduidelijkheden te verhelderen, wist je dat:

… het aanmelden van een website in Google gratis is
… het aanmelden van een website in Bing gratis is
… het verifiëren van een website in Google Search Console gratis is
… het verifiëren van een website in Bing Webmaster tools gratis is

Hoe meld ik mijn website aan bij de zoekmachines Google of Bing?

Je hoeft geen online marketeer te zijn om je website te presenteren aan de verschillende zoekmachines. Een opname in de zoekmachines van Google en Bing is gratis. Er zijn verschillende manieren om je website op te laten nemen in Google en Bing:

1. Website verifiëren in Google Search Console (Voormalig: Google Webmaster tools) of Bing Webmaster tools

Website-aanmelden-bij-de-zoekmachines-Bing-Google
2. Site handmatig toevoegen m.b.v. tool van Google of Bing
3. Links bouwen vanaf websites die al zijn geïndexeerd richting jouw eigen website

Mogelijkheid #1: Website verifiëren in Google Search Console of Bing Webmaster tools
Het beste is om de website te verifiëren door gebruik te maken van de verificatiemogelijkheid van Google Search Console of Bing Webmaster tools. Volg de stappen op deze pagina’s van Google of van Bing.Dit is de beste oplossing, omdat je in deze accounts vervolgens ook de prestaties van de website kan bekijken. Neem als voorbeeld het aantal kapotte pagina’s binnen een website:

Nieuwe-site-aanmelden-bij-zoekmachine-crawlfouten

Daarnaast krijg je in Google Search Console of Bing Webmaster tools ook een bericht als er echt iets grondig verkeerd gaat op de website.

Mogelijkheid #2: Handmatig toevoegen

Het is ook mogelijk om met behulp van deze tool voor Google of deze tool voor Bing je website handmatig toe te voegen. Het enige wat je hoeft in te vullen is een domeinnaam inclusief omschrijving. Nadeel hiervan is dat je de prestaties van de website niet kan bekijken. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om het aantal kapotte pagina’s te bepalen.

Site-aanmelden-bij-Google-url-submitter

Mogelijkheid #3: Links bouwen naar jouw eigen site
Een andere manier is om links te bouwen naar jouw eigen website vanaf een website die al wel geïndexeerd is. In het verleden was dit de een veel gebruikte methode, maar tegenwoordig is het makkelijker om de website gewoonweg te verifiëren in Google Search Console of Bing Webmaster tools. Kies je voor deze methode? Bouw dan een link vanaf een blog of een forum. Blogs en forum worden meestal meerdere keren per dag gecrawld. Op deze manier zal de crawler de link naar jouw website sneller opnemen dan als je een link vanaf een reguliere website plaatst.

SEO uitbesteden? Wij zorgen als online marketing bureau voor groei. Meer bezoekers. Meer klanten.

Google url aanmelden: Vind Google automatisch nieuwe pagina’s?

Als je je website hebt aangemeld in Google Search Console of Bing Webmaster tools dan komt de crawler zo nu en dan langs om de website opnieuw te crawlen. Hoe vaak de crawler maandelijks/wekelijks/dagelijks langskomt, is afhankelijk van diverse factoren zoals:

– Hoe vaak wordt er nieuwe content op de website geplaatst?
– Is het een populaire website: bijvoorbeeld een toonaangevende website binnen de branche?
– Bestaan er veel links van andere websites naar jouw eigen website en worden er regelmatig nieuwe links geplaatst?

Het is mogelijk om te controleren wanneer Google voor het laatst een pagina heeft gecrawld. De makkelijkste manier is door te zoeken op je eigen domein in Google. Vervolgens druk je op de ‘pijl‘ en op ‘In cache‘.

website-gecrawld-google-in-cache

Moet je je site aanmelden bij startpagina’s?

Het is goed om te weten dat startpagina’s tot een aantal jaar geleden erg populair waren. Toentertijd was de gemiddelde kwaliteit van de informatie op een startpagina veel hoger dan nu. Reden hiervoor is dat veel bedrijven startpagina’s inzetten of hebben ingezet om de posities in de zoekmachines te manipuleren. Er bestaan ontelbaar veel startpagina’s van lage kwaliteit. De .startpagina.nl domeinen zijn enigszins van waarde, maar wij geven het advies om startpagina’s zoveel mogelijk te vermijden. Het aanmelden van een site met als doel toetreding tot de zoekmachine is dus niet nodig.

Hoe controleer ik hoeveel pagina’s er zijn geïndexeerd in Google?

Het is heel eenvoudig om te controleren hoeveel pagina’s er op dit moment geïndexeerd zijn in Google of in Bing. Ga naar de desbetreffende zoekmachine en typ het volgende in de zoekbalk:
Site:www.websitenaam.nl

website-gecrawld-google-in-cache

Het totaal aantal resultaten geeft weer hoeveel pagina’s (lees: URL’s) er geïndexeerd zijn in Google. Is je website uiteindelijk opgenomen in de database van Google dan is de eerste stap gezet. De volgende stap is het verkrijgen van hogere posities om zo meer bezoekers naar de website te sturen. Heb je vragen over de indexering van jouw website of wil je hogere posities scoren in Google of Bing? Laat je vraag of opmerking achter in de reacties of stuur een mailtje!

SEO tekstschrijver. SEO expert. Onmisbaar voor groei. Ontdek wat jouw kansen zijn. Vraag nu een gratis consult aan!

Klaar om te winnen met je bedrijf op zoekmachines en marketplaces?

Plan een adviesgesprek