Hoe stel je Google Search Console in? (2/9)

Google Search Console (afgekort: GSC) biedt vele SEO inzichten. Mits je het juist instelt. Loop geen online kansen mis. Ontdek hoe je GSC juist kunt instellen en wat je hieruit kunt halen.

 

Lees alle delen van onze Google Search Console Guide en ontdek hoe je het maximale uit jouw website kunt halen.

Voeg je website toe aan Google Search Console

Google Search Console instellen is in een paar eenvoudige stappen gedaan. Alles wat je nodig hebt is een eigen domeinnaam en een Google account.

  1. Log in op je Google account
  2. Open Google Search Console
  3. Klik linksboven op + property toevoegen

https://www.searchsignals.nl/google-search-console-instellen/

 

  1. Voer de URL van je website in
  2. Verifieer je website (zie volgende hoofdstuk)

Hoe verifieer je je website in Google Search Console?

Natuurlijk moet je kunnen aantonen dat jij de rechtmatige eigenaar van het betreffende domein bent. Daarom is het nodig om een property voor je website aan te ma   ken. Hoe verifieer je de website?

Een domeinproperty verzamelt kort gezegd alle gegevens voor alle bestaande subdomeinen en subpaden. Dus voor zowel https://www.searchsignals.nl/ als searchsignals.nl worden dan gegevens verzameld.

Wil je Google Search Console instellen voor een URL-voorvoegsel, dan worden alle URL’s die beginnen met dit specifieke voorvoegsel opgenomen in je property.

Kies voor Domein property

In bovenstaande afbeelding zie je twee typen websiteproperty’s. Verifieer je website in Domein. Hier is wel DNS-verificatie verplicht.

Hoe het werkt:

  1. Log in bij je domeinnaamprovider

 

  1. Kopieer de txt-record die je in Google kunt vinden (zie afbeelding hierboven) en plak deze in de DNS-configuratie voor je domeinnaam
  2. Vervolgens kun je onderaan op verifiëren klikken

 

Wil je een URL-voorvoegsel verificatie?

Wanneer je liever een URL-voorvoegsel wilt verifiëren, dan kan dat natuurlijk ook. Een URL-voorvoegsel verificatie zorgt ervoor dat alle URL’s die beginnen met het voorvoegsel (domeinnaam tot de /) opgenomen worden in je property.

Wanneer je kiest voor URL-voorvoegsel, dan zijn er een aantal manieren waarop je je kunt verifiëren: HML-bestand, HTML-tag, Google Analytics, Google Tag Manager en Domeinnaamprovider.

De aanbevolen verificatiemethode is het HTML-bestand. Dit kun je uploaden naar je website. Log in op je website, elke domeinbeheerder biedt de optie aan om Google Search Console te verifiëren via deze opties.

Wil je de andere manieren van verifiëren liever gebruiken voor je Search Console account, dan kun je hier de volledige uitleg van Google vinden.

Klaar om te winnen met je bedrijf op zoekmachines en marketplaces?

Plan een adviesgesprek