16 manieren om te meten of je succes hebt met content marketing

Content marketing is vandaag de dag bijna niet meer weg te denken uit het vocabulaire van een online marketeer. Vele websites passen het toe, maar weten eigenlijk niet of ze wel succesvol zijn met de huidige strategie. Want hoe meet je of een stuk content succesvol is? Om te meten of content succesvol is zijn er verschillende bronnen die je kunt raadplegen. Wij beschrijven in dit artikel 16 meetmogelijkheden die helpen bij het bepalen van het succes van jouw content. Voor een handig overzicht zijn deze meetmogelijkheden gegroepeerd. Al deze statistieken kan je onderverdelen in vier categorieën:

1. Google Analytics statistieken
2. Sociale statistieken
3. Zoekstatistieken
4. Conversiedoelen

Google Analytics

Google Analytics is in principe de meest eenvoudige tool om te meten of een stuk content succesvol is of niet.

Pageviews

Misschien wel het allersimpelste, hoeveel views heeft het stuk content aangetrokken? Het is een goede indicatie om te controleren of iets succesvol is. Heeft de pagina gemiddeld meer of minder views dan andere pagina’s op de website?

Dit werkt goed bij content waar het doel is gericht op het opbouwen van een publiek, op het meten van populariteit of op het overtuigen van adverteerders. Maar is de content gericht op een specifiek publiek, dan is het aantal bezoekers minder belangrijk dan wie je bezoekers uiteindelijk zijn.

Gebruikers

Het analyseren van het aantal gebruikers kan zorgen voor een concreter beeld dan pageviews. Want deze negeert een aantal factoren zoals pagination.

Bounce rate

De bounce rate is een interessante statistiek. Het vertelt het percentage van bezoekers dat de website heeft verlaten zonder dat zij een andere pagina op de website hebben bezocht. Hierdoor ontstaat er inzicht in het vermogen van de content om te zorgen dat de bezoeker andere waardevolle pagina’s van de website bezoekt.

Gemiddelde sessieduur

Dit is een zeer waardevolle statistiek. Het geeft aan hoelang bezoekers gemiddeld op de pagina blijven. Dit is een goede indicatie om te bepalen of content succesvol is. Hoe langer ze gemiddeld op de pagina blijven hoe groter de kans is dat ze de tijd hebben genomen om het artikel goed door te lezen. Dit geeft aan dat de content goed werkt.

Nieuwe en terugkerende bezoekers

Er is een overzicht beschikbaar die terugkerende en nieuwe bezoekers laat zien.

Bronnen van het verkeer naar de website

Het verkeer naar de content kan verschillende bronnen hebben. Zo kan een bezoeker via het organische kanaal op de website landen, maar ook via een link op social media of een referral van een andere website.

Wat uiteindelijk het meest interessant is om naar te kijken, is welke bron de meest waardevolle bezoekers oplevert.

Bezoeker engagement en sociale statistieken

Social shares

Social shares zijn natuurlijk een signaal van kwaliteit. Om dit bij te houden zijn er een aantal handige tools beschikbaar. Wij raden Buzzsumo aan, hier kan je in één oogopslag zien welk artikel binnen jouw domein het meest gedeeld is op social media.

Shares per verschil in lengte en type van de content

Als je een stuk content produceert, dan kan dat in verschillende vormen met verschillende doeleinden. Wat uiteindelijk interessant is, is om te kijken welke type content het beste presteert op bijvoorbeeld social media?

Van daaruit kan je de conclusie trekken welk type beter werkt. Is het beter om content te produceren dat korter is of doen uitgebreide artikelen het beter?

Het aantal comments

De hoeveelheid reacties onder een artikel stralen ook een mate van kwaliteit uit. Over het algemeen geldt: hoe meer reacties, hoe beter de kwaliteit van het artikel. Let op: een artikel van lage kwaliteit kan ook veel stof opwaaien en leiden tot veel reacties.

