Indexeren

Indexeren, ook indexatie genoemd, is het registreren van pagina’s voor de database van de zoekmachines. Indexatie wordt gedaan door middel van een crawler. Indexatie van de pagina’s is niet iets wat elke dag gebeurd. Daardoor kan het voorkomen dat de zoekresultaten een (ver)nieuwe pagina nog niet laat zien.

De database van de zoekmachines zit vol met geïndexeerde pagina’s die een paar dagen oude kunnen zijn. De database van Google laat dus geen actuele resultaten zien van het internet, maar actuele resultaten van hun eigen database. De resultaten die te zien zijn, zijn een cache van de pagina. Zoekmachines kunnen daarom het beste gezien worden als een gigantische bibliotheek die constant geupdate wordt.

Waarom is indexatie belangrijk?

Het laten indexeren van een website is zeer belangrijk omdat zonder indexatie een website niet tevoorschijn komt in de zoekresultaten van de zoekmachines. Een website wilt dat zoveel mogelijk waardevolle pagina’s worden geïndexeerd voor de database van de zoekmachines.

Het kan voorkomen dat een website sommige pagina’s niet wilt laten indexeren omdat ze duplicate content creëren. Deze kan een website blokkeren door middel van het robots.txt bestand of de meta robot tag. Het is zeer belangrijk dat deze methodes correct worden toegepast. Zo niet, kan de gehele website zomaar verdwijnen uit de zoekmachines.

Hoe kan je zien of een pagina is geïndexeerd?

Het is eenvoudig om zelf te controleren of een website of pagina is geïndexeerd. Dit kan door een zoekopdracht met ‘site:‘ uit te voeren in Google, bijvoorbeeld “site:www.searchsignals.nl”. Hiermee worden alle pagina’s van onze website getoond die geïndexeerd zijn door Google. Dit kan ook voor een individuele pagina, bijvoorbeeld “site:www.searchsignals.nl/woordenboek”. Hiermee worden alle pagina’s getoond die met url begint.

Pagina’s snel laten indexeren

Er zijn verschillende manieren om een pagina sneller te laten indexeren:

  • Toevoegen aan de sitemap en deze uploaden naar Google Search Console
  • Intern linken naar de nieuwe pagina
  • Externe backlink vergaren naar de pagina
  • Delen op social media

Kies voor SEO uitbesteden, kies voor een goed geïndexeerde website. Wij zorgen ervoor je online goed vindbaar wordt!

Klaar om te winnen met je bedrijf op zoekmachines en marketplaces?

Plan een adviesgesprek