Click Through Rate

Als de content bezoekers naar de website trekt, klikken zij dan door naar relevante pagina’s? Dit kan het aanmelden voor een nieuwsbrief zijn of een contactformulier invullen.

Zoekmachine optimalisatie (SEO) statistieken

Zoekmachine optimalisatie (SEO) is vakjargon voor het hoger scoren in de organische rankings van Google. Met behulp van onderstaande gegevens is het mogelijk om de prestaties voor wat betreft het zoekmachine optimalisatie vlak te meten:

Zoekverkeer

Heel simpel: het aantal bezoekers dat de website bezoekt. In het geval van content marketing is het belangrijk om in de gaten te houden hoeveel bezoekers een stuk content bekijken.

Zoekwoord rankings

Het bijhouden van de positiewisselingen in de Google kan een indicatie geven of de content die je hebt gepubliceerd goed presteert. Let wel op: lokale zoekresultaten veroveren steeds meer het landschap in Google. Iemand die in Amsterdam op tips voor een nieuwe badkamer zoekt, krijgt wellicht andere zoekresultaten dan iemand de dezelfde zoekopdracht vanuit Maastricht intypt.

Link building

Goede content wordt ook gedeeld. Dit houdt in dat mensen naar het stuk content linken en dat het aantal backlinks naar de pagina (en dus ook naar de website) groeit. Ook hierbij is het een goed idee om te analyseren welk type content de meeste/beste backlinks vergaart. Vergaart een stuk content ontzettend veel backlinks dan is het een idee om hier een vervolg aan te geven in bijvoorbeeld een nieuwe series van content stukken. Op 22 februari heeft mijn collega Bas Klein een artikel op Frankwatching geschreven over de nieuwe update in Google Adwords.

Conversiedoelen: welke doelen worden bereikt?

Heb je nog geen doelen ingesteld? Gebruik onderstaande conversiedoelen om het succes van content te meten.

Aankopen / Aanvragen

Bezoekers komen via de content op de website en op dat moment wil je dat zij daar blijven en overgaan tot conversie. Wat conversie precies inhoudt, definieer jezelf. Het is ook mogelijk om meerdere conversiedoelen te definiëren. Het aantal aankopen of aanvragen is een manier om de prestaties van een content campagne te meten.

Als voorbeeld, Karwei.nl produceert een stuk content waarin zij een stappenplan maken voor het schilderen van een buitenmuur. Met deze content worden bepaalde producten gepromoot. Dit kan uiteindelijk leiden tot een aankoop van een product (= conversiedoel). De conversiedoelen kan je meten in Google Analytics. Dit is een voorbeeld van hoe het eruit kan zien:

Leads

Zijn er bezoekers die naar aanleiding van de content een informatieaanvraag doen of op een andere manier contact opnemen? Is dit het doel? Dan is de content op de goede weg om succesvol te worden.

Email abonnees

Als de content bezoekers trekt naar de website en het valt in de smaak bij bezoekers, dan is de kans groot dat ze zich abonneren op bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Dit is niet een directe opbrengst, maar kan uiteindelijk wel iets opleveren in de toekomst. Daarnaast geeft de bezoeker aan dat ze op de hoogte willen blijven van nieuwe content.

Dit is het einde van ons lijstje met statistieken om te meten of content succesvol is. Natuurlijk zijn er nog veel meer indicatoren om de prestaties van een content strategie te meten. Kijk welke punten van toepassing zijn op jouw content campagne en oordeel zelf welke indicatoren het belangrijkste zijn. Een gedegen content strategie bied je de mogelijkheid om naast een commercieel aanbieder ook uit te groeien tot een autoriteit binnen een vakgebied. Als je klanten kan voorzien van producten/diensten EN een uitgebreide service op het gebied van informatiebehoefte dan sla je de spijker op zijn kop!

Welke statistieken gebruikten jullie al? Welke kende je nog niet? Heb je nog toevoegingen aan de lijst? Laat het in een reactie weten!

Klaar om te winnen met je bedrijf op zoekmachines en marketplaces?

Plan een adviesgesprek